9 років та 90 днів війни. Все, що відбувається в країні, - онлайн



Сьогодні 24 травня. Триває 455 день повномасштабного вторгнення.

Коаліція друзів України готується до чергового Рамштайну, на якому будуть вирішені питання посилення ППО та надання Україні винищувачів F16.

Про ці винищувачі, а також про необхідність сумісної роботи з ремонту та обслуговування військової техніки говорив генерал Залужний з командувачем НАТО.

Проте вже зараз Сили оборони накопичили достатньо сил та зброї для того, щоб розпочати дії з деокупації українських територій, заяв  очільник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов.

Тож віримо в ЗСУ. Допомагаємо армії. Стежимо за подіями в країні онлайн.


8.56 За 23 травня росіяни поранили 11 жителів Донеччини: 5 у Торецьку, 3 в Авдіївці, 1 у Костянтинівці, 1 у Новодмитрівці та 1 у Миколаївці, повідомив очільник Донецької ОВА Павло Кириленко.


8.50 У Мелітополі (Запорізька область) російські окупанти демонтували і відвезли в невідомому напрямку місцевий танк - пам'ятник Т-70, встановлений після другої світової війни на місцевому меморіальному комплексі "Братське кладовище".

Про це в соцмережах пишуть місцеві жителі, а також пабліки окупаційної влади Мелітополя.

За інформацією окупаційної адміністрації Мелітополя, танк Т-70, демонтований і вивезений з меморіального комплексу "Братське кладовище" "для реставрації та відновлення механізму" бойової машини, нібито в Санкт-Петербург.

8.44 Українські прикордонники ліквідували групу російських штурмовиків, яка намагалася наблизитися до їхніх позицій у Луганській області. Про це повідомляє Державна прикордонна служба.

Загалом за минулу добу прикордонники тричі вступали в бій з окупантами. 

8.43 За минулу добу, 23 травня, противник здійснив 64 обстріли по території Херсонської області. Росіяни випустили 271 снаряд з важкої артилерії, “Градів”, танків та безпілотників.

Про це повідомляє голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

“Місто Херсон ворог обстріляв 11 разів (147 снарядів). Російські військові поцілили у житлові квартали населених пунктів області; обєкти соціальної інфраструктури в Бериславському районі”, – йдеться у повідомленні.

Через російську агресію дві людини загинули, ще троє дістали поранення. Учора з деокупованої території Херсонщини евакуювали 91 особу.

8.38 Генеральний штаб ЗСУ вперше з грудня 2022 року не повідомив про бої в Бахмуті. Ймовірно, це сталося через можливе просунення "вагнерівців" углиб міста.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW). Аналітики нагадали, що вчора українські офіційні особи заявили про зниження темпу боїв на Бахмутському напрямку. Разом з тим, ЗСУ контратакують на флангах поблизу міста. 

При цьому, у вечірньому зведенні Генштаб ЗСУ вперше з грудня 2022 року не повідомив про бої в Бахмуті, що свідчить про те, що сили групи "Вагнера", ймовірно, просунулися далі вглиб міста.

Водночас повідомлялося про невдалий наступ окупантів поблизу Хромового, розташованого на захід від Бахмута.

8.12 Вчора, 23 травня, об 11:00, 12:58, 14:00 ворог завдавав артилерійських обстрілів по м. Очаків Очаківської громади. Внаслідок чого одна людина постраждала. Пошкоджено та частково зруйновано приватні будинки, автівку, об'єкти інфраструктури. Також пошкоджень зазнали лінії -газо, -електропередач та мережі Інтернет. Наразі все відновлено.

Крім того, о 20:05 ворожі артилерійські обстріли фіксувалися по акваторії Очаківської громади. Постраждалих немає, повідомив Віталій Кім, начальник Миколаївської ОВА.

8.11 Сумська обласна військова адміністрація повідомила, що за добу російські окупанти 10 разів обстрілювали Сумщину.

Росіяни обстрілювали Великописарівська, Шалигинська, Новослобідська, Білопільська, Юнаківська, Краснопільська громади. Всього було зафіксовано 37 вибухів.

9 років та 90 днів війни. Все, що відбувається в країні, - онлайн, фото-1

Росіяни використовували для атак артилерію, міномети та РСЗВ. Внаслідок обстрілів пошкоджено приватний житловий будинок, гараж, автокран, причіп до трактора, трактор та сівалку. Люди не постраждали.

8.00 Оперативна ситуація від Генштабу ЗСУ.

Протягом минулої доби противник завдав 41 авіаційного удару та здійснив 53 обстріли з реактивних систем залпового вогню. Постраждали мирні мешканці, зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки та інша цивільна та адміністративна інфраструктура.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках - відбулось 26 бойових зіткнень. В епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка. 

  • На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.
  • На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційного удару поблизу Довжанки, здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Хрінівка, Єліне і Грем'яч Чернігівської області та Гудове, Вовківка, Бунякине,  Стукалівка, Волфине, Новомиколаївка, Рясне та Велика Писарівка Сумської області, а також Стогнії, Уди, Стрілеча, Глибоке, Мороховець, Липці, Нескучне, Огірцеве, Гатище, Плетенівка, Вовчанськ, Варварівка, Нестерне, Бударки та Землянки на Харківщині.
  • На Куп’янському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Масютівки. Завдав авіаційних ударів біля Кислівки та Котлярівки.  Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали Кам’янка, Тополі, Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна, Масютівка, Мала Шапківка, Кіндрашівка, Куп'янськ, Табаївка і Берестове Харківської області та Стельмахівка - Луганської. 
  • На Лиманському напрямку ворог вів наступальні дії у напрямку  Білогорівки, успіху не мав. Там же завдав авіаудару. Артилерійських обстрілів зазнали Невське і Білогорівка Луганської області та Торське, і Спірне на Донеччині.
  • На Бахмутському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку Хромового. Завдав авіаударів в районах Бахмута, Іванівського, Білої Гори, Озарянівки та Торецька. Від ворожих обстрілів постраждали Краматорськ, Васюківка, Оріхово-Василівка, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Костянтинівка, Біла Гора, Торецьк, Північне, Південе та Нью-Йорк Донецької області.
  • На Авдіївському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку Первомайського. Завдав авіаційних ударів в районах Новокалинового та Авдіївки. Під вогонь окупантів потрапили Керамік, Очеретине, Ласточкине, Авдіївка, Сєверне, Водяне, Первомайське, Нетайлове, Карлівка та Невельське Донецької області.
  • На Мар’їнському напрямку численні атаки противника відбито в районі міста Мар’їнка. Ворожих обстрілів зазнали також Красногорівка, Георгіївка, Максимільянівка, Курахове та Побєда Донецької області.
  • На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі Пречистівки, здійснив обстріли, зокрема, Парасковіївки, Новомихайлівки, Вугледара, Богоявленки, Золотої Ниви та Великої Новосілки.
  • На Запорізькому та Херсонському напрямках окупанти обороняються. Зафіксовано  ворожі авіаудари по населених пунктах Гуляйполе, Мала Токмачка та Степове Запорізької області, а також обстріли Времівки, Бурлацького, Новосілки, Зеленого Поля Донецької області; Ольгівського,  Гуляйполя, Залізничного, Білогір'я, Малої Токмачки, Малих Щербаків та Кам’янського Запорізької області. Також під вогонь артилерії ворога потрапили Золота Балка, Веселе, Козацьке, Львове, Антонівка, Кізомис, Станіслав Херсонської області та місто Херсон.

Авіація Сил оборони за добу завдала 15 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника, з яких 3 - по зенітно-ракетних комплексах.  

Також, минулої доби наші воїни знищили ворожий ударно-розвідувальний вертоліт Ка-52, 4 ударних БпЛА типу “Shahed” та 1 розвідувальний дрон типу “Zala”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 пункти управління, 4 райони зосередження озброєння та військової техніки, 1 склад боєприпасів, 2 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях та ще 3 важливі цілі противника.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW