У Чернігові розпочалося голосування за шкільні проєкти – обираємо дві «дитячі мрії»



Останній раз чернігівці голосували за громадські проєкти і визначали переможців у 2021 році. Тоді не обійшлося без скандалів, оскільки громадські активісти обурювалися, що саме шкільні проєкти перемагають у конкурсі, не даючи жодного шансу іншим ініціативам. Тоді у переліку переможців школи займали впевнену більшість. Під час війни зі зрозумілих причин конкурси громадських проєктів в українських громадах не проводилися. Але цього року це стало можливим, і саме у форматі шкільних проєктів.

Щоб дізнатися більше про цей конкурс і цей проєкт, ми звернулися до його головного куратора – Сергія Омелічкіна, координатора ініціативи "Громадський бюджет на дитячі мрії".

У Чернігові розпочалося голосування за шкільні проєкти – обираємо дві «дитячі мрії», фото-1

Що за проєкт, і за чий рахунок фінансується під час війни?

Як зазначив Сергій, шкільний громадський бюджет або, як він правильно називається – «Громадський бюджет на дитячі мрії», реалізується за підтримки швейцарсько-українського проєкту DEСIDE («Децентралізація для розвитку демократичної освіти» - прим.), що здійснюється в Україні Громадською Організацією DOCCU.

- Так, в 2021 році ми цю ініціативу почали впроваджувати в 16-ти громадах Івано-Франківщини, Одещини, Полтавщини і Луганщини. Потім, відповідно, розпочалась повномасштабна війна, і ми не змогли продовжити це в Луганській області. У 2023 році ми вирішили поширювати цю практику на Чернігівську область, і обрали 4 партнери. Це Чернігівська міська громада, Менська міська громада, Березнянська селищна громада і Коропська селищна громада.

В рамках цієї ініціативи виділяється кожній громаді 1 000 000 грн. для фінансування шкільних проєктів. Кожна громада дофінансовує цю суму у вигляді невеликого відсотка, це 53 000 гривень, які мають бути дофінансовані чернігівською громадою зі свого місцевого бюджету. Відповідно, на шкільний громадський бюджет у Чернігові виділено 1 053 000 грн. Така ж сума шкільного бюджету участі і в інших трьох громадах громадах Чернігівщини, де цей проект реалізується.

Відповідно до положення про «Шкільний громадський бюджет» Чернігівської міської ради, шкільні команди створені на базі закладів загальної середньої освіти, і саме вони подавали свої проєкти. Важливо те, що всі проєкти, подані командами, мають реалізовуватись виключно на території шкіл. Тобто, або в середині закладу, або на його території.

Як пояснює Сергій Омелічкін, команди, які формували свої конкурсні заявки і пропозиції, мали повну свободу у виборі того, на що саме вони хочуть отримати фінансування. І варто зазначити, що явними фаворитами виявилися проєкти щодо створення у школах певних креативних просторів для спілкування і відпочинку дітей.

- В Чернігові беруть участь в цьому проєкті 27 шкіл, які створили 27 команд і подали 27 проектів своїх «дитячих мрій». Тобто, шкільні команди могли мріяти про все, що вони захочуть. Будь-то спортивні майданчики, поліпшення, створення просторів, кафе, заходів. В них не було взагалі обмежень про те, що вони можуть запланувати. Відповідно, ми далі перевіряли проєкти на реалістичність, але нічого такого космічного не було подано, що не можна реалізувати. Всі проєкти реалістичні і вони різні, але дуже типова така категорія проєктів, яка подавалася в цьому році в Чернігівській міській раді, це саме створення просторів. Не вистачає діткам просторів для відпочинку, для неформальної освіти, для усамітнення, для отакої штуки. І більшість проєктів подано саме для створення шкільних просторів на базі бібліотеки, на базі холу, на базі якогось пустого приміщення, на базі класу. Є дуже багато проєктів створення простору, і кожна команда бачить цей простір по своєму.

Також важливо зазначити, що цей шкільний громадський бюджет фінансується не з міського бюджету Чернігова, а за рахунок посольства Швейцарії. І це одна з головних відмінностей цього конкурсу. Як саме буде відбуватися фінансування тих проєктів, які переможуть в конкурсі за результатами голосування, пояснює Сергій Омелічкін.

- Відповідно до 590-ї Постанови з місцевого бюджету обмежено можна профінансувати різні роботи і закупівлі. Але в рамках нашого проєкту ми не будемо віддавати 1 млн місцевому бюджету, тому що тоді виникнуть проблеми реалізації цих проєктів. Ці проєкти будуть реалізовуватись через громадську організацію, яку я представляю, я її очолюю. Це «Агенція локальних ініціатив», і саме через нас відбуватися реалізація і фінансування проєктів. Це означає, що в нас немає обмежень по закупівлям, ми зможемо все закупити, що дітки запланували, будь-які ремонтні роботи провести. Це насправді дуже спрощуєвсе, бо якщо віддати ці гроші місцевому бюджету, то майже нереалістично було б їх реалізувати.

Як буде відбуватися голосування, хто може голосувати, в які терміни і в який спосіб?

Голосування за конкурсні проєкти цього Шкільного бюджету участі відбувається з 22 травня по 4 червня, тобто на голосування відводиться лише два тижні. Голосувати можна в двох формах. Перша форма – це онлайн: можуть голосувати всі члени територіальної громади, кому виповнилося 14 років. Саме голосування відбувається на тій же онлайн платформі, на якій чернігівці обирали громадські проєкти і раніше. Всі мешканці чернігова від 14 років можуть проголосувати, авторизуючись через банк ID.

Проголосувати за проєкти можна за посиланням>>>

Другий метод голосування – це паперове голосування, яке відбувається виключно в закладах загальної середньої освіти, і воно буде відбуватися саме в середу 24 травня. На ньому зможуть голосувати всі учні, від пʼятого по одинадцятий клас.

- Цей день голосування буде наближеним до місцевих виборів, тому що в нас створені вже учнівські виборчі комісії, будуть спостерігачі, будуть бюлетні, які ми вже виготовили, пронумерували і відправили в навчальні заклади. І ми їдемо з такою моніторинговою місією по закладах подивитися в ролі спостерігачів, як буде відбуватись голосування. Ми говоримо про демократію, і хочемо діток долучити до цього процесу, щоб вони себе відчули в ролі дорослих, в ролі організаторів місцевих виборів, бо вже ось незабаром вони будуть мати право приймати участь в місцевих виборах, пояснює куратор шкільного громадського бюджету.

Також Сергій Омелічкін пояснив, що система підрахунків голосів вже передбачила той факт, що різні школи мають різну кількість учнів і відповідну армію батьків. І щоб всі навчальні заклади були у рівних умовах, будуть передбачені так звані вагові коефіцієнти. Це співвідношення загальної кількості учнів до кількості учнів конкретного навчального закладу, і саме ці коефіцієнти з досвіду їх впровадження в інших громадах, вирівнюють шанси маленьких і великих шкіл на рівні умови для перемоги.

За результатами голосування в Чернігові буде два проєкти-переможці. Тобто, загальна сума цього шкільного громадського бюджету буде розділена на 2 частини, і кожна зі шкіл-переможниць отримає фінансування на 526 500 грн. Ці два проекти будуть профінансовані і реалізовані до кінця 2023 року. Їх реалізація розпочнеться вже наприкінці червня, і діти відразу відчують і побачать результати своєї роботи.

Тож, не стійте осторонь, будьте активними громадянами і голосуйте за той проєкт, який вважаєте найкращим. Все в наших руках!


Ярослав Сухомлин
Чернігівська медіа група



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW