Травматологи першої міської лікарні Полтави розповіли про малоінвазивні операції на суглобах та про те, як сучасне обладнання дозволяє швидше ставити пацієнтів на ноги



Напередодні Всесвітнього дня травматолога журналісти 0532.ua побували у травматологічному відділенні 1-ої міської клінічної лікарні Полтави. Якраз потрапили на ранковий обхід і встигли подивуватися, що у відділенні працює так багато молодих лікарів.

-У відділенні разом зі мною працюють п’ять лікарів. Крім цього, на базі відділення є кафедра ортопедії та травматології Полтавського державного медичного університету. Вони також залучені до лікувального процесу: допомагають нам та приймають безпосередню участь у лікуванні. І нас це заохочує, і для них це досвід. Сьогодні якраз був обхід, на якому також були присутні лікарі-інтерни, - пояснює Артем Гончаров, завідувач травматологічного відділення.

Артем Гончаров, завідувач відділенням травматології

У 2004-му році він сам прийшов до першої міської лікарні інтерном. Після цього попрацював у одному із районів області. Повернувся і до Полтави, і до першої лікарні, а відділення травматології тут очолює вже більше дев’яти років.

«Залежності кількості травм від сезону насправді немає. Це – людський міф. Люди травмуються влітку не менше, ніж взимку»

Артем Володимирович розповідає, що інформація про те, що кількість травм різко зростає взимку – все ж таки, більше міф. Так, на його пам’яті бували випадки, коли взимку, під час ожеледиці, до травмпункту було по 190-200 звернень за добу. Але такі специфічні зими із подібною ожеледицею бувають дуже рідко.

-Взимку специфіка травм одна – це падіння під час ожеледиці, травми внаслідок катання на лижах. Натомість влітку багато інших чинників – більше мотоциклістів, велосипедистів, які потрапляють в аварії, садівників, які падають із дерев. Тому, насправді, влітку кількість травмованих не менше, ніж взимку.

Щодо днів тижня, то найбільше звернень традиційно приходиться на понеділок.

- Пацієнти на вихідних чомусь не завжди приходять. Хоча у нас цілодобово є чергові лікарі, які надають допомогу. Учора (у неділю) була одна операція, у суботу також була операція. У п’ятницю увечері людина звернулася і її прооперували у той самий день. Якщо є можливість, якщо немає протипоказань, операція може бути виконана у будь-який час доби, - роз’яснює завідувач відділення.

«У відділенні лежать два пацієнти віком за дев’яносто років із важкими переломами стегна. Їм зробили операції та склали кістки за допомогою сучасного обладнання»

Наявність у відділенні сучасного обладнання дозволяє виконувати складні операції та надавати допомогу пацієнтам навіть дуже поважного віку. Так, Артем Володимирович розповідає, що у відділенні перебувають двоє пацієнтів віком за дев’яносто років. Обидва поступили із важкими переломами стегнової кістки. Їх підготували до операції та успішно прооперували.

-Складали кістки і синтезували їх спеціальними металоконструкціями за допомогою сучасного обладнання. Проводили втручання, використовуючи цифровий рентгенівський апарат С-дуга, який дозволяє безпосередньо контролювати процес під час проведення малоінвазивної операції. Не потрібен великий доступ, щоб перелом скласти. Є німецький ортопедичний стіл, на якому під рентген-контролем ми виконуємо вправлення закритого перелому, а потім приступаємо до операції через невеликі доступи. Це збільшує вік пацієнтів, яким ми можемо провести такі операції, зберігає пацієнту здоров’я, дозволяє скоріше одужати, стати на ноги, - пояснює лікар.

Артем Володимирович демонструє С-дугу, із допомогою якої проводили операції.

Із використанням С-дуги у відділенні проводять близько 400 операцій на рік. У 2023-му році у другу операційну відділення за державною програмою поставили іще одну сучасну С-дугу фірми Siemens.

Нова С-дуга від Siemens

У відділенні також є сучасний пересувний рентгенівський апарат, мікроскоп для мікрохірургічних втручань, багатофункціональні німецькі ортопедичні столи.

Пересувний рентгенапарат

За допомогою артроскопічної стійки у відділенні щодня проводять внутрішньо суглобні операції

Артем Гончаров також розповідає, що із 1-го березня у відділенні відновили проведення операцій за допомогою американської артроскопічної стійки фірми ConMed. Вже провели понад 50 таких операцій. І звернення нових пацієнтів, які потребують допомоги, підтверджують, що такі операції є затребуваними.

-Раніше таких пацієнтів ми змушені були перенаправляти до інших лікувальних закладів. Тепер у кожен робочий день ми проводимо такі втручання. Це – сучасні малоінвазивні операції за допомогою відеокамер, які дозволяють проводити маніпуляції всередині суглоба, відновлювати внутрішньо суглобові структури. У нас йде направлення на плечовому суглобі.

Операція за допомогою артроскопічної стійки.

У перспективі ще хочемо опанувати методику операцій на кульшовому суглобі, на ліктьовому та гомілковостопному суглобах, - перераховує лікар, розповідаючи про плани.

Також у відділенні роблять ендопротези кульшових, ліктьових та плечових суглобів.

Щоб тримати високий рівень надання допомоги, лікарі відділення постійно навчаються. Завдяки цьому можуть виконувати операції на рівні із центрами травматології та ортопедії у великих містах, таких як Київ чи Харків.

Із одним із молодих лікарів-травматологів відділення ми поспілкувалися під час паузи між операціями.

«Розірваний нерв зшиваємо під мікроскопом. Через півроку-рік повертається чутливість»

Назарій Дідик є лікарем ортопедом-травматологом ІІ категорії, у відділенні травматології працює п’ять років. Розповідає нам про складні операції, зокрема – про ендопротезування суглобів.

Назарій Дідик, лікар ортопед-травматолог

-Ендопротезування кульшового суглобу – це складна операція. У більшості випадків прибувають пацієнти із переломом шийки стегна. До кожного пацієнта ставимося індивідуально. Якщо це молодий пацієнт, намагаємося обійтися без ендопротеза, натомість обираємо інші методи фіксації. Наприклад, штифт, який дає можливість пацієнтам вже на 2-3 день пересуватися відділенням. У більшості випадків потім відбувається зрощення. Якщо це старша людина, то пропонуємо ендопротезування, під час якого ставиться штучний суглоб. На 2-3 день за допомогою ходунків пацієнт вже пересувається відділенням. Повне відновлення відбувається впродовж 2-3 місяців, - розповідає лікар.

Як і всі колеги, Назарій Дідик чергує у відділенні. Розповідає, що у нічний час доби часто трапляються пацієнти із пошкодженням капсульно-зв’язкового апарату кисті. Найчастіше – ріжуться ножем або розбитими банками. Їм надають необхідну допомогу. Також лікар розповідає про операції під мікроскопом, коли потрібно зшити пошкоджений нерв.

-Ми проводимо ревізію рани, де є пошкодження нервів, пробуємо їх зшивати. Нерв ушиваємо під мікроскопом, через півроку-рік повертається чутливість, є шанси на відновлення, - зазначає наш співрозмовник.

Крім цього, Назарій Дідик зараз проходить спеціалізацію на УЗД-діагностику. Він, як лікар,який безпосередньо проводить операції, буде брати безпосередню участь у діагностиці. І вчасно виявляти випадки, коли можна обійтися без оперативного втручання, а обмежитися консервативним лікуванням.

-Зможу проводити обстеження суглобів в умовах відділення і визначати – чи потрібне оперативне втручання. Наприклад, коли пацієнт звертається із болем в плечі, можливо, там незначний розрив, який можна буде пролікувати консервативно, щоб не вести мову про операцію.

 Раніше ми розповідали про створення у міській лікарні №1 відділення невідкладних станів.

Щоб стежити за важливими новинами, підписуйтеся на наш Telegram



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW