Керівників Понінківської фабрики судитимуть за забруднення річок Хомора та Случ - Генпрокуратура



Уперше в Україні судитимуть за екоцид – двох службовців підприємства обвинувачують в отруєнні водних ресурсів промисловими скидами, - повідомляє сайт Генеральної прокуратури України.

Довідково: екоцид - це масове знищення рослинного або тваринного світу, отруєння атмосфери або водних ресурсів, а також вчинення інших дій, що можуть спричинити екологічну катастрофу.

"Прокурори Спеціалізованої екологічної прокуратури Офісу Генерального прокурора скерували до суду перший за часи історії незалежної України обвинувальний акт за фактом вчинення екоциду (ст. 441 КК України). Протиправні дії інкримінуються двом відповідальним особам великого приватного підприємства на Хмельниччині, яке займається виготовленням картонно-паперової продукції. До правоохоронних органів надходили численні скарги громадськості щодо масової загибелі рослинного і тваринного світу у річці, яка є притокою р. Случ. Водний об’єкт розташовується у межах Хмельницької та Житомирської областей. Слідством встановлено, що начальник та майстер підрозділу тепловодопостачання госптовариства з жовтня 2017-го по січень 2021 року не забезпечили якісне та комплексне очищення промислових стоків підприємства від забруднюючих речовин", - йдеться в повідомленні прокуратури.

"У процесі виробництва вони систематично умисно здійснювали скиди забруднених зворотних вод у річку, у тому числі з перевищенням змісту гранично допустимої концентрації забруднюючих токсичних речовин. Унаслідок цих дій на ділянці близько 4 км від місця скиду зворотних вод повне знищення живих організмів донної фауни. На момент проведення інженерно-екологічної експертизи стан вод у річці визначено як «дуже брудні». Через забруднення води хімічними речовинами зникла річкова флора і фауна. Зруйновано гідроекосистему. Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювали слідчі Головного слідчого управління СБУ за оперативного супроводу ГУ ДЗНД СБУ", - зазначають прокурори. 

На цю новину відреагував народний депутат України від Звягельського району Дмитро Костюк, який до депутатства знімав журналістські розслідування про забруднення річок Хомора та Случ.

Народний обранець виставив на своїй сторінці в фейсбуці фото з громадських слухань в Баранівці, що відбулися 2020 року.

"Це скрін з відео громадських слухань в Баранівці 2020 року - як нагадування для мене самого, як тоді мешканців Першотравенська (які найбільше постраждали від забруднення річки) члени моєї ж "команди", тобто президентської, залишили наодинці боротися зі злом. Вибілювали фабрику, гальмували мої звернення до поліції. Зрештою, як Понінківська картонно-паперова фабрика використала їх для того, щоб отримати новий дозвіл на скиди! І отримала його вже після того, як потруїла все живе та продовжила травити далі. І це вже не лише мої заяви чи першотравенських активістів, це вже висновок Спеціалізованої екологічної прокуратури! Де були голова Баранівської громади, рда, ода, Держекоінспекція...? Всі були на цих громадських слуханнях, тільки виступали вони не на стороні постраждалих (жителів Баранівського та Новоград-Волинського районів), а на стороні злочинців і посприяли видачі фабриці нового дозволу труїти людей!", - розповів Дмитро Костюк.

Народний депутат наполягає на притягненні всіх винних в забрудненні річок до відповідальності, зокрема, власників фабрики-забрудника.

Нагадаємо, у 2021 році Понінківську картонно-паперову фабрику після 5 років боротьби таки змусили збудувати нові очисні споруди за близько 20 млн грн власних коштів. Депутати приїздили інспектувати, як працюють очисні.

Вкінці 2021 року за кошти, залучені Дмитром Костюком, було придбано міні-земснаряд для очищення річки Хомора. Портал 04141 збирав коментарі посадовців щодо роботи комбайна.

Суд над представниками Понінківської картонно-паперової фабрики має відбутися влітку.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW