Нацполіція ліквідувала масштабну шахрайську схему: її учасники привласнили гроші з рахунків понад 10 тисяч громадян



Для припинення розгалуженої злочинної мережі та проведення слідчих дій у 20-ти регіонах держави проведено спецоперацію, у якій брали участь понад 500 співробітників Національної поліції. У результаті викрили 56 зловмисників: вони розсилали фішингові посилання для отримання даних про банківські картки громадян. У такий спосіб фігуранти отримали доступ до рахунків, із яких привласнили близько 15 мільйонів гривень.

Протиправну діяльність шахраїв викрили співробітники Департаменту кіберполіції спільно з Головним слідчим управлінням Нацполіції та оперативниками Департаменту карного розшуку та за сприяння відділу протидії шахрайству АТ «УніверсалБанк» проекту «МоноБанк».

Під час розслідування поліцейські встановили 11 спільнот: зловмисники об’єднувалися на закритих тематичних каналах і форумах. Адміністратори таких спільнот розміщували оголошення з приводу «підробітку»: охочі мали створювати і розсилати фішингові посилання, які дуже схожі на посилання офіційних ресурсів, для отримання даних банківських карток громадян. Фішинг маскували різними способами: від пропозицій оформлення грошових виплат до продажу різних товарів, здебільшого - побутової техніки.

Також фігуранти здійснювали пошук потенційних потерпілих на торгових онлайн-майданчиках. Зловмисники писали продавцям товарів, видаючи себе за покупців. Листування переводили у сторонні месенджери, туди надсилали фішингові посилання. На шахрайських сайтах пропонувалося ввести дані банківської картки нібито для зарахування грошей за проданий товар. Після цього інформація про банківські картки, які вводили потерпілі на шахрайських сайтах, автоматично ставали відомі фігурантам. Надалі вони «виводили» гроші громадян на підконтрольні рахунки.

За попередніми даними, від протиправної діяльності постраждали більше 10 тисяч громадян.На цей час відомо, що фігуранти привласнили 15 мільйонів гривень, однак остаточна сума збитків буде встановлена під час розслідування.

Працівники поліції ідентифікували 56 причетних до шахрайства осіб, а відтак провели обшуки за місцями проживання фігурантів у 20-ти областях України. За їх результатами вилучено мобільні телефони, комп’ютерну техніку, банківські картки, які використовувалися у протиправній діяльності.

Слідчі розслідують кримінальні провадження за ч. 3, 4 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Готуються матеріали для оголошення підозри зловмисникам.

Процесуальне керівництво здійснюють прокурори Офісу Генерального прокурора.

Кіберполіція нагадує громадянам про небезпеку переходу за підозрілими гіперпосиланнями. Будь-які відмінності в URL-адресі можуть свідчити про те, що користувач опинився на фішинговому ресурсі. Рекомендуємо ніколи не вказувати конфіденційну інформацію, зокрема дані банківських карток, на підозрілих сайтах. Продаючи чи купуючи товари на платформах оголошень, обговорюйте деталі угоди тільки в чаті цієї платформи і не переходьте у сторонні месенджери: адже шахраї можуть надсилати фішингові посилання.

Департамент кіберполіції Національної поліції України

Підписуйтесьна нас у соцмережах:

Telegram https://t.me/sumy0542

Instagram https://www.instagram.com/0542.ua/

Facebook https://www.facebook.com/0542inua



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW