Які купюри скоро виведуть з обігу і чи потрібно їх обмінювати на нові



З’явилась інформація, що застарілі, а саме випущені з 2003 по 2007 роки банкноти, номіналами 5, 10, 20 та 100 гривень, незабаром виведуть з обігу. І хоч цей факт не змушує українців спеціально обмінювати такі купюри но новіші, та при розрахунку в магазинах можна сміливо їх позбуватися.

За словами представників Нацбанку, гроші вилучатимуть з обігу в порядку їхнього потрапляння до банків та торговельних мереж. Застарілі купюри утилізують та припинять видавати їх громадянам у банкоматах та касах.

Якими будуть оновлені зразки купюр

Замість вилучених застарілих купюр українці отримуватимуть нові гроші аналогічного номіналу. Зокрема, п'яти- та десятигривневі банкноти повністю замінять монетами зразка 2018 року. А банкноти номіналами 20 та 100 гривень будуть замінені паперовими аналогами нового зразка.

Окрім оновленого дизайну, сучасні гроші матимуть вищий рівень захисту від фальшивомонетників. У цьому якраз і полягає основна мети заміни старих купюр.

Коли почнуть вилучати старі банкноти

Банкноти номіналами 5, 10, 20 та 100 гривень 2003-2007 років випуску почали вилучати з обігу, починаючи з 1 січня 2023 року. Цей процес триватиме доти, доки всі застарілі купюри не зникнуть із гаманців громадян.

У НБУ повідомили, що в Україні суттєво знизився рівень підробки гривневих банкнот, проте фальшивки трапляються.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW