У Краматорську з’явиться вулиця на честь дослідника зі Слов’янська, який вивчав ОУНівське підпілля Донеччини



У Краматорську перейменують 307 вулиць та провулків. 

Назви вулиць обирался з урахуванням думки громадськості. Серед них - відомі політичні та культурні діячі, захисники України, герої сучасної війни та боротьби з російським режимом. Також є і нейтральні назви.

Усі назви ми опублікували у нашому минулому матеріалі:

  • Повний список перейменованих вулиць та провулків Краматорська

Одну з вулиць назвали на честь дослідника ОУНівського підпілля на Донеччині Сашка Добровольського.

Добровольський Олександр Борисович — український історик, публіцист, політичний діяч, ідеолог українського націоналізму, діяч «Просвіти», один з фундаторів та виконуючий обов'язки командира УНА-УНСО на Донеччині.

Він народився у селищі Билбасівка біля Слов’янська.

Є автором, співавтором і упорядником книг, збірників та наукових статей на тему українського громадсько-політичного руху та підпільного руху опору комуністичному режиму СРСР на Донбасі.

Кілька книг, виданих Добровольським, ввели в науковий обіг тисячі документів, які свідчать про український рух на Донеччині та Луганщині. Вони спростовують нав’язуване московською пропагандою уявлення про Донбас як проросійський інтернаціональний анклав, позбавлений українського коріння.

Саме через свою боротьбу за історичну правду Олександр Добровольський потрапив до «розстрільного списку», який після звільнення Слов’янська знайшли в кабінеті польового командира, громадянина РФ Ігоря Гіркіна («Стрєлкова»).

Фундаментальна збірка у двох томах «ОУН на Донеччині» – це документи з державного архіву, а також із архіву СБУ. Це матеріали кримінальних справ НКВД проти учасників осередків українського підпілля. Величезну кількість документів Добровольський зумів здобути напівлегально. Як розповідають друзі, під час роботи в архіві Управління СБУ у Донецькій області він виносив і сканував цілі сумки документі, повертаючи їх зрештою на місце.

8 серпня 2021 року стало відомо, що історик зі Слов'янська Олександр Добровольський пішов з життя.

Він був найавторитетнішим дослідником українського руху на Донбасі у XX столітті – від дореволюційних часів до набуття незалежності державою. Кілька збірок документів, опублікованих ним, розповідають, яким потужним був спротив більшовикам на цих теренах.

Читайте: 
  • Український націоналізм у Слов’янську. Документальні історії - ВІДЕО
  • Слов’янськ прощається з Олександром Добровольським. Що відомо про українського дослідника
  • До річниці української революції. У Слов’янську відкрили пам’ятні дошки підполковнику УНР та діячам "Просвіти"

Підписуйтеся на наші оновлення у Viber (новости Славянска)

Слідкуйте за нами в Instagram

Та телеграм: https://t.me/news6262



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW