У раді ухвалили закон "Антипушкін". Що це означає для України



Четвертого травня народні  депутати в другому читанні більшістю ухвалили  Проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України «Про охорону культурної спадщини» щодо незанесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України та вилучення з Реєстру окремих об'єктів культурної спадщини».

 Про це пише міністр культури Олександр Ткаченко:

"Завжди питаюсь навіщо нам 400 вулиць Пушкіна, на частині з яких ще й стоять пам'ятники російському поету? Якщо з перейменуванням вулиць процес є легшим, то зі знесенням або перенесенням пам’ятників - законодавчо зарегульований. Нам треба спростити процедури очищення українського публічного простору від російських маркерів. Тому ми в МКІП розробили законопроєкт, який став відомий як «АнтиПушкін», - зазначає він

Тепер є законні підстави для вилучення пам’яток культурної спадщини з Державного реєстру нерухомих пам’яток України, що є символом російської імперської та радянської тоталітарної політики й ідеології.

Відтак не будуть вважатися культурною спадщиною памʼятки:

які присвячені людям, що обіймали керівні посади в комуністичній партії (посаду секретаря районного комітету і вище);

керівникам у вищих органах влади та управління СРСР, УРСР, інших союзних або автономних радянських республік;

присвячені подіям, повʼязаним із діяльністю комуністичної партії, із встановленням радянської влади на території України;

є символами російської імперської або радянської тоталітарної політики.

Додамо, що у Миколаєві досі є вулиця Пушкіна, сквер Пушкіна, де лише нещодавно знаходився пам'ятник цьому поетові, а також була пам'ятна табличка, що ніби він проїздив повз, проте це ніяк не доведено.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW