Сумських продавців звинувачують у жорстокому поводженні з тваринами. Розбираємося в ситуації



тваринки

тваринки

У соціальних мережах з’явилося відео продажу тварин на сумському Центральному ринку. Його автор наголошував, що продавці тримають їх у неналежних умовах. Цукр порівняв умови продажу тварин на ринку та в зоомагазині, а також попросив зоозахисників і ветеринарних лікарів прокоментувати ситуацію.

Як утримують тварин на ринку

Автор відео з Центрального ринку — сумський відеограф Олександр Парфіло. Чоловік наголошує, що не підтримує продаж тварин на ринку, оскільки це призводить до жорстокого поводження й порушення їхніх прав.

Фото: Інстаграм Олександра Парфіло

Фото: Інстаграм Олександра Парфіло

Допис, поширений Alex Parfilo (@alex_parfilo)

Ми відвідали Центральний ринок, у підвалі якого продають тварин на двох торговельних місцях. Підприємиці просять «не стригти всіх під один гребінець», бо, хоч їхні точки продажу знаходяться поруч, умови й ставлення до тварин відрізняються. Жінки відмовилися вказувати свої імена, тому говоритимемо про умовні перше й друге торгові місця.

На першому підприємиця продає тварин упродовж 20 років. Жінка запевняє, що їй не вигідно тримати гризунів і птахів у поганих умовах, а також наголошує, що без любові до них нічого б не вийшло.

Щоб продати тварину, вона має нормально почуватися. Люди не придбають хворого щура, якого не годують

Розповідаючи про умови утримання й харчування, жінка додає — на ніч забирає тварин додому, де розпліднює й утримує їх.

— Там їх оглядає та вакцинує ветеринар, довідки про це знаходяться вдома. Можу їх принести на вимогу, але закон не зобов’язує роботи цього після купівлі. Ми вакцинуємо лише кролів, а птахам даємо пити ліки. Хом’якам, морським свинкам, шиншилам щеплення не робимо. Щодо застуди в тварин, то, хоч у нас і підвал, але його утеплили й тепер навіть узимку тут не буває мінусової температури. Птахів утримуємо під склом, тому протягів немає.

Коли я саджу двох тварин у клітку, то покупці запитують: «А чому так мало? Немає з чого обрати». Потім винесу 20 — обурюються, що тваринам тісно. Якби мені показали законні вимоги, я б посадила папугу в окрему клітку.

Підприємиця на другому торговому місці запевняє, що вони щоранку прибирають і змінюють підстилку, корм і воду в клітках. Каже, що годують тварин спеціальними сумішами, а також фруктами й овочами.

— Ми пояснюємо покупцям, як годувати тварину. Людина, яка поширювала відео з претензіями, писала, що в нас брудні клітки, але ж там цього не було. Зараз ви можете бачити, що тварини чисті, сухі й товстенькі — це перші ознаки того, що з ними все добре. У щурів лежать кістки, але це корисна добавка для їхнього раціону. Гризуни живуть колоніями, тому їм не тісно. Якщо прохолодно, вони туляться одне до одного і таким чином гріються. Якщо, наприклад, хом’яки сваряться, кусаються, то ми їх розсаджуємо за віком у різні клітки.

Жінка говорить, що тварини у великих клітках залишаються ночувати на ринку. Розповідає, що раніше тут було прохолодніше, проте після утеплення температура навіть узимку не опускалася нижче за +16 градусів. Хоча на торговому місці досі залишаються спеціальні коврики, які працюють від електрики й гріють клітки.

Якщо тварини хворіють, підприємиця лікує їх самостійно. Жінка каже, що за роки роботи отримала знання з інтернету, а її напарниця має ветеринарну освіту. На цій торговій точці вакцинують лише кролів і, якщо тваринам більше двох місяців, то роблять це самостійно.

Зоомагазин — довідки, обладнані клітки та контроль температури

Продавчиня Ольга з мережевого зоомагазину MasterZoo говорить, що вони щоранку прибирають, годують і напувають тварин.

— Протягом дня досипаємо корм і доливаємо воду, якщо ті закінчуються. Годуємо спеціальними сумішами хом’яків, щурів, кроликів, свинок, папуг. Харчі для тварин ми замовляємо через базу. Нам привозять їх разом із основним товаром. Уночі зачиняємо магазин, вимикаємо світло й тварини відпочивають. Наші гризуни й птахи мають просторі клітки, аби комфортно почуватися. Ветеринарний огляд проводять у Харкові відразу після народження. Якщо бачимо в тварин ознаки хвороби, то відповідальні працівники компанії радять медикаменти.

Адміністраторка зоомагазину Тетяна зазначає, що вони мають термогігрометр, завдяки якому перевіряють температуру. Якщо в магазині нижче 20 градусів, вмикають інфрачервоні лампи й обігрівають птахів, які зазвичай мерзнуть більше. Іншим тваринам додають сіна.

— Для птахів ми використовуємо дерев’яні жердинки. У клітках є крейда для зточування клюву, іграшки. У гризунів лежать дерев’яні палички, аби точити зуби. Будиночки також дерев’яні, тому тварини і їх гризуть, — зауважує пані Тетяна.

Пані Ольга говорить, що після купівлі людина отримує картку тварини та пам’ятку з догляду. У цих документах є інформація про породу, дату народження, вакцинації, загальний стан. Жінка додає, що повернути тварину до зоомагазину не можна, бо невідомо, у яких умовах її утримували покупці.

Зоомагазин MasterZooЗоомагазин MasterZoo

«Тварина з ринку — це кіт у мішку»

Ми поговорили про умови утримання тварин із зоозахисниками, ветеринарним лікарем і держслужбовцем. Вони розповіли Цукру, яка відповідальність передбачена за жорстоке поводження з тваринами та як держава регулює продаж домашніх улюбленців.

Віктор Науменко, начальник Управління безпечності та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області:

— Закон «Про ветеринарну медицину» дозволяє торгівлю тваринами лише в призначених для цього місцях. Таке має розташовуватися за 200 метрів від житлових будинків і за метр-півтора одне від одного. Обрана відстань унеможливлює контакти тварин, які можуть переносити інфекції. Після завершення торгівлі це місце треба обробляти та дезінфікувати. Ми не здійснюємо безспосердній контроль за утриманням тварин. Лише наглядаємо за їхнім здоров’ям, якщо є захворювання. Для сільськогосподарських тварин існують планові заходи відповідно до державних планів, бо це тварини, з яких потім отримують харчі.

Щодо домашніх улюбленців немає державного плану. У разі спалаху тієї чи іншої інфекції вживаємо заходи: можемо накласти певні обмеження щодо птиці лише в разі грипу птиці. Тоді заборонимо реалізацію, щоб усунути можливість зараження. Інші дрібні тварини не хворіють тими захворюваннями, які переносять продуктивні тварини, окрім сказу.

Андрій Клєцов, лікар ветеринарної медицини клініки ВетДопомога:

— Норми утримання, які б регулювали, наприклад, розміри кліток, затверджені лише для сільськогосподарських тварин. Для гризунів, папуг і подібних чітких вимог не існує. Коли птахи сидять і не можуть ворухнутися, чи розправити крила — це погано. У клітці вони повинні перелітати з однієї жердини на іншу. Хом’якам потрібні спеціальні доріжки для бігу та колеса, які крутяться. Одного такого не вистачить на 30 тварин.

Якщо запроваджувати, наприклад, заборону на продаж, то варто впевнитися, що хтось готовий забрати тварин в умови, кращі за попередні. Вони отримуватимуть стрес і через необдумані дії можуть страждати першими. Не можу категорично сказати, що не варто купувати тварин. Але треба перевіряти, чи вони щеплені ветеринарним лікарем і чи ці дані внесені у ветеринарний паспорт».

Тварина з ринку — це кіт у мішку. У моїй практиці кожен другий домашній улюбленець звідти знаходиться у важкому стані і не всі, на жаль, одужують

Зоозахисник Іван Міненко:

— Продаж тварин біля входу на Центральний ринок чи в підвалі не відповідає нормам, бо тварини сидять одна на одній і майже не рухаються. Вони просто дихають, їдять і п’ють воду. Там немає необхідних умов, тварини перебувають у стресі, не дізнаються про навколишнє середовище. Продавці можуть старих тварин видавати за молодих, дівчат — за хлопців.

Законодавство України передбачає адміністративну та кримінальну відповідальність за жорстоке поводження з тваринами, від хом’ячка до великої рогатої худоби

Жорстоким поводженням можна вважати неналежні умови утримання чи вбивство. Залежно від характеру вчинених дій визначається і ступінь відповідальності, до якої притягується особа. Адміністративна передбачена статтею 89 Кодексу України про Адміністративні правопорушення (штраф від 3400 до 5950 гривень), кримінальна — статтею 299 Кримінального кодексу України (арешт або обмеження волі до восьми років).

Попри вимоги законодавства, Іван мав невдалий досвід притягнення до відповідальності людини, яка жорстоко поводилися з тваринами.

— Опікувався виснаженими собаками, які втекли з квартири власниці. Шукали їх у 9 та 10 мікрорайонах, але навіть після медичної допомоги деякі тварини, на жаль, померли. Історію висвітлили ЗМІ, ми зі свідками подали заяву до поліції, але прокуратура заборонила навіть вилучити тварин із квартири через недостатні підстави. І жінку, яка утримує собак, ніяк не покарали. Така байдужість та безвідповідальність із боку правоохоронних органів — це зухвалий дозвіл та зелене світло для всіх кривдників тварин.

Олександр Сипленко, голова Сумського товариства захисту тварин:

— Треба створити базу, де реєструватимуть тварин, і яка міститиме інформацію про вакцинацію. Якщо власники не роблять вакцинації вчасно, то їм надсилатимуть попередження. Якщо не дотримуються порад, потрібно реагувати на це. Маємо привчити людей утримувати тварин відповідально й турботливо. Тільки тоді в нас не буде ринків, безпритульних тварин і знущань.

Коли американський поліцейський приїжджає на виклик щодо жорстокого поводження з твариною, то порушника додають у базу даних людей, які проявляють жорстокість.

Той, хто проявляє жорстокість до тварини, наступного разу може проявити її до людини

Це рання профілактика такої поведінки. Людина повинна поважати інших створінь, які відчувають біль, по-своєму нас розуміють та живуть поряд. Поки цього не виховаєш — складно буде щось змінити. Треба, щоб усе суспільство поважало тварин: і поліцейський, і сусід. Тоді й кривдники нестимуть справедливу відповідальність.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW