Поради людям на окупованих територіях: чи брати паспорти у росії



В офісі Президента прокоментували здобуття українцями громадянства РФ на непідконтрольних територіях.

Після абсолютно протилежних заяв уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця та віцепрем'єр-міністерки — міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук, радник керівника ОП Михайло Подоляк наголосив, що якщо українці можуть уникнути отримання паспорта рф, то їм варто не брати його. Проте, якщо ж вони перебувають під загрозою репресій чи тортур, їм дозволяється отримувати російське громадянство.

До цього Дмитро Лубинець заявив, що українці на тимчасово окупованих територіях мають взяти російський паспорт або у будь-який спосіб виїжджати з ТОТ (тимчасово окупованих територій), щоб зберегти власне життя.

Про це уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив в ефірі національного інформаційного телемарафону Єдині новини.

Він вважає, що указ російського диктатора володимира путіна, який нібито дозволяє депортувати з ТОТ українців без громадянства рф, спрямований на “узаконення” примусової паспортизації на тимчасово окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей.

– Я думаю, що всі громадяни України, які відмовляться від російського паспорта, просто будуть заарештовані. Це буде окрема категорія цивільних заручників, яких рф триматиме в полоні та ув’язненні, – зазначив Лубінець.

Омбудсмен зазначив, що Україна має продовжувати юридично шлях невизнання російських паспортів, які зараз видаються під фізичним тиском громадянам України на ТОТ.

– Я порадив би брати російський паспорт, щоб вижити. Це найголовніше. Ми розуміємо, що це відбувається під фізичним тиском. Взяти паспорт, вижити, дочекатися, коли ми звільнимо цю територію, – наголосив уповноважений ВР.

У той же ча Віцепрем’єрка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук опублікувала рекомендації для українців, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, щодо отримання російських паспортів.

«Якщо вони хочуть депортувати з ТОТ українців, які не хочуть брати російські паспорти, то немає проблем. Бо росіяни самі не випускають українців з ТОТ на підконтрольну територію. Сьогодні Мінреінтеграції вкотре звернулось до російської сторони та Міжнародного Комітету Червоного Хреста з вимогою відкрити гуманітарні коридори для того, щоб українці з ТОТ могли виїхати на підконтрольну уряду територію», – написала вона в телеграмі.

Верещук зауважила, що її рекомендації українцям на ТОТ залишаються незмінними – російські паспорти не брати, з окупантами не співпрацювати і за можливості виїхати.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW