Тарифи на комуналку, пенсії та субсидії: що зміниться в Україні з 1 травня



Підвищення тарифів в Україні поки не буде, але деякі категорії громадян у травні можуть втратити субсидію. Працюючим пенсіонерам зроблять перерахунок виплат. Цього місяця має стартувати програма "єВідновлення" для тих, хто втратив житло. Через війну традиційні травневі вихідні на свята скасовуються.

Перелік головних змін травня 2023 в матеріалі нижче.

Тарифи ЖКГ у травні – без змін

Підвищення вартості деяких комунальних послуг обговорюється від початку року, але поки що офіційних рішень щодо збільшення тарифів ЖКГ немає.

Навпаки, Кабмін продовжив ще на місяц пільгові ціни на електроенергію для споживачів. До кінця травня тарифи зберігатимуться на рівні 1,44 грн/кВт-год (при споживанні до 250 кВт на місяць), та 1,68 грн/кВт-год при споживанні понад 250 кВт.

Водночас голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський заявив, що в уряді розглядають два варіанти підвищення тарифу: до 2,40 гривень та до 2,80 гривень за 1 кВт-год.

З тарифами на водопостачання теж ситуація залишається без змін. Попри наміри водоканалів підняти ціни, НКРЕКП ще не затвердила відповідне рішення.

Наприкінці квітня спливає термін дії річних контрактів на постачання газу побутовим споживачам, укладених із газопостачальними компаніями. Наразі більшість споживачів в Україні є клієнтами держкомпанії "Нафтогаз" і отримують газ за ціною 7,96 грн за кубометр.

Є ще 8 приватних постачальників послуги. Якщо вони не продовжать контракти з клієнтами, то газ споживачам продаватиме "Нафтогаз" за фіксованою ціною 7,96 гривень.

На період дії воєнного стану в Україні діє мораторій щодо тарифів на постачання та розподіл газу, гарячу воду, опалення. Вартість цих послуг залишається на довоєнному рівні, в тому числі і газу.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW