Як росіяни переписують підручники з історії



Нещодавно почали з'являтися новини про те, що російська федерація змінює зміст своїх підручників з історії, при цьому віддаляючи Україну від своєї історії та стираючи її зі своєї культурної пам'яті.  

Навіть це вже не дивує нікого у нашій країні. Якщо вони прийшли, щоб знищити наші міста та людей, очевидно, що вони будуть стирати Україну і зі своїх підручників.

Що ж саме змінилось у підручниках з історії розібрали спеціалісти антифейкової спільноти “НотаЄнота”.

Під перо пропагандистів потрапили підручники «Навколишній світ» для 4 класу  та підручника з історії для 6 класу видавництва «Просвещєніє». 

Наприклад,  у попередній версії підручника для 4 класу пишуть, що «літопис «Повість минулих літ» написав чернець Києво-Печерського монастиря Нестор». У новій версії підручника Києво-Печерського монастиря уже немає. Нестор став просто ченцем. 

У версії підручника 2021 року вказують, що князь Володимир хрестив увесь народ у Києві. В оновленій версії Києва уже немає. Виявляється, що Володимир хрестив народ  «у столиці». 

Ще один приклад - «Після смерті Олега в Києві став правити князь Ігор». В оновленому підручнику вказана інша версія: «Після смерті Олега Руссю став правити князь Ігор».

У підручнику з історії росії за шостий клас (версія 2016 року) йдеться: «882 рік, коли Олег об'єднав Новгород та Київ, багато істориків називають умовною датою утворення Давньоруської держави». У редакції 2023 написано інакше: «Поступово найбільшого значення набула династія князів, які зводили свій рід до Рюрика. З його покликанням 862 року у Новгород пов'язують освіту держави Русь».

Цікаво, що нову редакцію підручника «Навколишній світ» відправлено до друку і в продаж підручники поки не надійшли. Журналістам також стало відомо про підготовку методичних матеріалів, де уточнюється роль Києва в історії росії. 

Дуже яскраво можна простежити, як росіяни максимально уникають вживати назву “Київ”.

В основі російської пропаганди лежить переписування історії, де замовчують факти і підмінюють поняття. Кілька років тому у російськомовній статті Вікіпедії Київську Русь обізвали «Дрєвнєрусскім государством». 

Працівники видавництва "Просвещєнія", у коментарі Медіазоні повідомили на умовах анонімності, що їх, під загрозою звільнення, змушують переписувати підручники з історії для російських школярів, - пише Укрправда.

Курс на "вичистку" України та Києва з російських підручників був узятий ще в 2014 році. Ще тоді авторам і редакторам довелося згадувати Україну якомога рідше і в якомога нейтральнішому тоні.

У перший же день війни співробітники "Освіти" отримали усне розпорядження прибрати згадки України скрізь, де це можливо. Найважче тим, хто займається підручниками з історії.

"Перед нами стоїть завдання - зробити так, начебто України просто немає. Це набагато гірше, коли в підручнику просто не йдеться про якусь країну. Людина виростає без бази знань про якусь країну, і їй тоді набагато простіше повірити у те, що йому розповідають про неї з телевізора", - говорять в коментарі. 

У видавництві перевіряли кожен підручник на актуальність раз на п'ять років, але з 2014 перевірки стали проходити набагато частіше.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW