Спрощення процедури проходження ВЛК: Верховна Рада ухвалила законопроєкти у першому читанні



Спрощення процедури проходження військово-лікарських комісій - Верховна Рада ухвалила законопроєкти у першому читанніСпівробітники Офісу Омбудсмана, здійснюючи моніторинг діяльності військово-лікарських комісій, у січні поточного року виявили порушення прав військовослужбовців на належне медичне обслуговування та охорону здоров’я, зокрема у Військово-медичному клінічному центрі Західного регіону ЗСУ (м. Львів).

Серед іншого було встановлено відсутність електронного запису на прийом до лікаря та електронного документообігу роботи ВЛК, що призводило до ускладнення процедури оформлення документів, надмірного очікування, в тому числі важкопоранених військовослужбовців. Зазначена ситуація набула розголосу та вимагала негайного вирішення.

До розв’язання проблеми долучились народні депутати, посадовці відповідних міністерств та відомств, громадськість. При парламентському Комітеті з питань нацбезпеки, оборони та розвідки створено відповідну міжвідомчу робочу групу, до якої увійшли представники Міноборони, медичних сил ЗСУ, МОЗ, Мінцифри, Мінсоцполітики, Уповноваженого ВРУ з прав людини, а також ГО «Принцип». Її роботу очолила народна депутатка Мар’яна Безугла.

На сьогодні робочою групою напрацьовані зміни до чинного законодавства, які мають на меті спростити та пришвидшити процедуру проходження ВЛК. Ці зміни вже проголосовані парламентом у першому читанні.

Так, законопроєктом № 9158 пропонується спростити оформлення військовослужбовцями довідки про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва) та оформлення й направлення медичних документів між військовими частинами та закладами охорони здоров’я, а законопроєкт № 9154 передбачає розширення переліку військових формувань та спеціальних органів, де створюватимуться військово-лікарські комісії. Також пропонується надати право створювати ВЛК при цивільних закладах охорони здоров’я державної та комунальної форм власності.

Водночас цього тижня започатковано електронну чергу під час проходження ВЛК у Військово-медичному клінічному центрі Південного регіону ЗСУ (м. Одеса), що дозволить поліпшити надання медичних послуг для наших Захисників та Захисниць в цьому регіоні.

Питання додержання прав військовослужбовців під час воєнного стану, зокрема щодо належного надання медичного забезпечення, є пріоритетом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Джерело: Уповноважений Верховної Ради України з прав людини

Спрощення процедури проходження ВЛК: Верховна Рада ухвалила законопроєкти у першому читанні, фото-1

AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW