Виїзд дитини за кордон в умовах воєнного стану: чи потрібен для цього дозвіл обох батьків



В умовах воєнного стану деякі правила перетину державного кордону змінились. У зв'язку з цим багатьох українців хвилює, чи потрібен дозвіл обох батьків на виїзд дитини за кордон. Роз'яснення надали представники консульства України в Гданську на сторінці Facebook.

Зазначається, що деякі правила залишаються без змін, а саме:

  • дозвільна система стосується лише виїзду з України, а на в’їзд згода батьків не потрібна;
  • дозвільна система стосується дітей до 16 років;
  • особи, яким виповнилося 16 років, можуть виїжджати з України самостійно;
  • дозвільна система стосується лише дітей, які є громадянами України.

Умови виїзду за кордон дітей до 16 років

Під час воєнного стану, згідно з Правилами перетинання державного кордону громадянами України (абзац 13 п. 2-3), для виїзду за межі України дітей, які не досягли 16 років, з одним із батьків чи законним представником, дозвіл другого з батьків не вимагається.

Тобто виїзд таких дітей здійснюється без нотаріально завіреної згоди, але за таких умов:

  • супровод одного з батьків або бабусі, дідуся, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима та інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування;
  • наявність у дитини паспорта громадянина України, свідоцтва про народження або документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону.

Як зазначають у консульстві, зазвичай свідоцтва про народження вистачає, якщо записані в ньому прізвища та імена батьків та дитини відповідають прізвищам та іменам у паспортах.

Важливим моментом, про який також розповіли представники консульства, є наступне:

Статус баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима треба буде підтвердити оригіналами документів, що, мабуть, складніше, ніж отримати дозвіл хоча б одного з батьків на виїзд за кордон.

Дозвіл на виїзд за кордон не вимагається також, якщо дитина виїжджає у супроводі іншої особи, яка отримала на це письмове повноваження (доручення) одного з батьків, завірене органом опіки і піклування.

Доручення на виїзд дитини хоча б від одного з батьків потрібно у разі, коли дитина виїжджає у супроводі інших осіб (сусідка, колега, подруга).



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW