На Закарпатті підписали останні юридичні документи щодо будівництва сміттєсортувального заводу



На Закарпатті підписали останні юридичні документи щодо будівництва сміттєсортувального заводу , фото-1

Голова загальних зборів області Саболч-Сатмар-Берег (Угорщина) Оскар Шестак та голова Берегівської міської ради Золтан Бабяк підписали останні правові документи, які дозволяють будівництво сміттєсортувального заводу у с. Яноші Берегівського району.

Підготовчі роботи зі спорудження полігону для захоронення відходів вже розпочато. Підряд виконуватиме угорська компанія «Mento».

Голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко разом з Оскаром Шестаком та директоркою ЄОТС ТИСА Андрею Сабоне Цап відвідали територію спорудження заводу та перевірили стан будівельного майданчику.

Усі формальні речі, документи, що синхронізують вимоги законодавства України і Угорщини, підписані й виконані. Переходимо до активної фази будівництва, будемо підганяти і контролювати виконавців, щоб вкластися в терміни, – прокоментував Володимир Чубірко.

Завод механізованої переробки твердих побутових відходів потужністю від 20 до 30 тис. т/рік обслуговуватиме 40 населених пунктів Берегівського району (200 тисяч осіб). За словами Володимира Чубірка, поки що це єдине в Україні підприємство, яке працюватиме за такою технологією.

Перша черга будівництва заводу була розпочата у 2012 році, 3 роки по тому відкрито першу лінію. Однак через інфляцію і брак фінансування роботи припинилися. Складнощі з коштами були викликані й економічною кризою 2022-го року в Європі, зокрема в Угорщині. У зв’язку з цим багато грантових проєктів скасували.

Керівництву Закарпатської обласної ради, яка є співзасновником Європейського об’єднання територіального співробітництва ТИСА, вдалося домовитися про виділення додаткового траншу – 7 млн євро. 3 млн. євро надала угорська сторона, 5 – Євросоюз. Кілька місяців тому роботи відновилися. Завершення будівництва, згідно з графіком виконання, заплановано до кінця 2023 року. Далі у планах – будівництво подібних заводів вздовж русла річки Тиса, що вирішить давню проблему сміття як Закарпаття, так і в цілому Європейського Союзу.

Пресслужба Закарпатської обласної ради

Підписуйтеся на наш Телеграм-канал та отримуйте новини ще оперативніше!



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW