Загальна мобілізація: чоловікам в Україні можуть заборонити вступати до університетів



В Україні проводиться загальна мобілізація, у рамках якої до армії не можна призивати студентів. Стало відомо, що чоловікам можуть заборонити вступати до університетів.

Минулого року багато військовозобов'язаних чоловіків вступали до вузів та коледжів, щоб отримати право на відстрочку від служби. Експерти продовжують дискусії щодо запровадження заборони на навчання українців для виконання мобілізаційного плану.

Юристи проаналізували ситуацію та повідомили, що громадян справді можуть обмежити у праві на здобуття освіти, гарантованому Конституцією.

Керуючий партнер адвокатського об'єднання "Чудовський та партнери" Ігор Чудовський повідомив, що в умовах надзвичайного чи військового стану не можуть бути обмежені права та свободи, які передбачені статтями 24, 25, 27, 28, 29, 40, 47, 51, 52, 55 , 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 Конституції України. У цьому списку немає статті 53, яка гарантує право на освіту.

"Тобто, теоретично, ухвалення Закону України, яким було б заборонено вступати до коледжів та вузів чоловікам певного віку, можливе", - пояснив правозахисник.

При цьому адвокати впевнені: якщо Верховна Рада внесе зміни до закону "Про освіту", це призведе до їх розгляду Конституційним судом. Відомо, що вносити зміни до Конституції у період дії військового стану заборонено. Навіть у разі зміни закону, є підстави для визнання норм неконституційним. До цього слід додати критику з боку європейської спільноти та громадян України.

Керуючий партнер ЮК Winner Ігор Ясько пояснив, що в період дії воєнного стану конституційні права та свободи громадянина та людини можуть обмежуватися. Якщо зміни до закону про освіту буде введено, є ймовірність, що військовозобов'язаних чоловіків в Україні можуть обмежити у праві на освіту. У такому разі вони не зможуть отримати відстрочку від мобілізації через навчання.

Нагадаємо, що студенти зі статусом ВПО та жителі особливо небезпечних територій мають право перевестися на бюджетне навчання у вишах.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW