Що думають про Маріуполь та маріупольців російські будівельники, які приїхали відбудовувати місто



Ще коли на території «Азовсталі» тривали бої, коли щодня російська армія скидала всі види озброєння, яке тільки мала, на голови захисників та захисниць Маріуполя, в західну частині міста вже почали прибувати перші російські будівельники.

Вони їхали працювати вахтовим методом. Хтось добровільно, хтось примусово. Ми не знаємо, чи знали вони взагалі щось про ті жахи, які коїть їхня країна з мирними містами сусідньої держави, проте вони мали змогу на власні очі побачити, що таке маріупольське Алепо.

Що відчули вони? Чи мають докори сумління? Як ставилися до них маріупольці? Як вони до них ставилися? Чи відчувають вони, що чужі на цій землі, що вони звичайні окупанти?

На жаль, у нас немає змоги поставити ці питання росіянам самотужки. Проте такі питання поставили російським будівельникам журналісти видання Тhe village та Медіазона.

Ми вирішили опублікувати деякі з розказаних історій з певними скороченнями.

Андрій, 45 років, Петрозаводськ

Зарплата: 204 тисячі рублів на місяць. Приїхав до окупованого Маріуполя серед найперших російських будівельників. 

«Нас чому й гнали туди в першу чергу, бо ми екскаваторники. Потрібно було швидше починати, а без екскаваторників нічого не зробиш. У мене вже вік не той по вахтах їздити: 45 років, сім'я, друга дитина маленька. Влаштувався у фірму, яка зводила суднобудівний завод. Перший етап — три роки, другий — шість, можна було працювати та працювати. А потім у травні приходять і кажуть: «Заганяй екскаватор на трал, скоро їдемо до Маріуполя». Якби заздалегідь сказали, я, можливо, знайшов би іншу роботу. Але нічого, як зарплату нормальну дали: було 400 рублів на годину, а стало 680.

Кордон перетнули, одразу з'явилися бліндажі, вирви. Зупинились у Макіївці ночувати. Там показувало і наше телебачення, російське, і українське. Цікаво було новини порівнювати. 

Фото Бориса Дембицького

Що думають про Маріуполь та маріупольців російські будівельники, які приїхали відбудовувати місто, фото-1

У Петрозаводську у нас був кран, екскаватор-навантажувач, великий екскаватор — вивезли туди. Фірма активно закуповувалась: ціла купа самоскидів, міксерів пішли в Україну. Тому що в Маріуполі нічого в оренду взяти неможливо, якщо техніка якась і була, то вона розбита.

Донецьк більш-менш цілий був. Але видно, що нещодавно прилетів снаряд до будинку, пожежники його гасили рано-вранці. Маріуполь весь розбитий. До міста заїжджали вночі — дорогою скло у своєму автобусі вибили. Пацани не побачили кабель, там же тролейбусні, трамвайні дроти висять над дорогою.

Я, щиро кажучи, коли їхав, навіть не знав, що в Маріуполі було. Я вдома «Звезду» переважно дивлюся, чув, що бої важкі на «Азовсталі», але навіть не знав, що це в Маріуполі. Якось мене особливо ця тема не чіпляла — воюємо та воюємо. А тут виявилося, що «Азовсталь» — це поряд з нами. По телевізору сказали, що все зачищено, але це просто нереально було: ми 11 кілометрів їхали повз «Азовсталі», це настільки здоровий завод, що зачистити не можна. Перший місяць завжди були постріли, вибухи.

Я дружині спочатку навіть фотографії міста не скидав.

Люди там настільки звикли до всього. Якось дивимося: собачка людську руку, синьо-чорну таку, тягне повз зупинку. Там люди стоять, діти, побачили і відвернулися. Для них це ніби нормально, а ми, звичайно, здивувалися. Там дев'ятиповерхівки зруйновані, їх одразу не прибереш, під ними ще стільки трупів! Собачка десь і витяг.

Як приїхали, нам сказали морг ламати. Я думаю, дай-но подивлюся, що всередині — заходжу, а там нога людська лежить, відрізана вище коліна, культя ганчір'ям обмотана. Викликали спеціальну службу, вони приїхали, забрали цю ногу. Іду далі — а у відрі руки встромлені, три чи чотири, як ключки для гольфу…

Місцеві спочатку боялися до нас влаштуватися на роботу. Думали, що їх кинуть. Потім один прийшов, другий, пішла чутка, що все нормально, — і їхня ціла черга щоранку приходила влаштовуватися. Звичайно, зарплата нижча, ніж у нас, але за їхніми мірками досить непогано.

Що думають про Маріуполь та маріупольців російські будівельники, які приїхали відбудовувати місто, фото-2

Екскаваторників з місцевих прийшло чоловік 30, техніки багато. Але знайшли лише одного, який нормально працював за нашими мірками. Ще один не вмів нічого, але молодець мужик, швидко зрозумів, навчився. А решта приходить: 15 років стажу, але до рівня викопати, розпланувати — нічого не можуть.

Коли вони думали, що ми не чуємо, казали, що незадоволені: путін мало дає м'яса. А як тільки нас побачили: «Ой, ми голосуватимемо за путіна». Такі ось особи слизькі. У них була гуманітарна допомога з росії, і ось один казав: «Та що мені ці п'ять кілограмів на місяць?». Так тобі дають це м'ясо, щоб ти з голоду не помер, а не щоб ти жував і не думав про роботу. У результаті він вдав, що погодився, але що там у нього на душі — не знаю.

Дехто до нас не йшов працювати, бо боявся, що якщо повернеться Україна, то їх просто розстріляють. У свій час нам возили пісок з Ростова тільки тому, що найближчий кар'єр належав якомусь місцевому бізнесменові і він відмовився співпрацювати. Але потім начебто якось із ним питання вирішили. Може, просто побачив, що коли зайшло стільки фірм, великі об'єкти будують, отже, росія нікуди не піде.

Від місцевих відкритої агресії не було, але не знаю, що вони мають на душі. Один екскаваторник прийшов до нас і посварився з братом, той на нього наїхав: Чого ти влаштувався до загарбників? А в людини, яка прийшла до нас водієм, три квартири було — зараз дві розбиті.

А інший екскаваторник узяв будинок у кредит у ПриватБанку. Стало нема чим платити — його за зябра і ведуть до цього банку. Він не знав, що робити, а тут війна. Ми звільнили Маріуполь, тепер там ПриватБанку немає. Йому приходять есемескі, що він має стільки грошей, причому сума зростає в геометричній прогресії. Але тепер все, боргів немає, його дім. Інший також джип узяв: два місяці платив, а тут війна.

Видно, що люди жили непогано. Будинки такі: три поверхи нагору, поверх униз. Це ж не Карелія, де великий будинок не збудуєш, бо замучишся його опалювати. Напевно, хто жив добре, той і проти росії. А кому втрачати нічого, тому все одно…

Звичайно, шкода, що скільки всього доведеться відновлювати, не уявляю, скільки грошей треба. Але з Кримом у нас тепер є сухопутне сполучення. Тому що міст, самі бачите, знищити дуже легко. Просто їм ще не займалися, якщо захочуть, зроблять.

Війна в будь-якому разі була. Все, що захопимо, так скажемо, відіжмемо від України, все відновлюватимемо. Інше питання, куди йти, які області віджимати, які ні, але це вже не вирішувати. Є люди».

Андрій Іванов, інженер

Восени приїхав в Маріуполь у відрядження і провів там місяць, працюючи на будівництві.  

«Сьогодні приїхали до міста, вранці пройшли КПП без особливих проблем, але настрій, безумовно, був не дуже, мене трясло від страху. Дорогою ближче до Маріуполя почали з'являтися зруйновані приватні будинки, мертві дерева і машини, що згоріли в кюветах. Трохи надало сил лише те, що на хвилерізах, що стояли неподалік КПП, були написи: «НЕТ ВОЙНЕ». На в'їзді до Маріуполя нас зупинили військові для перевірки документів. Просто двоє хлопців, яким на вигляд було років по 16, з автоматами чи не більше за них самих. 

Що думають про Маріуполь та маріупольців російські будівельники, які приїхали відбудовувати місто, фото-3

Саме місто лежить у руїнах, майже всі багатоповерхівки в тій чи іншій мірі пошкоджені, огорожі посічені осколками, житлові будинки позначені написами: «Тут люди», «Діти». Страшно уявити, що відбувалося тут кілька місяців тому. Адже це ще інфраструктуру якоюсь мірою упорядкували: десь полагодили дорогу, вивезли великі сміттєві купи. Але, можливо, нас просто спеціально везли таким маршрутом.

Приїхали на об'єкт, озирнулися. Я тоді відійшов трохи убік, і до мене підійшла жінка років п'ятдесяти. Запитала, чи зноситимуть цей будинок, я сказав, що не знаю, та й ніхто там не міг їй відповісти. У неї почалася істерика, вона почала називати нас окупантами, кричати: «Навіщо ви взагалі сюди прийшли, стільки горя принесли на цю землю!», на що один із будівельників сказав: «Ну чим ти, блять, незадоволена, ми тут вам добро робимо , місто відновлюємо, а ви невдячні».

Потім ми прийшли до місця нашого проживання. Це такі вагончики – тут, вважай, міні-місто з цих вагончиків – тісні, незатишні. Територію міні-міста охороняють військові, поряд ринок та кілька магазинів…

Судячи з розповідей роботяг, ставлення до нас тут швидше негативне, і я це чудово розумію. Мене лякає думка, що мене можуть тут убити і за фактом матимуть на це повне право. Я тут окупант, ніхто мене сюди не кликав, хоча, може, хтось і кликав, але точно не 99% тих, хто проголосував за.

Чоловіки розповідають, що іноді хтось приходить на будівництво з виноградом та якимись частуваннями, а від когось ловиш зневажливі погляди. Ось кілька днів тому кран нашого кранівника замінували розтяжками, і так дві ночі поспіль. Висновок напрошується лише один: нам тут не раді.

За правилами безпеки, які нам роз'яснили, не можна ходити нескошеною травою, стежками, і взагалі ходити краще тільки асфальтом, нікуди не згортаючи. Кілька днів тому тут підірвався сапер. До кінця мого відрядження, думаю, я вироблю звичку завжди дивитися в підлогу під час ходьби, незалежно від того, де перебуваю, і не знаю, скільки її позбуватимуся…

Місцеві майже завжди говорять про війну, це не круто, але таке життя тут, де насправді не відбувається нічого, крім вибухів і розмінування. Для маріупольців роботи небагато, хтось із місцевих розповідав, що бачив вакансію фотографа зруйнованих будинків — для оцінки, чи підлягають відновленню чи ні. Зарплата десять тисяч карбованців. Двоє місцевих хлопців працюють разом з нами на будівництві. Одного разу один із них розповідав, що до нього до будинку прилетів снаряд і пролетів його наскрізь, залишивши дірку в стіні, а потім десь неподалік щось вибухнуло, і каналізаційний люк пробив стіну. Ще вони розповідали, що кадировці спилювали трамвайні лінії і здавали їх на металобрухт. Насправді здивований, що вони з нами працюють, добрі хлопці. Напевно, після закінчення війни їх також вважатимуть колабораціоністами, але я сподіваюся, що ні…

У багатьох роботяг немає співчуття до місцевих жителів. Хтось на будівництві розповідав, як до них прийшов мужик попросити піску, і вони жартома сказали йому запитати у військових, чи можна взяти собі візок. У відповідь цей чоловік почав розповідати, що ці військові вбили його дружину і йому довелося поховати її на подвір'ї свого будинку, тож і його вони вб'ють. У результаті його прийняли за якогось божевільного і обіцяли дати йому піску наступного дня, але він уже не прийшов. Інший учасник діалогу прокоментував цю ситуацію так: «Та він, напевно, бухой був, прийшов кричати, душу відвести. Справу зробив і пішов зі спокійною душею додому».

Поки йшов з роботи у вагончик, чув перестрілку та кілька вибухів, але досить далеко, тож злякався несильно. Самі вибухи я навіть не те, щоб чув, я їх саме відчув. Наче на частку секунди тиск навколо тебе змінюється, а організм не може ідентифікувати це почуття. На якийсь момент ти губишся у просторі, але потім дуже швидко перебуваєш…

Завтра виїжджаю додому. Нарешті. Незабаром знову проходити кордон, нервувати. Ненавиджу чистити діалоги перед проходженням через кордон, мені здається це принизливим, але краще почищу все можливе, щоб не ризикувати.

Це був найстрашніший і найбільш травмуючий досвід у моєму житті. Я побував там, де йде війна. Що я тут бачив? Лише людей. Не було ні демонів із рогами, ні міфічних ворогів, ні тим більше нацистів, лише звичайні люди. Звичайні люди серед місцевих, звичайні люди серед військових. Нам вигадують ворогів, переконуючи, що правильно вбивати їх в ім'я якоїсь мети. Але кого «їх»? Хто ці «вони»? Вони інші? Ні, люди скрізь однакові».

Наманган - Ташкент - Домодєдово - Ростов-на-Дону - Маріуполь

Іслам родом із Намангану, одного з найбільших міст Узбекистану. Ось уже 15 років він їздить на вахти до Москви, Санкт-Петербурга, Твері, а ще — до Ялти. Запропонували роботу у Маріуполі. А ще раніше батько Ісламу, який часто дивиться російське ТБ, сказав, що «до Маріуполя можна приїхати та спокійно працювати».

Іслам вирушив на заробітки із бригадою сантехніків — лише 10 осіб — у вересні 2022 року. Від Намангана до Ташкента, звідти літаком - до Домодєдово, з Москви - поїздом до Ростов-на-Дону, звідти - таксі до кордону. Кордон перейшли пішки, потім друге таксі до самого Маріуполя. Квитки на всіх власним коштом купив бригадир, якому потім будівельники повернули борг із першої зарплати. При цьому в російській практиці дорога на вахту зазвичай оплачується принаймні від якоїсь точки маршруту.

Спочатку Ісламу не пощастило. Та компанія, яка запросила на відновлення міста бригаду з Узбекистану, виплатила лише аванс. Зв'язатися з нечесним роботодавцем не виходить, тож він уже й не сподівається отримати зароблені гроші.

Потім Іслам почав працювати з новим підрядником — той платить, як обіцяв, але всі домовленості лише на словах. «У решті міст Росії все було: трудовий договір, патент. Я ніколи нічого не працював. А тут сказали, що закордонного паспорта достатньо», – скаржиться Іслам.

Будівельники у Маріуполі живуть у різних умовах: у вагон-містечку, санаторіях, приватних орендованих будинках та квартирах. Ісламу пощастило: він із трьома іншими будівельниками ділить двокімнатну квартиру, яку оплачує роботодавець. У місто він, як і його сусіди, практично не виходить: «Ми до 18:00–19:00 працюємо, приїжджаємо додому, душ приймаємо, відпочиваємо. Ми не п'ємо, не гуляємо вулицею. Хлопці сходили, море подивилися, а мені нецікаво, я жив у Криму. Але в мене плани є, що влітку купатимемося», — каже Іслам. Тут має зарплату 90 тисяч, Іслам вважає, що це мало.

Мурод, Талжикістан

Більше 20 років мешкає в Росії — у нього посвідка на проживання. У Росії народилися троє його дітей. Останні 8 років чоловік влаштувався в Орловській області. Пропозицію роботи в МСаріуполі побачив в оголошенні.

«Триразове годування, спочатку хороше, але потім кухарі зрозуміли: що не зроблять, народ з'їсть. Їжа не дуже стала. Я людина з Азії, дуже смакую. Але в мене гроші були, міг із магазину поїсти, я на це не скаржусь», — каже Мурод.

Фото Бориса Дембицького

Що думають про Маріуполь та маріупольців російські будівельники, які приїхали відбудовувати місто, фото-4

До Маріуполя деякі будівельники їздили як на екскурсію: «Телефон візьмуть і їдуть туди як на прогулянку, міста вже немає практично — а люди на телефон знімають, показують. Мені це не цікаво". Сам Мурод до Маріуполя з'їздив один раз до знайомих із Таджикистану: «Міста немає. Шкода стало чесних людей. Страшно там».

Сам Мурод приїхав до Маріуполя 17 жовтня, поїхав 28 грудня. Працював по 10 годин на день, у листопаді взяв 3–4 вихідні. З цих двох із половиною місяців за 23 дні йому не заплатили. 

«15 днів ми робили дитячий майданчик, була бригада із 4 осіб. Мали дати 100 тисяч. Потім 10 робочих днів теж не менше 50 тисяч. Ось 150 тисяч мені не дали. Я маю знайомий у військовій прокуратурі, я це все напишу йому», — каже він.

І Мурод, і Іслам кажуть, що в Маріуполі падають розцінки та будівельники все менш охоче сюди їдуть — обидва співрозмовники пов'язують це зі збільшенням кількості фірм-посередників.

Що думають про Маріуполь та маріупольців російські будівельники, які приїхали відбудовувати місто, фото-5

«Це будівництво років десять триватиме. Ціна падає, люди їдуть, а грошей стільки ж, тільки підрядників-"іпешників" більше. Ті свої 20% візьмуть, робітникам що залишається? 30%? Хто за ці гроші поїде туди? У кого знайомі в Маріуполі, той 200 тисяч отримує, у кого нікого немає, за десять посередників — 90–100 тисяч», — сердиться будівельник.

На питання, як сам він ставиться до конфлікту Росії та України, Мурод у відповідь тільки сміється: «Якби знав історію, розповів би вам. А я людина-будівельник. Якби освіта була, я точно будівельником не став би. Але я живу в Росії, тож уже без варіантів, я за Росію. Росія є Росія, а про Україну я нічого не знав, і мені нецікаво».

Нагадаємо, що нещодавно в мережі з’явилося відео, на якому один з російських будівельник ображає матом маріупольців і радіє знищенню Маріуполя. 

ЧИТАЙТЕ нас в Телеграм-каналі Маріуполь 0629

НАДСИЛАЙТЕ свої повідомлення в Телеграм-бот 0629

ОБГОВОРЮЙТЕ новини в нашій групі Фейсбук - Маріуполь Місто-герой

ДИВІТЬСЯ нас на YouTube



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW