По сусідству з Тернопільщиною облрада скасувала реєстрацію усіх громад московської церкви і їхні дозволи на оренду храмів



Рівненська обласна рада проголосувала за заборону діяльності УПЦ МП на Рівненщині та скасувала рішення депутатів 1991 та 92 років, що стосуються діяльності релігійних організацій московського патріархату.

Це сталось на позачерговій сесії 10 квітня, інформує Суспільне.

На сесію зареєструвалось 55 депутати, це означає, що сесія є правомочною.

Керівник Рівненської єпархії УПЦ, архієпископ Пимен на початку сесії звернувся до головуючого із проханням дозволити зайти у залу та виступити матерям загиблих бійців, які хотіли сказати свою думку щодо намірів депутатів. У підсумку голова ради Андрій Карауш на це дозвіл дав.

Загалом облрада прийняла об'єднане рішення, в якого входять кілька анонсованих раніше проєктів. Серед іншого, проголосували за скасування низки рішень виконкому Ровенської обласної ради народних депутатів щодо реєстрації статутів тих релігійних громад, які станом на сьогодні перебувають у складі УПЦ МП та передачі їм в користування культових будівель. Виконати цей пункт рішення доручили ОВА. Також Рівнеоблрада втретє прийняла звернення до Верховної ради з вимогою прийняти закон про заборону УПЦ МП. Окреме звернення облрада надішле до органів місцевого самоврядування, аби ті прийняли рішення про припинення діяльності УПЦ МП на території своїх громад.

Позиція УПЦ МП

У залі дали слово керівнику Рівненської єпархії УПЦ архієпископу Пимену. Він зазначив, що Собор їхньої конфесії змінив статут і "благословіння московського патріарха було скасоване", а відтак, додав, "церква є повністю самостійною".

"Наша Церква має більше прав і повноважень серед світового православ'я, ніж ПЦУ. Скажу навіть, що ПЦУ також вийшло з московського патріархату, бо все православ'я на теренах колишнього СРСР було у складі московського патріархату. Більше скажу — навіть греко-католики. Кожна Церква має своє становлення", — сказав архієпископ.

Архієпископ під час виступу зазначив, що серед священників їхньої конфесії багато підтримують Україну, зокрема, і на фронті.

"Тому не треба об'єднувати всіх. Так, ми визнаємо, є колабораціонізм, але він є у всіх верствах населення, і серед вас, шановні... Засуджувати можна дуже багато, а можна просто викорінити... Наших парафіян звільняють тільки за те, що вони ходять у церкву. Це ж дискримінація, яка віддаляє нас від вступу в ЄС і від євроінтеграції, це роз'єднує суспільство".

Після виступу депутат облради Сергій Кондрачук обурився, що архієпископу дали слово:

"Ті, хто дозволив зайти і виступити. Ви, коли натискали кнопку "дати слово", ви чим керувались?! Якби ми зараз засуджували, наприклад, вагнерівців, ви б хотіли, щоб на трибуні стояв Пригожин і казав, що вони не терористи?! Для чого їх сюди пустили, для чого ви даєте слово слухати цю єресь?!".

Депутат Володимир Ткачук додав:

"Священнослужитель сказав, що священників ПЦУ немає на сході України, а там служби проводять священники УПЦ. Так це тому, що священників ПЦУ там просто закатують, розстріляють і знищать, вони мусили виїхати, щоб служити Богу на неокупованих територіях. А священники УПЦ далі продовжують пропаганду на окупованих територіях і далі прославляють "рускій мір".

Після низки виступів депутати відмовились надавати слово представниці громадської спілки "Миряни".

Голосування

Усі проєкти рішень Рівнеоблрада об'єднала у так званий пакет, аби не голосувати за кожне рішення окремо.

У підсумку за проголосували одноголосно 55 депутатів.

"Громада ж думає, що ми натиснемо і завтра московська церква зникне. Але це ж не так, це складний процес, в ньому важливу роль відіграватиме військова адміністрація, яку ми зобов'язуємо скасувати статути", — додав ексголова облради, депутат Сергій Кондрачук.

Позиція УПЦ після голосування

У коментарі Суспільному керівник єпархії, архієпископ Рівненський і Острозький УПЦ Пимен сказав, що ці рішення вивчатимуть юристи і більш конкретно говорити про подальші плани можна буде після Великодня.

"Що ми плануємо робити? Вірити. Вірити Богу, молитись. Мабуть, за цих всіх депутатів, які плювали в лице матерям, синам. Ми будемо молитись за нас, бо Христос нас вчив так робити: полюби того, хто тебе не любить. А ми, священство, до кінця залишимось з нашими вірними", — сказав архієпископ.

Він додав, що станом на тепер для них нічого не змінилось.

"Ми ніколи не підемо зі своїх монастирів, зі своїх церков, тому що ми їх побудували, відбудували із руїн, десь з нуля", — зазначив він.

Також архієпископ вчергове зазначив, що планів об’єднуватись із ПЦУ — немає.

Думка релігієзнавця

В Україні церква та світська влада – розділені. Відтак, як пояснював раніше Суспільному релігієзнавець Михайло Кобрин, є складнощі у тому, як світська заборона на місцях може впливати на релігійні установи.

"Є проблема з визначенням Московського патріархату, бо якщо ми візьмемо Українську православну церкву, то згідно з реєстраційними документами, які є в Мін’юсту, то вони не мають приставки "Московський патріархат". І про що говорять їхні спікери, їхні владики – що "ми не маємо зв’язку з Московським патріархатом". Тим більше після останнього їхнього Собору, який вони провели в Феофанії – вони позабирали згадки зі свого статуту про Московський патріархат", – казав Михайло Кобрин.

Тож, аби заборонити УПЦ МП, потрібно ухвалювати рішення не на рівні окремих громад, пояснює релігієзнавець. Це має бути або закон, або щонайменше рішення на рівні Ради національної безпеки і оборони.

Коментар юриста

Юрист Юрій Клекотка каже, що єдине прийняте рішення, яке має юридичну силу - це звернення депутатів до Верховної ради: "Юридично це рішення (про заборону УПЦ МП, - ред) не має жодної юридичної сили і не буде мати жодних правових чи юридичних наслідків. Немає підстав ні для внесення до державного реєстру юридичних осіб запису про припинення будь-якої юридичної особи. Немає ні підстав для того, щоб передавати якісь земельні ділянки комусь іншому, ні для чогось іншого. Взагалі будь-яких результатів на підставі цих рішень не буде. Ні через місяць, ні через рік".



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW