Штраф до 68 тисяч гривень та конфіскація авто: українським водіям готують нове збільшення штрафів



Законодавці в Україні висувають ідею підвищити відповідальність за керування транспортним засобом у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння.

У Верховній Раді зареєстрували законопроект №9076, що стосується даної проблеми.

Особливо, законопроект №9076 пропонує внести зміни до статті 130 Адміністративного кодексу. Ініціатори законопроекту пояснюють необхідність посилення відповідальності за керування транспортним засобом у нетверезому стані тим, що в 2022 році було зафіксовано значну кількість ДТП, де винуватцями виступали нетверезі водії.

Крім того, депутати Верховної Ради пропонують конфісковувати транспортні засоби у громадян, які перебувають у нетверезому стані за для передачі їх на потреби Збройних Сил України.

Якщо законопроект буде прийнятий, перші санкції за керування автомобілем у нетверезому стані залишаться незмінними: штраф у розмірі 17 тисяч гривень та позбавлення права керування на один рік.

Згідно з запропонованим законопроектом, у разі повторного порушення впродовж року замість можливого оплатного вилучення автомобіля судом буде передбачена його обов'язкова конфіскація.

Крім того, розмір штрафу та строк позбавлення права керування транспортним засобом будуть збільшені з 34 до 51 тисяч гривень та з трьох до п'яти років відповідно.

Якщо законопроект буде схвалений Радою, то за третю спробу керування автомобілем у нетверезому стані водій буде оштрафований не на 51, а на 68 тисяч гривень, а інші штрафні санкції залишаться незмінними.

Також не буде внесено змін до частини 130 статті Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка стосується вживання алкоголю водієм після ДТП або зупинення поліцейським для проведення медичного огляду.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW