Причин для паніки немає: фахівці надали роз’яснення щодо е-рецептів та купівлі ліків від 1 квітня



Відсьогодні, 1 квітня, запрацюють електронні рецепти, через що вчора люди цілий день штурмували аптеки, створюючи величезні черги та витрачаючи останні кошти на ліки. У соцмережах почали розганяти паніку та «зраду». Але насправді підстав для такого хайпу немає.

Від 1 квітня змінилось по суті тільки одне: відтепер українці зможуть пред’явити електронний рецепт для купівлі лікарських засобів (до цього можна було лише паперовий). Щодо списку рецептурних препаратів, то він діє вже давно, і відтепер не розширюється. Просто аптеки не дотримувались правил і відпускали ліки, які б мали продаватись виключно за рецептом, «просто так».

Пояснення від лікарки з Дніпра щодо отримання електронних рецептів

Сімейна лікарка Олена Кондратенко на своїй Facebook-сторінці розповіла наступне:

«Електронні рецепти введені не задля того щоб «ускладнити» вам життя, а задля вашої ж безпеки, щоб припинити безконтрольний прийом, а іноді і призначення медиками неадекватного лікування. Навіть якщо ви роками п’єте якусь кількість визначених препаратів, перша виписка рецептів можлива виключно при очному прийомі, якщо цю схему призначав вам не ваш сімейний лікар в останні декілька тижднів-місяців. Одразу відкриваю «секрет» – електронний рецепт може і зобов’язаний виписати той лікар який призначає препарат».

Дистанційне виписування рецептів можливо при повторному призначенні, якщо лікування ефективне і довготривале, а лікар нещодавно робив огляд. Крім того, Олена зробила акцент на гормональному засобі Постінор, адже про нього почали питати люди. Цей препарат також можна виписати дистанційно, і це може зробити як гінеколог, так і сімейний лікар. Для цього необхідно провести хоча б дистанційне консультування, враховуючи безліч побічних ефектів цього медикаменту.

Розвінчання популярних міфів щодо впровадження е-рецепту від Радуцького

Голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький надав відповіді на найпопулярніші запитання, які виникли у людей в зв’язку з останніми новинами. Тим самим він розвіяв поширені міфи.

Міф №1: на всі ліки буде потрібен е-рецепт

Зміни стосуються лише рецептурних ліків. Вони складають приблизно 60% від загальної кількості зареєстрованих в Україні. До них зокрема входять: антибіотики, протисудомні засоби, гормональні препарати (у тому числі й протизаплідні), препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб, деякі антигельмінтні препарати, деякі антигістамінні засоби, кроворозріджуючі препарати, антидепресанти, нейролептики та релаксанти, стероїдні лікарські засоби, деякі ліки проти болю, кашлю, заспокійливі.

Міф №2: рецептурні ліки будуть відпускатися виключно за е-рецептом

На час воєнного стану ліки можна придбати як за паперовим, так і е-рецептом.

Міф №3: якщо у закладі немає світла, то не зможу отримати рецепт на ліки

За відсутності світла лікар випише пацієнту паперовий рецепт.

Міф №4: під час війни зміни не на часі

З квітня додається лише новий, більш зручний електронний інструмент – е-рецепт. На період дії воєнного стану буде діяти виняток на придбання рецептурних ліків в аптеках, які перебувають в місцях, де ведуться активні бойові дії.

Міф №5: волонтери не зможуть закупляти ліки для потреб воєнного часу

Волонтери, благодійники, підрозділи ЗСУ та військові адміністрації зможуть закуповувати рецептурні ліки для потреб оптово безпосередньо у дистриб’юторів і для цього не потрібен рецепт.

Міф №6: запис до лікаря можливий на декілька днів наперед, тому неможливо буде отримати ліки вчасно

При погіршенні самопочуття потрібно обов’язково звернутися до лікаря. У разі екстрених ситуацій пацієнт може викликати бригаду швидкої медичної допомоги. Наприклад, пацієнтам із хронічними захворюваннями не потрібно кожного разу йти на прийом до лікаря.

Міф №7: вимушені переселенці не зможуть отримати ліки, адже не мають доступу до свого сімейного лікаря

Під час воєнного стану отримати е-рецепт можна без декларації із сімейним лікарем. Також пацієнт може звернутися до будь-якого лікаря за місцем перебування.

Міф №8: сімейні лікарі почнуть призначати лише дороговартісні ліки

Е-рецепт містить лише діючу речовину. Пацієнт сам приймає рішення щодо того, який купити препарат відповідно до наявності коштів.

Міф №9: з квітня буде неможливим придбати ліки проти тиску, знеболюючі, для лікування серцево-судинних захворювань, зокрема Корвалол

Насправді Корвалол відпускається без рецепта, тому він залишається доступним у кожній аптеці без призначення лікаря. А на ті ліки, які підлягають відпуску за рецептом лікаря (це можна перевірити в інструкції до препарату), дійсно потрібен або електронний, або паперовий рецепт. Але це не нова норма, рецептурні ліки й раніше відпускалися за рішенням лікаря.

Міф №10: у звичайній аптеці не можна буде купити ліки для тварин

Насправді додаткових змін щодо відпуску ліків для тварин не запроваджується. Як і раніше можна придбати лікарські засоби для тварин в аптеці за ветеринарним паперовим рецептом.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW