Чому Буча стала символом майбутньої перемоги



31 березня 2022 року світу відкрилася найтрагічніша сторінка історії боротьби за Київщину – рівно рік тому наші війська звільнили Бучу від ворога, який прийшов захопити владу в Україні. До річниці деокупації сьогодні в Бучі запалять символічну «Свічу пам’яті та миру».

У Центрі протидії дезінформації при РНБО України проаналізували чому Буча стала символом майбутньої перемоги. 

Президент України В. Зеленський у своєму відеозверненні нагадав страшні події тих днів, коли в березні 2022 року місто одночасно стало символом воєнних злочинів армії країни-окупанта та символом майбутньої перемоги. Для участі у саміті, присвяченому звільненню Бучі, в Україну прибули очільники урядів Словаччини, Словенії та Хорватії. До річниці звільнення Бучі, Ірпеня і Гостомеля «Укрпошта» випустила в обіг марку «Буча, Ірпінь, Гостомель: Не забудемо, Не пробачимо», а також листівки та конверти серії.

Перші російські бронетранспортери з’явилися на західній околиці Бучі в обід 3 березня. А вже наступного дня російські військові почали ходити від будинку до будинку та полювати за людьми, які були внесені до заздалегідь складених їхніми спецслужбами списків. Тих, хто не проходив «фільтрацію», окупанти катували і страчували. Після звільнення 31 березня українські військові, а також журналісти іноземних видань задокументували наслідки 33 днів російської окупації. Усього на території Бучанської громади задокументовано більше 9 тис. російських військових злочинів: понад 1400 мирних жителів було вбито, серед загиблих – 37 дітей. У березні 2022 року 10-ти українським містам, серед яких Буча, Ірпінь, Гостомель, було присвоєно почесну відзнаку «Місто-герой України».

У чому ж історичне значення подій у Бучі, Ірпені та Гостомелі для України?

По-перше, факти вбивства, катування та знущання над мирним населенням, з якими Буча стикалась щодня протягом окупації, шокували західний світ, а саме місто стало символом злочинів росіян. 

Інформація про масштабні масові звірства російської армії стала доказовою базою для майбутнього спеціального трибуналу з притягнення до відповідальності причетних до злочинів (російська влада досі відкидає усі звинувачення і називає їх фейком). Генсек Ради Європи М. Пейчинович-Бурич у річницю звільнення Бучі й Ірпеня від російських окупантів наголосила на потребі притягнути до відповідальності винних у злочинах в Україні як основи досягнення сталого миру. А нещодавно Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт путіна.

По-друге, події в Бучі стали чітким відображенням потужного українського спротиву та небажання жити під «рускім міром». Розслідування агентства Associated Press довело, що вбивства мирного населення не були випадковою жорстокістю окремих солдатів, це цілеспрямована стратегія, направлена на унеможливлення громадянського опору. Злочини рф під час окупації назавжди змінили українців та об’єднали їх у боротьбі за свободу, рідну домівку і своїх близьких.

По-третє, Буча, Гостомель, Ірпінь, Ворзель та Бородянка з перших днів російського вторгнення стали епіцентром бойових дій на північному заході від української столиці та взяли на себе удар невдалого «бліцкригу» росії, розрахованого на швидке захоплення Києва. Так, у Бучі зійшлися кілька маршрутів росіян, які марно намагалися прорватися до української столиці, а запекла битва 25 лютого 2022 року за контроль над Бучею стала своєрідним «Донецьким аеропортом-2022». Тоді українські оборонці знищили на вулиці Вокзальній колону російської бронетехніки, що намагалася прорватися через Ірпінь далі на Київ. Так вони зруйнували плани «триденної війни» російських штабістів і не дозволили оточити українську столицю із західної сторони. Саме звільнення Бучі дало старт подальшої деокупації всієї області та великої перемоги навесні минулого року. А відновлення контролю ЗСУ над містом 31 березня остаточно нівелювало у свідомості українців міф про «другу армію світу» та стало тригером руху спротиву окупантам на всіх рівнях – від військових до пересічних громадян. Крім того, події в Бучі вивели міжнародну спільноту зі стану певного стриманого ставлення до російської агресії й обумовили нарощування економічної та військової допомоги. 

Наразі 80% місцевих жителів повернулися у Бучу – це понад 40 тис. людей. З перших днів деокупації триває відновлення міста, адже понад 3 тисячі житлових об’єктів та критичної інфраструктури були знищені або пошкоджені росіянами. Нещодавно в Бучі стартував проєкт екстреного відновлення за підтримки ООН та уряду Японії. 

Події в Бучі у березні 2022 р. стали символом стійкості та незламності українців у протидії агресору. А також довели всьому світу, що незважаючи на масові вбивства та руйнування, вчинені російськими військовими, Україна врешті переможе. 



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW