Як маріупольцям уникнути російської мобілізації, - поради руху опору “Жовта стрічка”



У так званій “ДНР” створили 23 “військкомати” для мобілізаціі мешканців окупованих територій. Також в окупованому Маріуполі багато випадків, коли чоловіки призовного віку, які отримали російські паспорти, отримують і повістки у військкомат. 

Представники руху громадського спротиву на тимчасово окупованих територіях України “Жовта стрічка” наголошують, що такі дії окупантів незаконні.

“Не дозволяйте використовувати себе як пішака в протиправних діях окупантів щодо українського народу. Ви хочете жити. І точно не хочете бути співучасниками злочинів рф щодо мирного населення України. Пам’ятайте - ваше життя цінне і ви маєте право обирати свій власний шлях. Тому зараз єдина ваша задача — не стати «гарматним м’ясом» для російських злочинців”, - йдеться у зверненні Телеграм-канала руху до жителів ТОТ.

“Жовта стрічка” також дає поради жителям тимчасово окупованих територій, як уникнути незаконної мобілізації до лав військовослужбовців країни-агресорки.

Які наслідки того, якщо Вас мобілізують до армії рф?

Мобілізуючись до складу армії рф - Ви станете повноцінним учасником театру бойових дій проти Українців. Для росіян - Ви гарматне мʼясо. Вони не цінуть Ваше життя, тому Ви лише будете доповнювати статистику втрат росіян на війні.

Кримінальна відповідальність за українським законодавством буде переслідувати Вас після звільнення наших тимчасово окупованих територій. Якщо ви добровільно приєднаєтесь до зс рф і берете участь у війні з Україною, ці дії будуть злочином відповідно до нашого законодавства, що загрожує позбавленням волі на строк до 15 років

Чи мобілізує вас паспорт до армії?

Усі громадяни працездатного віку, хто отримує паспорт окупанта, автоматично потрапляють до лав потенційних бійців окупаційної армії. Наразі – це чоловіки від 16 до 61,5 років, жінки – до 56,5.

У окупантів ВЕЛИЧЕЗНІ втрати на фронті – за даними МОУ, з 24 лютого вони вже перевищили 170 тисячі осіб. Тож, ворог насильницькою мобілізацією все частіше буде оновлювати своє військо шляхом «паспортизованих» українців.

Чи є можливість уникнути мобілізації:

Це прямо залежить від активності окупантів. Зараз основні способи такі: 

•            уникайте особистого отримання повісток і дзвінків з окупаційних «військкоматів»;

•            змініть номер телефону або тимчасово припиніть його використання, якщо він відомий окупаційній владі;

•            змініть місце проживання й не повідомляйте про нього;

•            якщо на вас таки вийшли – не відмовляйтесь прямо від «повинності», а обґрунтуйте причини, чому не можете служити, наприклад, стан здоров’я, наявність хворих родичів тощо. Причину бажано довести документами, тому підготуйтесь;

•            виїздіть з окупованої території, як на підконтрольну уряду України територію, так й якомога далі на терени окупанта.

Що робити, якщо вас мобілізували до армії рф  та відправили на фронт?

·           за першої безпечної нагоди здавайтеся у полон ЗСУ й повідомляйте, що ви громадянин України. Тоді ви - лише жертва воєнного злочину, і згодом повернетесь додому живим або зможете продовжити життя там, де окупанти вас не дістануть (для координації здачі в полон можна використовувати чат-бот "ХОЧУ ЖИТЬ" в Telegram);

·           пам’ятайте: рано чи пізно винні за незаконну мобілізацію вас до зс рф нестимуть кримінальну відповідальність відповідно до ст. 438 ККУ, або за порушення ст. 8-2(b) xv Римського статуту;

·           уникайте виконання незаконних наказів, що можуть призвести до жертв серед цивільного населення, руйнування цивільної інфраструктури. В іншому випадку ваші дії кваліфікують як злочин без термінів давності навіть за умови примусового призову. 

Повідомте про примусову мобілізацію! Чому це важливо?

·      своєчасно надана та повна інформація про примусову мобілізацію створить передумови для подальшого звільнення примусово мобілізованого від кримінальної відповідальності;

·      дозволить притягнути державу-агресора до міжнародно-правової відповідальності, підкреслюють у бюро. 

Коли здаєтеся в полон, треба неодмінно повідомити, що вас примусово мобілізували. Про факт примусової мобілізації треба обов'язково казати адвокатам, слідчим. Це важливо, щоб довести відсутність умислу на вчинення державної зради.

Повідомте родичам, друзям, близьким про факт примусової мобілізації та з усієб додатвою інормацією: ПІБ, дата народження, контакти, адреса проживання (реєстрації) та останнє відоме місце перебування, звідки людину примусово мобілізували, коли востаннє вона виходила на зв’язок. Всю зібрану інформацію треба передати органам влади України, закликають у Національному інформаційному бюро. 

Куди швидко повідомити про присумову мобілізацію?

  • На цілодобову "гарячу лінію" за номером 1648 (безкоштовна в межах України). Для дзвінків з-за кордону: +380 44 287 81 65 

  • Через заповнення форми на офіційному сайті Національного інформаційного бюро 

  • Через VIBER-БОТ або TELEGRAM-БОТ

Звернення, які надходять до бюро, не є публічними. Зберігається конфіденційність кожної людини, наголошує керівник НІБ Олександр Смирнов. 

Можна звернутися до офісу Генпрокурора, Служби Безпеки України (тел.: 0 800 501 482, електронна пошта: [email protected]) або Нацполіції (тел.: 102)



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW