Реалізація права на здобуття освіти за різними формами



Війна – випробування для всіх, і освіта не виняток. З початком війни в Україні вимушено активізувався демографічний рух.

Зміна місця перебування (проживання) учнів автоматично актуалізувала питання вибору та зміни форми здобуття освіти.

Відповідно до ЗУ «Про освіту» батьки мають право обирати форму здобуття дітьми відповідного рівня освіти. Заклад освіти на підставі заяви батьків про зміну форми здобуття освіти повинен організувати навчання за обраною формою.

Крім того, зазначеним вище законом визначені основні форми здобуття освіти:

  • інституційна (очна (денна, вечірня), заочна, дистанційна, мережева);
  • індивідуальна (екстернатна, сімейна (домашня), педагогічний патронаж, на робочому місці (на виробництві);
  • дуальна.

Основні засади організації та запровадження різних форм здобуття освіти визначені у відповідних положеннях про форми здобуття освіти, затверджених Міністерством освіти і науки України.

Зокрема:

1. Положення про дистанційне навчання, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 25.04.2013 № 466, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 30 квітня 2013 р. за № 703/23235 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0703-13#Text).

2. Положення про інституційну та дуальну форми здобуття повної загальної середньої освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 23 квітня 2019 року № 536 (у редакції наказу Міністерства освіти і науки України від 10 лютого 2021 року № 160) та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22 травня 2019 р. за № 547/33518 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0547-19#Text).

3. Положення про дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України 08 вересня 2020 року № 1115 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 28 вересня 2020 р. за № 941/35224 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0941-20#n22).

4. Положення про індивідуальну форму здобуття повної загальної середньої освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України 12.01.2016 № 8 (у редакції наказу Міністерства освіти і науки України від 10 лютого 2021 року № 160) зареєстровано в Міністерстві юстиції України 03 лютого 2016 р. за № 184/28314 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0184-16#Text) інші нормативно-правові акти.

На сьогодні в умовах сучасних викликів як у батьків, так і в закладів освіти виникає багато питань, які привертають увагу:

  • забезпечення якості освіти за різними формами здобуття освіти, зона відповідальності кожного учасника освітнього процесу;
  • дотримання академічної доброчесності педагогічними працівниками та здобувачами освіти в умовах дистанційного навчання;
  • дотримання вимог законодавства у сфері освіти та захист прав учасників освітнього процесу та інші питання.

Управління Державної служби якості освіти у Житомирській області (далі – управління Служби) стоїть на варті захисту прав громадян у сфері освіти, зокрема з питань забезпечення якості освіти на території Житомирської області та в межах визначених повноважень здійснює розгляд звернень громадян з питань, що належать до її компетенції. Також реагує на порушення прав учасників освітнього процесу в умовах дистанційного навчання чи іншої форми здобуття освіти та на питання, що потребують роз’яснення й рекомендацій для подальшого розв’язання проблемного питання.

Крім того, працівники управління Служби надають роз’яснення, практичну й консультаційну допомогу через різні канали комунікації (телефоном, електронною поштою, через офіційну сторінку в соцмережі Фейсбук (https://www.facebook.com/sqe.zhytomyr ).

Управління Державної служби якості освіти у Житомирській області відкрите до спілкування та співпраці й готове надавати допомогу учасникам освітнього процесу.

Реалізація права на здобуття освіти за різними формами, фото-1

AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW