Які документи та предмети дозволено, а які заборонено надсилати за кордон поштою



У зв’язку з воєнним станом держава розширила перелік документів, які українці можуть надсилати за кордон поштою. ВМіністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України дали роз'яснення щодо цього питання, а поштові оператори зробили перелік заборонених предметів для відправи за кордон.

Редакція розкаже про перелік предметів, які заборонені для пересилання до якоїсь певної країни. 

Дозволено пересилати внутрішній паспорт, паспорт для виїзду за кордон і посвідчення особи щодо повернення до України.

Заборонено надсилати дозволи на право носіння зброї, трудові книжки, військові квитки та посвідчення особи.

У разі виявлення заборонених речей поштовий оператор повертає пакунок відправнику або ж його вилучають.

Загалом перелік предметів, заборонених до пересилання до якоїсь певної країни виглядає так:

  • Вогнепальну зброю усіх видів, її частини й боєприпаси до неї, макети зброї, її повнорозмiрнi моделі та точні копії (зокрема іграшки та предмети декору, що мають вигляд вогнепальної чи вибухової зброї), пневматичну зброю, холодну зброю та інші предмети, спеціально призначені для нападу та оборони, електронно-променеву зброю усіх видів, електрошокові пристрої всіх видів. Наприклад, кулемети, пневматичні рушниці, рушниці для підводного полювання, кулі, шаблі, мисливські ножі, нунчаки, кастети, балончики з рідиною паралітичної дії, лазерні гармати тощо.
  • Вибухові речовини, сполуки, споряджені ними предмети, засоби підриву. Наприклад, тротил, порох, капсулі-детонатори, електродетонатори, шнури вогнепровідні та детонаційні, боєприпаси, саморобні вибухові суміші, ракети сигнальні й освітлювальні, фальшфеєри, димопатрони, шашки посадочні, сірники термітні, сірники підривника, петарди залізничні, вогні бенгальські, вогні феєрверку, люскугелі, вироби піротехнічні побутові й подібні до них предмети та саморобні засоби і вироби, газові балончики, що містять нервово-паралітичні, сльозогінні, отруйні та сильнодійні гази тощо.
  • Легкозаймисті гази, незаймисті й нетоксичні гази (рідкі криогенні гази), токсичні гази. Наприклад, гази в будь-якому упакуванні, ємності з аерозолями, запальнички, заправні балончики, вогнегасники тощо.
  • Гази стиснені та скраплені для побутового і промислового використання. Наприклад, пропан-бутан, азот, неон, аргон, кисень, хлор тощо.
  • Отруйні та сильнодійні речовини в будь-якому фізичному стані незалежно від форми та якості їх упакування. Наприклад, бруцин, нікотин, стрихнін, формалін, антифриз, етиленгліколь, ртуть, ціанисті препарати, циклон, ціанплав та речовини з подібними властивостями тощо.
  • Їдкі та корозійні речовини. Наприклад, соляну, сірчану, азотну кислоти; калієві, натрієві луги; хлорне вапно, електроліт акумуляторний та речовини з подібними властивостями.
  • Радіоактивні речовини та матеріали будь-якого ступеня потенційного ризику, форми виготовлення чи фізичного стану та фізичних властивостей. Наприклад, ізотопи для цілей діагностики й лікування, головки дефектоскопів, прилади гамма-каротажу тощо.
  • Інфекційні речовини, тобто речовини, що містять патогенні організми, які викликають захворювання людей або тварин. Наприклад, мікроорганізми (зокрема бактерії, віруси, рикетсії, паразити, грибки), інфекційні агенти, такі як пріони, вакцини, медичні й клінічні відходи, біозразки тощо.
  • Товари військового призначення та подвійного використання. Наприклад, екранувальні матеріали, які поглинають радіоелектронне випромінювання, телекомунікаційне обладнання з кодуванням сигналу з боку користувача, системи виявлення та визначення місця розташування, снайперські приціли, коліматори, тепловізори, прилади нічного бачення тощо.
  • Порнографічні матеріали, контрафактну й фальсифіковану продукцію та аморальні товари.
  • Людські останки, людські органи, людські тканини.
  • Наркотичні засоби, психотропні речовини, їх аналоги й прекурсори, включені ДСКН до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, що підлягають спеціальному контролю відповідно до законодавства.
  • Алкогольні напої, тютюнові вироби та рідини, що використовуються в електронних сигаретах (заборона тільки для фізичних осіб).
  • Живих тварин.
  • Дозволи на право носіння зброї, трудові книжки, військові квитки, документи, що посвідчують особу (крім паспорта громадянина України для виїзду за кордон).
  • Предмети, які становлять національне, історичне або культурне надбання українського народу, визначені законодавством України.
  • Забороняється надсилати в міжнародних поштових відправленнях вкладення, що містять літієві елементи та/або батареї (наприклад, телефони та ноутбуки з літієвими батареями). Виключення: можна надсилати в міжнародних поштових відправленнях вкладення, що містять літієві елементи та/або батареї, лише до Польщі, Молдови, Словаччини й Угорщини наземним способом пересилання.

У міжнародних посилках та бандеролях забороняється пересилати:

Письмові повідомлення, що мають характер ділового й особистого листування, а також будь-яку кореспонденцію, яка не належить відправникам або адресатам (одержувачам), за винятком рахунків та описів вкладення.

Також звертаємо увагу, що Міжнародні поштові відправлення, які переміщуються через митний кордон України, підлягають митному контролю. Відповідно до законодавства України та положень Актів Всесвітнього поштового союзу, виконання яких є обов’язковим для усіх країн – членів ВПС, оператори поштового зв’язку не несуть ніякої відповідальності за дії та рішення, прийняті митними службами при перевірці міжнародних поштових відправлень, що підлягають митному контролю.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW