Що зараз вигідніше – купувати долар чи покласти гривні на депозит: поради фінансиста



Багатьох українців дивує посилення курсу гривні, що спостерігається за останні тижні, адже така тенденція під час війни неочікувана.

Зараз, згідно даних Мінфіну, гривня стабільна відносно долара, але слабне євро.

Враховуючи це, дехто задумається, якими будуть тенденції далі, і як краще зараз поводитись з власними збереженнями. Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону розповів директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлинський.

Вплив на Україну банківської кризи у США

Експерт зазначив, що в Сполучених Штатах на даний час спостерігається банківська криза. І хоча вона не глобальна, але є банкрутство кількох великих банків. Тому зараз майже всі світові валюти посилюються щодо долара.

Криза у США викликає побоювання щодо стійкості фінансового спектру США загалом та призводить до послаблення долара щодо євро та інших валют.

При цьому Вишлинський каже:

Наскільки тривалою буде ця тенденція, зараз відповісти складно. Тому що ситуація була досить неочікуваною навіть для Сполучених Штатів.

Очікування щодо курсу валют в Україні на найближче майбутнє

Фінансист зазначив

Стосовно гривні та долара, ситуація є більш зрозумілою для нас. Зараз дійсно офіційний курс фіксований від липня 2022 року на рівні 36,6 грн і він є стабільним. Так само стабілізувався і готівковий курс на позначці приблизно 38,5 грн.

Вишлинський зауважив, що багато хто очікував, що буде нескінченне зростання долара. Але цього не сталося з таких причин:

  • гривня була сильно девальвована на початку війни;
  • влітку, коли не було достатньої фінансової допомоги з боку міжнародних партнерів, Нацбанк був змушений вдатися до суттєвого друку грошей, що також спричинило девальвацію.

Коли ситуація з міжнародними партнерами покращилася, стало можливим повне перекриття валютних резервів, потрібних для підтримання стійкого офіційного курсу на нинішньому рівні. І це спостерігається вже протягом тривалого періоду.

Крім того, зараз Нацбанк проводить більш жорстку політику для зближення готівкового та офіційного курсів. Для цього застосували такий інструмент, як можливість для українців купувати валюту за офіційним курсом для розміщення на депозит.

Вишинський каже:

Посилення гривні призвело до того, що люди почали отримувати близько нульової ставки за своїми депозитами. Українці почали більше цікавитися гривневими депозитами. Після закінчення депозиту вони отримали готівкові долари. Купивши їх за 37 грн, вони продали їх спочатку за 40, потім за 39,5, потім за 39 грн. Зафіксували прибуток, розмістили їх вже на гривневих депозитах і відповідно це призвело до того, що курси зблизилися поступово. Це, по суті, валютна інтервенція з відкладеним впливом.

На думку експерта, якщо ситуація з банківською системою в США нормалізується, то і ситуація з доларом в Україні швидко стабілізується.

Як краще зберігати заощадження

Гліб Вишлинський рекомендує тим, хто має заощадження, тримати якусь суму у валюті на випадок непередбачених подій.

Але якщо є намір отримувати дохід з заощаджень, експерт радить інше:

Щоб отримувати дохід, кращим варіантом є гривневі активи, починаючи від банківських депозитів. Для тих, хто має більші суми – облігації внутрішньої державної позики, військові облігації.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW