Мобілізація в Україні: які саме компанії мають можливість бронювання своїх робітників



Затверджений новий порядок бронювання робітників, Кабінетом міністрів України від 31 січня поточного року. Змогу оформлення та надання відстрочення дали підприємствам, що не підлягають під державні установи і не відносяться до оборонної сфери.

Про це пише видання ПРОГроші.

Ознайомитися з інформацією можна в Постанові №76 про "Певні питання здійснення положень Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації у воєнний час", датованою 27 січням 2023 року.

Водночас, керівництво підприємств самостійно має змогу відстрочити до 50% своїх співробітників, але потрібно надати певну інформацію стосовно того чи іншого робітника територіальним центрам комплектування, а також соціальні підтримки стосовно позитивних рішень Мінекономіки. Для того, щоб державна установа ухвалила список відстрочення працівників наданий підприємством, потрібно відповідати деяким критеріям, а саме:

  • мати мобілізаційне завдання (замовлення);
  • здійснювати виробництво товарів, виконувати роботу чи надавати послуги, необхідні для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань;
  • бути критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення під час війни.

Однак, це не єдині критерії для підприємств. Це відноситься здебільшого до сектора оборони країни та державних структур. З-поміж іншого, право на відстрочення мають також приватні підприємства, які підходять під інші умови.

Зокрема, підприємство має бути значним платником ПДВ, отримувати валютні кошти не менш ніж 32 млн євро, сплачувати робітникам заробітну плату не менше середньої, відповідно до їх регіону та звітного періоду. Відповідати усім важливо-критичним потребам населення. Також, під мобілізаційний захист підпадають резиденти "Дія.City".

Таким чином, підприємство повинне підпадати під три вищевказаних критерії. Слід одразу повідомити представників ТЦК або самостійно надати інформацію зі змінами персональних даних військкомату, у випадку отримання повістки заброньованою особою.

Як комунікувати з ТЦК

Існують деякі непорозуміння між звичайними українцями та надавачами послуг територіальних центрів, стосовно незнання прав та обов’язків ними. Зі слів адвоката Романа Сімутіна повідомляється, що не слід українцям ображати словесно працівників військкомату, бо це може призвести до їх затримання згідно закону.

Пан Сімутів підкреслив, що вимагати та перевіряти документи осіб, має змогу лише поліція. Але на це мають бути вагомі причини, наразі їх шість, вони затверджені ЗУ "Про Національну поліцію".

В ситуації, коли у Вас силою вимагають або відбирають Ваші документи, не маючи на це законних дій, або без певного протоколу, потрібно негайно повідомити про це перехожих. За можливості, зафіксуйте це на мобільну камеру. Не варто підписувати жодні документи без присутності адвоката, вказуйте в протоколі про відмову Вам у законній допомозі.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW