Як відбувалися таємні переговори між Україною та РФ, після яких захисників вивели з “Азовсталі”, - CNN



Після наказу диктатора Володимира Путіна у квітні 2022 року заблокувати комбінат Азовсталь, який обороняли українські бійці, невелика група з представників України та РФ розпочала таємні переговори про припинення облоги. Зокрема, до неї увійшли депутат Верховної Ради та два високопоставлені генерали глави Кремля.

Про це йдеться в матеріалі CNN, передає NV.

Мова йде про нардепа від округу в Донецькій області Олександра Ковальова, який розповів телеканалу, що був посередником на ранніх стадіях переговорів. За даними ЗМІ, у 2014-му він займався вивезенням «беркутівців» з бази в Києві після Євромайдану. Сам каже, що допоміг їм втекти, щоб «запобігти подальшому кровопролиттю».

Коли російський штурм Маріуполя і Азовсталі затягнувся, а цивільні й сотні постраждалих залишилися без допомоги, Ковальов почав думати, що «хтось має спробувати зупинити це божевілля».

За словами парламентаря, багато інших людей безуспішно намагалися домовитися про доступ до оточеного комбінату: «До мене було 11 невдалих місій, і ніхто не вірив, що туди взагалі можна потрапити», — стверджує Ковальов.

Про свої плани він розповів керівнику Головного управління розвідки МО України Кирилу Буданову, каже Ковальов. І хоча той сумнівався в його шансах, схвалив цю ініціативу. Спершу нардеп скористався контактом ФСБ у Москві, зв’язавшись з колишнім агентом СБУ зрадником Валентином Крижановським, який перейшов на бік Росії в 2014 році.

Вперше на захоплені Росією території Ковальов вирушив 25 квітня 2022 року. Щоб полегшити проходження через блокпости та зв’язатися з командирами Азову, він отримав від Буданова секретні паролі та зашифровані пристрої зв’язку. Він розповів, що Маріуполь був фактично стертий з лиця землі, а для того, щоб дістатися заводу, потрібно було домовитися про припинення вогню.

На фото від 27 квітня Ковальов разом із Крижанівським та генерал-лейтенантом 8-ї гвардійської загальновійськової армії Південного військового округу Росії Андрієм Сичовим на прізвисько Дон сиділи посеред дороги за невеликим столом. Останній керував штурмом Маріуполя і, за чутками, замінив генерал-полковника Олександра Журавльова після перших невдалих етапів війни. Нардеп каже, що просидів з Сичовим весь день.

Фото: Олександр Ковальов/CNN

Ковальов розповів, що наполягав на порятунку передусім дітей, жінок і поранених й допоміг переконати росіян.

Він повернувся до Маріуполя за стіл переговорів 9 травня. Цього разу, за його словами, переговори з обох сторін пришвидшились. До цієї миті Буданов наполягав, щоб на зустрічах були присутні його представники і відправив свого першого заступника Дмитра Усова — «росіяни вирішили, що їм теж потрібно посилити свою гру», пише CNN.

Тоді за столом переговорів з’явилися два високопоставлені генерали з російської військової розвідки — другий за рангом командир ГРУ генерал-лейтенант Володимир Алексєєв і генерал-майор Олександр Зорін. Перший потрапив під санкції США у 2016 році за масштабну кіберактивність, націлену, зокрема, на втручання в американсткі президентські вибори. А через три роки — під обмеження ЄС і Британії за отруєння Скрипалів Новачком у Солсбері. Зорін був посланцем Путіна в Сирії, де активно брав участь у переговорах між режимом Башара Асада та опозицією і повстанськими угрупованнями.

«Їхня участь проливає світло на важливість, яку Путін надає вирішенню тупикової ситуації довкола Азовсталі та захопленню Маріуполя, щоб забезпечити довгоочікуваний сухопутний міст між Кримом і Росією[…] Протягом багатьох років Україна була частиною портфеля ФСБ; передача контролю над війною ГРУ ознаменувала сейсмічний зсув у поглядах Путіна на цю службу», — пише CNN.

За словами Ковальова, Алексєєв регулярно робив перерви в переговорах 9 травня, щоб зателефонувати в Москву. Як він зрозумів, той мав «прямий супутниковий зв’язок» з міноборони РФ. Журналіст-розслідувач проекту Bellingcat Христо Грозєв вважає, що Алєксєєв міг доповідати секретарю Радбрезу Миколі Патрушеву.

Згодом відбувся третій візит Ковальова до Маріуполя. 16 травня він записав відео, на якому видно, як російську делегацію зустрічає група з щонайменше шести українських бійців, серед яких командир Азову Денис Прокопенко.

Ковальов брав участь у кількох переговорах, зокрема в зустрічі української та російської делегацій, що відбулася на одній із прохідних Азовсталі / Фото: Олександр Ковальов/CNN

«Це ті моменти, за які ми хвилювалися. Момент довіри. Коли ми зробили все, щоб дві сторони зійшлися, подивилися один одному в очі, російська сторона пообіцяла, що буде цивілізований вихід для наших солдатів», — розповів Ковальов.

Після початку «серйозних переговорів» умови були такі: взаємне припинення вогню, здача Азовсталі та «цивілізовані умови для наших військовополонених і обміну». Нардеп заявив, що росіяни їх виконали і того ж дня розпочався вихід захисників з комбінату.

Нагадаємо, 20 травня, гарнізон, який утримував Азовсталь у захопленому РФ Маріуполі, отримав наказ — припинити оборону. "Вище військове керівництво дало наказ про збереження життя та здоров'я військовослужбовців гарнізону та припинення оборони міста", — повідомив у відеозверненні командир полку "Азов" Денис Прокопенко.

Це був 86 день спротиву українських збройників: підрозділів морської піхоти та полку "Азов", Нацгвардії, Прикордонної служби, поліції. З дня вторгнення Росії в Україну, 24 лютого, за Маріуполь точилися запеклі бої. Відрізаний він основних сил ЗСУ, із втратами особового складу, гарнізон був змушений відступити на територію металургійного комбінату.

Читайте також:

"Ми не знали, куди нас везуть". Михайло Вершинін розповів про обмін та полон, - ФОТО

РФ не пустила моніторингову місію ООН до полонених захисників "Азовсталі"

"Острів надії". УП зібрала інформацію про те, як захисники виходили з "Азовсталі", і що з ними відбувається зараз





AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW