Мобілізація: чи може військовозобов'язаний отримати повістку на ВЛК



Через повномасштабне військове вторгнення росії в Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. Мобілізації підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, яким вручають повістки.

Чи можуть чоловіку дати повістку під час проходження медкомісії, пише "Дзеркало тижня" з посиланням на роз'яснення адвокатів Ірину та Владислава Леонових на платформі b2bconsult.

Експерти зазначили, що чоловіки можуть отримувати повторно повістку про проходження медкомісії та уточнення даних, і це пов’язано з особливостями військового обліку.

«Загалом висновок ВЛК дійсний 12 місяців. Під час воєнного стану повторну медкомісію проходять навіть ті, хто пройшов її планово незадовго до мобілізації. За цей період обставини могли змінитися і людина, яку визнавали раніше придатною, може, наприклад, тепер мати причини для відстрочки чи навпаки», ― пояснили вони.

У яких випадках  викликають повісткою на ВЛК

Якщо від часу останнього проходження ВЛК пройшло 12 місяців, то зараз в ТЦК мають призначити нову ВЛК для військовозобов'язаного.

Якщо пройшло меньше 12 місяців, то необхідно звертати увагу, який вид повістки виписують ― на уточнення даних чи мобілізаційне розпорядження.

Якщо повісткою викликають для уточнення даних, можна пред’явити усі документи, які ви маєте, в тому числі направлення на МСЕК (для отримання інвалідності).

«Вручення повістки не завжди означає, що відправлять служити. Можливо виклик для уточнення даних і в цьому випадку ви можете надати медичні документи щодо нових діагнозів, результати обстежень та, головне, направлення на МСЕК», ― зазначили адвокати

Одна з причин неявки до ТЦК ― перебування на лікуванні. Але це потрібно підтвердити документально у відповідний ТЦК, де знаходиться справа військовозобов'язаного.

Чи можуть вручити повістку під час проходження військово-лікарської комісії

Якщо з останньої ВЛК пройшло 12 місяців, то в цьому випадку ніхто не може виписувати мобілізаційне розпорядження. Повторна ВЛК повинна бути в обов’язковому порядку. І в цьому випадку особа надає наявні медичні документи та повідомляє про проходження МСЕК.

Якщо людина має певні захворювання, через які не може проходити службу, то спочатку їй можуть дати відстрочку на два місяці.

Після проходження цього терміну військовозобов'язаний має пройти повторну ВЛК і тоді за потреби йому можуть ще двічі продовжити цю відстрочку на два місяці. Тобто загальний термін такої відстрочки становить шість місяців. Після цього ВЛК буде приймати рішення про визнання особи непридатною військової до служби.

«Якщо Ви будете визнані особою з інвалідністю будь-якої групи, то не будете підлягати мобілізації згідно зі статтею 23 Закону України Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку», – резюмували експерти.

Фото: yacobchuk1/Depositphotos



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW