Потенціал Миколаєва складають зелені зони і водні об’єкти: представлено результати першого етапу роботи над новим Генпланом міста



 У Миколаєві продовжується робота над створенням нового Генерального плану міста. Додамо, що в цьому беруть участь і європейські партнери: Європейськая економічная комісія ООН, компанія OneWorks, та данські партнери Цей документ стане основою повоєнної реконструкції за принципом Build Back Better/Відбудувати краще, ніж було.

Як передає видання 0512, спочатку для містян провели опитування, де кожен міг написати, яким бачить Миколаїв; чим незадоволений чи навпаки. Серед проміжних висновків було виділено наступне:

Найвищий рівень задоволеності містян зафіксований за показником «Quality of home/Якість житла».

  • 70 відсотків миколаївців, які вже взяли участь в анкетуванні, переважно або повністю задоволені якістю власного житла. Експерти відзначають, незалежно від району проживання, приватна власність, свій дім становить велику цінність для миколаївців.
  • Більше половини опитуваних - 56,5 відсотків - задоволені районом свого проживання.
  • Найбільше позитивних відповідей дали жителі Центрального району. 
  • Транспортна система в цілому задовольняє жителів мікрорайонів міста, окрім Корабельного, де найбільше людей оцінили її негативно.
  • Рівень безпеки у власному районі проживання задовольняє 48 відсотків чоловіків та 45,5 відсотків жінок.
  • Більше позитивних відповідей дали мешканці Центрального району, негативних - Корабельного та Інгульського районів.
  • Організацією системи вивозу твердих побутових відходів задоволені 51 відсоток опитаних. Найкращий показник у Корабельного району.

Питання, що викликають у миколаївців негативну оцінку:

  • - найболючіше – стан вулиць та тротуарів. 64 відсотка респондентів відповіли негативно, при чому більше всього – жителі Інгульського району;
  • - доступ до набережних річок не вдовольняє 58 відсотків респондентів;
  • - більше половини - 53,5 відсотка - не задоволені зеленими зонами та громадськими просторами.

В грудневому інтерв'ю міський голова Олександр Сєнкевич зазначив, що нова стратегія розвитку Миколаєва має відповідати найкращим європейським стандартам.

«Ми хочемо, щоб цей документ було створено на європейському рівні. Щоб це не був просто старий генплан 2009 року, перероблений з устоями Радянського Союзу в пострадянському просторі. Це має бути документ, який затвердить стратегічний план розвитку міста: у напрямку зовнішнього вигляду – публічні простори, парки, сквери, райони, які давно потрібно перебудувати; створення нових, можливо, маленьких мікрорайонів з новим типом забудови; переосмислення існуючих великих зелених зон, наприклад, парку Перемоги», - розповідає міський голова в ефірі ТРК «НІС-ТБ»

17 лютого, для ЗМІ представниця італійської архітектурно-дизайнерської компанії One Works Ана Паез, яка очолює групу з розробки Генплану, розповіла про результати першого етапу роботи. Вона зазначила, що для роботи їм надали Генплан 2019 року, інформацію з Геоінформаційної системи, Транспортну стратегію та наявну містобудівну документацію.

Секретар міськради Дмитро Фалько зазначив, що під час війни займатись відбудовою міста не є можливим, проте можна почати планувати вже зараз:

- Війна не закінчилась і ми не можемо розпочати відбудову всього, що було зруйновано в місті, але у нас є можливість планувати. Для цього нам потрібно мати нову стратегію розвитку міста і новий генеральний план міста. Сьогодні ми будемо презентувати перші результати нашої роботи, - зазначив він.   

Насамперед, фахівці дослідили яким було місто до 24 лютого, а також проаналізували, як саме змінювались та  формувалися райони з різними функціями. Ознайомилися з позиціонуванням Миколаєва відносно інших міст, проаналізували наявну містобудівну документацію.

Ми глибоко працювали з базою даних геоінформаційної системи Миколаєва. Нам пощастило, що міська рада дуже ефективна та підготовлена у цьому напрямку. Фахівці отримали інформацію щодо транспортної системи, промислових потужностей, житлової та іншої забудови. Ми можемо ефективно аналізувати різні шари інформації та розуміти, як функціонує місто, - зазначила Ана Паес.

Команда експертів дослідила успішні світові практики відбудови  портових міст, які постраждали від військових конфліктів. Вивчаючи світовий досвід, фахівці зосередили увагу на тому, як відроджувалися та розвивалися, зберігали свою ідентичність портові міста Гамбург, Роттердам, Балтимор, Бостон, Гавр. Ми хотіли ці приклади донести до місцевих спеціалістів. У Миколаєва є свої особливості, які треба передати майбутнім поколінням. Можна збудувати морську школу, включити її в генплан, створити нові активності уздовж берегової лінії тощо, - розповіла Ана Паес.

Зелені зони

Великий потенціал для Миколаєві криється саме у розвитку зелених зон  та водних об’єктів   Рівнинна місцевість є гарною можливістю для об’єднання зелених зон в єдину екосистему, створивши зручний шлях для пішоходів і велосипедистів з одного кінця міста в інший. При цьому досить велику частину берегової лінії міста займають ґпромислові зони.

Тож на наступних етапах реалізації генплану буде розглянуто можливість перерозподілити деякі ділянки, щоб забезпечити населенню кращий доступ до річок. Парки в Миколаєві, як правило, мають великий масштаб. Фахівці радять створювати невеликі громадські простори  та зелені рекреаційні зони в пішій доступності до житлових кварталів. 

Культура та спорт

За результатом вивчення установ, які надають населенню різні види послуг - культурних, освітніх, комерційних тощо - експерти зробили висновок, що бібліотеки, лікарні та магазини продовольчих і непродовольчих товарів перевищують нормативну кількість на 1 тисячу мешканців. Тоді як суттєво не вистачає центрів культури та дозвілля, клубних закладів, закладів первинної та вторинної медичної допомоги. Недостатньою є і кількість спортивних споруд.

У звіті представлено дані щодо вікових категорій місцевих жителів та тривалості життя. При цьому відзначають, що наше місто характеризується більш молодим населенням, ніж в середньому по країні та Європі. 

Пошкодження міста після 24 лютого

Враховано інформацію щодо поточної оцінки пошкоджень, завданих Миколаєву російськими окупантами, підготовану за співпраці з Київською школою економіки. Команда іноземних експертів разом з миколаївськими фахівцями створила гнучку методологічну базу для аналізу пошкоджень, яка може бути модифікована за надходження оновлених даних. Окрім того, увага приділилась і бомбосховищам міста. На думку фахівців, кількість укриттів є недостатньою та їх треба рівномірно розподілити по всім районам Миколаєва. 

Завдання

Експерти виділили шість важливих моментів для міста: зелені мережі, доступне житло, стала мобільність, промисловість та інновації, управління і залучення громадськості. 

Додамо, що і до повномасштабного вторгення у Миколаєві активно обговорювалось створення нового Генплану міста, проте, далі обговорень справа не пішла.  



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW