Оновлені умови сплати податку за "зайві" квадратні метри: що потрібно знати



В Україні діє податок на "надлишкові" квадратні метри. Це означає, що кожен, хто володіє квартирою площею понад 60 м2 або будинком понад 120 м2, повинен буде сплачувати податок за кожен додатковий метр. Розмір податку варіюється від регіону до регіону. Місцеві органи влади мають право встановлювати власні ставки податку та регулювати кількість дозволених метрів. Громадяни України сплачують цей податок щороку за однією і тією ж формулою. Однак цього року є деякі доповнення, які описані нижче.

Нові правила сплати податку

По-перше, змінився зовнішній вигляд податкової декларації. З'явилася додаткова інформація про адресу, пільги та умови сплати. Також з'явився пункт, який стосується людей, які володіють більш ніж одним об'єктом нерухомості. Наприклад, якщо ви володієте квартирою і будинком, їх загальна площа не повинна перевищувати 180 м2. Тільки тоді ви можете уникнути сплати податків.

Крім того, хоча кожен муніципалітет встановлює власну ставку податку, існують деякі винятки. Наприклад, закон передбачає, що ставка податку не може перевищувати 1,5% від мінімальної заробітної плати за попередній рік.

Також не повинні платити податки об'єкти нерухомості, які мають більше одного власника. Звісно, якщо їхня частка не перевищує дозволений відсоток.

Бланк декларації можна заповнити в податковій інспекції

Щоб не заплутатися в деталях нової форми декларації, ви можете заповнити її безпосередньо в податковій інспекції за місцем проживання або перебування. Спеціаліст видасть вам правильний бланк і все розкаже. Платежі також необхідно здійснювати вчасно. Терміни залишаються незмінними: Ви повинні сплатити податок до 1 липня 2023 року або протягом 60 днів з моменту отримання квитанції.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW