В яких регіонах України можливий потужний землетрус: як врятуватися і що робити при поштовхах



Україна розташована на північній окраїні сейсмоактивного поясу, на якому стався потужний смертоносний землетрус у Туреччині. Сильні землетруси, які відчуваються в нашій країні, генерує зона Вранча, зазначив заступник директора Інституту геофізики НАНУ.

Редакція розкаже який регіон України може відчути землетрус та що робити, якщо він виникне. 

Найпотужніші землетруси в Україні можливі на південному-заході Одеської області, розповів заступник директора Інституту геофізики Національної академії наук України Олександр Кендзера "24 каналу".

"Землетруси на території України були і будуть у майбутньому. Річ у тім, що ми розташовані фактично на краю того самого поясу, в якому відбулися землетруси в Туреччині на кордоні із Сирією. Ми розташовані на північній окраїні цього поясу, а землетруси відбулися на південно-західній", - зазначив співбесідник.

Кендзера додав, що сильні землетруси, які відчуваються на нашій землі, генерує зона Вранча. За його словами, ця зона фактично належить до того ж сейсмоактивного поясу, який утворився унаслідок того, що євразійська материкова плита - це, починаючи від Азорських островів через Середземне море, протягується через зону Вранча, досягає Туреччини, Кавказу і проходить далі, де розділяється на два пояси, один з яких прямує на південь, а інший - у бік Камчатки.

Експерт зазначив, що землетруси в Україні та Туреччині - не рідкість, однак вони не були такими руйнівними.

"Якщо ми будемо дивитися на карти загального сейсмічного руйнування, на яких показано рівень сейсмічної небезпеки України, то бачимо, що на південному-заході Одеської області сейсмічні впливи можуть бути найбільшими. Вони можуть досягати 8 і навіть 9 балів за десятибальною шкалою", - попередив заступник директора Інституту геофізики НАНУ.

Що робити під час землетрусу?

Запобігти землетрусу чи зупинити його – неможливо. Однак часто на основі прогнозів влада може сповістити про ймовірну загрозу. У такому разі слід діяти швидко, але спокійно, впевнено й без паніки.

На такий випадок проєкт Dovidka.info зібрав поради, що можуть урятувати. Вони будуть особливо корисними для українців, які перебувають у країнах, що постраждали від землетрусу 6 лютого. Отже, якщо землетрус уже почався:

  • Заховайтеся. Поки поштовхи тривають, швидко перейдіть у місце якомога далі від вікон чи туди, де є менше загрози, що на вас впадуть меблі чи інші важкі предмети. Найкраще – ховатися під міцними столами, ліжками, поблизу головних стін чи колон. 
  • Якщо ви опинились під завалами, не панікуйте – оцініть ситуацію. Дотримуйтеся плану дій, який допоможе звільнитися. Якщо вас почули, чекайте, поки розберуть завал. Якщо вас не чують, спробуйте врятуватися самі, але без різких рухів. 
  • Якщо ж самотужки впоратися не виходить, чекайте на допомогу, не полишаючи спроб сповістити про себе: телефонуйте, кричіть, гучно стукайте по трубах.
  • Чекайте, поки перші коливання вщухнуть. Після цього обережно вийдіть зі схованки, пам’ятаючи, що небезпека не минула і все ще є ризик порізатися розбитим склом чи іншими предметами.
  • Підготуйте шлях до евакуації. Відчиніть міжкімнатні та вхідні двері, а також вікна, щоб їх не заблокувало й ви мали можливість вийти в будь-який момент. 
  • Вимкніть з розеток електроприлади, газову плиту, погасіть піч, якщо у вас вона є. 
  • Евакуюйтеся, якщо є потреба. Не покладайтесь у цьому рішенні на сусідів. У першу чергу дослухайтеся до офіційних повідомлень влади.

Потужний землетрус в Туреччині - сьогодні це треба знати

6 лютого на південному сході Туреччини сталося кілька землетрусів магнітудою 7,7 та 7,6. Підземні поштовхи також були в Сирії. Спочатку ЗМІ писали, що унаслідок потужного землетрусу у цих двох країнах загинули понад 200 осіб, а сотні - отримали поранення.

Пізніше глава Управління з надзвичайних ситуацій Туреччини Юнус Сезера розповів, що на території держави жертвами руйнівного землетрусу стали щонайменше 1498 осіб, а 8533 - постраждали.

Варто зазначити, що менш потужні землетруси були зафіксовані в Румунії, Молдові та Казахстані.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW