Про типові помилки підтримки



«Все буде добре». «Не засмучуйся». «Це не кінець світу», «Я ж говорила». Всі ці фрази - це не підтримка! Так вважає психотерапевтка Наталія Ішкова. Коли людині справді погано, коли вона зіткнулася з серйозними переживаннями, з втратою близької людини, з горем, травмою — найменше вона хоче почути всі ці банальні фрази, які не несуть у собі жодного сенсу: чергові повчання, безглузді поради та порожні обіцянки. Це викликає лише роздратування, відчуття повної самотності та тотального нерозуміння. Тому фахівчиня підказує нашим читачам, як краще діяти.

На жаль, немає універсальної формули, що підходить для будь-якого випадку. Але є речі, які точно не треба робити, тому що вони ніяк не допомагають і не є підтримкою.

1. Порожні обіцянки :

- «Все буде добре», «Життя обов'язково налагодиться» — це порожні обіцянки. Ви не можете знати напевно, що чекає у майбутньому (якщо, звичайно, ви не екстрасенс), а в такому формулюванні ще й підкреслюєте, як зараз погано (адже добре, якщо воно взагалі буде, то тільки в майбутньому).

- Якщо не знаєте, що сказати, — мовчіть, будьте поряд і обіймайте. Ви здивуєтеся, але один із найефективніших способів підтримки — присутність і теплі дружні обійми та прості слова співчуття («Мені дуже шкода», «Я так тобі співчуваю», «Я з тобою», «Я приїжджатиму до тебе щоб разом бути»).

2. Заборона на емоції

«Не плач», «не треба так переживати», «заспокойся», «візьми себе в руки» тощо.

- Якщо ви дійсно хочете підтримати людину, а не просто позбутися її, то ви таки допомагатимете їй виявляти свої емоції, а не станете пригнічувати їх. Ні для кого не новина, що стримані емоції руйнують нас зсередини, перетворюються на хвороби та отруюють нам життя.

- Будь-яка людина має право сумувати, злитися, відчувати образу, коли перебуває у важкій життєвій ситуації. До друзів і близьких ми звертаємося не тоді, коли хочемо виглядати дорослими, розумними та сильними, а тоді, коли хочемо просто побути самими собою, нічого не зображуючи.

Тому, якщо ви хочете підтримати чи втішити когось — дайте можливість розповісти про свої переживання.

3. Знецінення чужих проблем

«Це не варте таких сліз», «це не кінець світу», «нічого ж по суті не трапилося» і т.д.

- Якщо ви не розумієте почуття іншої людини, не розумієте, як влаштовані її переживання — це не означає, що вона не страждає. І навіть те, що є ті, кому набагато гірше, не робить страждання цієї людини меншими.

- Але найстрашніше те, що знецінення завдає реальної шкоди. Людина перестає відчувати себе значущою і важливою для вас, почувається непотрібною, не зрозумілою, втрачає здатність до довіри. До речі, знецінення — це також складова емоційного насильства.

4. Некорисні поради

Це ж очевидно — будь-якій людині з проблемою необхідно в першу чергу виговоритися і бути почутою. Не отримати мудру пораду, не вислухати настанови, а висловити те, що вона відчуває.

І потім не забувайте, що поради підходять саме тим, хто їх дає, і зовсім не факт, що підійдуть тим, хто їх отримує. У гіршому випадку ще й можуть нашкодити.

А поради, адресовані в минуле («треба було зробити так»), — найбезглуздіше, що можна сказати. Вже все сталося, минуле не змінити, історія не має умовного способу.

5. Оціночні коментарі

«Раніше думати треба було», «а я тебе попереджав(ла)», «все ж було очевидно заздалегідь», «не треба бути таким наївним» і т.д.

- Мені здається, слова тут зайві. Цілком зрозуміло, що це не підтримка. Це банальне самоствердження за рахунок більш слабкої та вразливої ​​(бо її зараз погано, вона проживає горе) людини.

Уникайте оцінювати поведінку людини, яка потрапила у важку життєву ситуацію.

Давайте домовимося: ви не на її місці, і не знаєте, як її насправді; та й збоку вам теж не видніше.

Найкраще, що ви можете зробити — висловити людині симпатію та схвалення, що вона власним способом впорається, вона тримається за життя. Це дасть силу справлятись зі своєю бідою. А ви — поруч.

Вислуховуєте і бережно обіймаєте. Все, що потрібно, - жива участь, добре слово та співчуття, душевне тепло.

А ще реальна конкретна допомога - посидіти з дітьми, принести води, подарувати квіти, зібрати гроші, приготувати їжу або привезти із собою, разом плакати.

*  *  *

Приєднуйтесь у Viber та Telegram до спільноти "Чернігівський Фонтан", де тільки найактульніші новини та історії нашого міста.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW