Що потрібно знати військовозобов’язаним про повістки нового зразка



У зв’язку з продовженням дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні військовозобов’язаним чоловікам віком від 18 до 60 років продовжують видавати повістки. На початку 2023 року почали вручати такий документ нового зразка.

Видання "Телеграф" пише, чим відрізняються нові повістки від колишніх і чи можна відмовитися від документа, якщо той буде старого зразка, з посиланням на роз'яснення адвоката Романа Сімутіна. 

"Щодо відмови — рецептів насправді ніяких не буває. Ситуацію з повістками спробую пояснити за аналогією з оглядом водія на стан сп’яніння, яке регламентується Кодексом України про адміністративні правопорушення (КУАП). Зокрема, порядок проходження та проведення огляду водіїв регулюється постановою Кабміну — саме так написано в кодексі. У порядку, затвердженому урядом, міститься навіть форма направлення на огляд", — сказав адвокат.

За його словами, якщо говорити про постанову про нові повістки, затверджену Кабінетом міністрів України щодо форми документа, зміст бланка може змінитися. Однак наводячи приклад зі своєї практики, адвокат пояснив, що форма та зміст не важливі.

Та за словами адвоката, важливим є лише те, чи отримає чоловік повістку, чи ні. Якщо бланк було вручено, а військовозобов’язаний не прийшов, то уповноважені особи потім зможуть довести, що ти не прибув і що маєш умисел на неприбуття. Водночас саму повістку не можна оскаржити. Щодо цього є відповідне рішення Верховного суду.

Що потрібно знати військовозобов’язаним про повістки нового зразка, фото-1

AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW