Для тих, хто прогавив: найкращі фільми та серіали минулого року



Через наслідки пандемії ковіду та локдауни 2022 рік виявився для кіноіндустрії не найпродуктивнішим. Але все ж подарував нам ряд повнометражних стрічок та серіалів, на які варто звернути увагу хоча б заднім числом. Ми підготували для вас топ-10 фільмів та телешоу, які точно вартують часу, витраченого на їх перегляд.

Для тих, хто прогавив: найкращі фільми та серіали минулого року, фото-1

“Я - ПАНДА”

Країна: США

Жанр: анімаційний, комедія, для всієї родини

Режисер: Домі Ші (дебютна робота)

Прокинувшись одного разу після неспокійного сну Мейлін Лі побачила, що у себе в ліжку перетворилася на червону панду. Отака от майже кафкіанська зав'язка у цієї напрочуд милої та няшної історії про тринадцятирічну дівчину, яка під впливом сильних емоції перевтілюється у велетенську пухнасту тваринку. Ця трансформація виявляється спадковою: усі жінки в родині Лі проходять через неї в дівоцтві. Дух червоної панди можна вигнати з тіла назавжди завдяки ритуалу, що його слід провести у Ніч червоного місяця. Але чекати потрібної дати ще досить довго. Тому Мей треба якось призвичаюватися жити у новому тілі. А ще шукати спільну мову з мамою, стосунки з якою складаються не найкращим чином.

Цікава, добра та весела метафорична історія дівочого дорослішання сподобається як маленьким дітям, так і дорослим. Але будьте готові, що після перегляду дитина вимагатиме купити червону панду. Хоча б іграшкову.

Для тих, хто прогавив: найкращі фільми та серіали минулого року, фото-2

“БЕТМЕН”

Країна: США

Жанр: драма, бойовик

Режисер: Метт Рівз (“Монстро”, “Впусти мене: сага”)

Роберт Паттінсон, потужний та багатогранний талант якого ледь не поховала роль вампіра у солоденькому фентезі для дівчат, з кожною новою роботою доводить: він топовий актор. А Едвард Каллен — ну хто не помиляється в юності? Минулоріч Паттінсон вдало приміряв на себе образ легендарного супергероя DC, що бореться зі злом та корупцією на оповитих мороком вулицях Готем-Сіті. У фільмі Метта Рівза на шляху Бетмена постає загадковий серійний убивця, що переслідує міських можновладців.

Стрічка вийшла холодною, темною та суворою, як і її попередники останніх років. Здається, що після “Темного лицаря” Нолана будь-які веселощі з всесвіту “Бетмена” пішли назавжди, і кожен наступний режисер наганяє все більше й більше мороку. Але це не робить образ хрестоносця справедливості в костюмі кажана менш привабливим та захоплюючим, швидше, лиш додає йому нових, хоч і темних, відтінків.

Для тих, хто прогавив: найкращі фільми та серіали минулого року, фото-3

“ПІНОККІО”

Країна: Мексика, США

Жанр: дарк фентезі, мюзикл, анімація

Режисер: Гільєрмо дель Торо (“Лабіринт фавна”, “Форма води”)

Хай вас не вводять в оману жанр та назва: під час перегляду фільму дітей краще тримати від екрану подалі, бо ця інтерпретація класичного сюжету зовсім не для них. Події казки перенесені у фашистську Італію, Джепетто спивається з горя, втративши сина під час авіанальоту, життя у груди дерев'яного хлопчика замість прекрасної феї вкладає моторошний Лісовий дух... Ця казка щохвилини стає все страшнішою та нестерпнішою для глядача, мабуть, ще й тому, що крізь фантасмагоричну призму режисерської уяви у ній зображено події, які живо резонують у серці кожного, хто не з книжок знає, що таке війна.

Дель Торо — визнаний майстер монстротворіння, тому вам точно буде як мінімум не по собі дивитися на більшість персонажів мультфільму. Але реальні люди та їх вчинки страшніші за будь-яких чудовиськ. У цьому довелося переконатися не тільки дерев'яному хлопчику з екранізації, але й усім нам.

Для тих, хто прогавив: найкращі фільми та серіали минулого року, фото-4

“ДОКТОР СТРЕНДЖ: У МУЛЬТИВСЕСВІТІ БОЖЕВІЛЛЯ”

Країна: США

Жанр: екшн, фентезі, пригоди, жахи

Режисер: Сем Реймі (“Зловісні мерці”, “Людина-павук”)

Бенедикт Камбербетч знову постав на великих екранах у образі героя Марвел — нейрохірурга Стівена Стренджа, який після автомобільної катастрофи отримав магічні суперздібності та встав на захист планети. У сиквелі доктор зустрічає дівчину, що вміє породорожувати у мультипросторі між світами. На неї хтось полює з метою викрасти ці здібності, і доктору треба не лише захистити дівчину, але й з'ясувати, хто стоїть за цим і яку мету переслідує.

У стрічці піднімаються досить глибокі та серйозні теми важливості родинних зв'язків, віри та здатності до самопожертви. Але найперше — тут дуже смачний візуал та захоплюючий сюжет, а це для супергероїки чи не найголовніше.

“СМЕРТЬ НА НИЛІ”

Країна: США

Жанр: детектив

Режисер: Кеннет Брана (“Багато галасу з нічого”, “Вбивство у “Східному експресі”)

Британський актор, сценарист та режисер Кеннет Брана продовжує екранізувати пригоди улюбленця читачів з усього світу — харизматичного вусаня Еркюля Пуаро (роль якого сам при цьому й виконує). “Смерть на Нилі” - сюжетне продовження “Вбивства у “Східному експресі””. Після вдалого розслідування заплутаного злочину на залізниці, Пуаро їде до Єгипту. І на круїзному пароході, що некравпливо пливе по мутним водам Нілу, розігрується чергова кривава драма.

Брана не став вигадувати велосипед, він просто зробив добротну та красиву екранізацію класичного роману з зірками світової величини, як, власне, це було і з попереднім фільмом. Але інколи саме таке кіно й потрібно глядачу, втомленому від режисерських експериментів зі знайомими з дитинства сюжетами.

“ВЕНСДЕЙ”

(Netflix, США)

23 листопада минулого року в ефір вийшла перша серія пригод похмурої дівчини з родини Аддамс. А наступного ранку виконавиця головної ролі Дженна Ортега прокинулася мегапопулярною. За місяць після прем'єри у серіалу було понад мільярд переглядів, а танець Венсдей завірусився, ставши одним з головних трендів тіктоку. Тож якщо ви ще не відчули на собі магічного впливу пи льного погляду спідлоба — зараз саме час це зробити.

За задумом сценаристів, юна міс Аддамс вступає до школи, де починає власне розслідування вбивств місцевих жителів та шукає розгадку родинної таємниці 25-річної давності. Наразі завершено перший сезон, але вже незабаром розпочнеться робота над продовженням.

Для тих, хто прогавив: найкращі фільми та серіали минулого року, фото-5

“СПИСОК СМЕРТНИКІВ”

(Prime video, США)

Гарна альтернатива для всіх, хто втомився від розважально-фентезійного формату або ж просто любить бойовики. “Морський котик” Джеймс Ріс — єдиний, хто зміг вибратись живим з засади, влаштованої під час виконання групою секретної місії. До цього виявились причетними політики найвищого ешелону влади, тому тепер у Джеймса єдина ціль — помститися за побратимів та один за одним прибрати усіх своїх ворогів.

Незважаючи на те, що критики відреагували на міні-серіал досить прохолодно, глядачі зустріли його з захопленням, давши захмарні 94 відсотки рейтингу на Rotten Tomatoes.

Для тих, хто прогавив: найкращі фільми та серіали минулого року, фото-6

“ДІМ ДРАКОНА”

(НВО, США)

Багато говорити про цей серіал не треба, варто лише сказати, що це — пріквел до “Гри престолів”, і глядацький інтерес гарантовано. У ньому йдеться про занепад королівського дому Таргарієнів та війну за наслідування престолу, відому як “Танець драконів”. Король Візеріс перший помирає болісною смертю, і за право зайняти залізний трон починають змагатися принцеса Рейніра та її зведений брат, принц Ейгон. І за кожним з нащадків покійного короля стоять впливові політичні сили.

Так як сценаристи спиралися на роман Джорджа Мартіна й дуже дбайливо поставилися до всесвіту першоджерела, критики та глядачі сприйняли пріквел тепло й позитивно, і шоу отримало законне право на продовження.

Для тих, хто прогавив: найкращі фільми та серіали минулого року, фото-7

“МОНСТР: ІСТОРІЯ ДЖЕФФРІ ДАМЕРА”

(Netflix, США)

Засновано на реальних подіях, що відбувалися в США. Протягом 13 років Джеффрі Дамер - тихий та непримітний блондин в окулярах з товстими скельцями - жорстоко та збочено вбивав юнаків та знущався над тілами. Але поліція залишалася сліпою, в тому числі, й через расові упередження, не сприймаючи білого скромного юнака як потенційного вбивцю. Події серіалу викладено з точки зору жертв “Монстра з Мілуокі”, а життя Дамера показане з раннього дитинства й до моменту винесесння смертного вироку.

Досить детальне кінематографічне дослідження патологічної особистості, у якому Еван Пітерс настільки достовірно передає тонкощі характеру свого “героя”, що під час перегляду періодично стає дуже й дуже не по собі.

Для тих, хто прогавив: найкращі фільми та серіали минулого року, фото-8

“ДИВНІ ДИВА”, 4 сезон

Милі діточки з перших сезонів вже виросли у майже дорослих юнаків та дівчат, але спостерігати за їхніми пригодами від того не менш цікаво. Тим паче, що й проблеми, теми та виклики подорослішали разом з героями. Уїлл на Одинадцята шукають друзів у новій школі, Макс мучать нічні жахи після втрати брата, Лукас віддалився від друзів і все більше часу приділяє баскетболу, а Майк з Дастіном вступили до клубу гри Dungeons & Dragons. Раптом за загадкових обставин гине красуня-чірлідерка, з СРСР Джойс надсилають листа, в якому викладено пропозицію викупити Хопера, а Одинадцятій доктор Сем Оуенс пропонує повернути втрачені сили.

Певно, єдиним недоліком четвертого сезону можна назвати надмірну розгалуженість сюжетних ліній. Але на цьому мінуст закінчуються, і дуже тішить, що такий довготривалий проект продовжує тримати високу планку.

Підготувала Ольга Мелашенко



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW