"Пенсія радикально зміниться в Україні, з 1 березня - перерахунок": як мати на 1000 грн більше, а не лишитися без нічого



Вже скоро в Україні буде перераховано розмір пенсій. Зміна розпочнеться прямо 1 березня. Експерти розповіли українцям, до чого варто готуватися, а також, хто може розраховувати на максимальні доплати.

Як інформує "OBOZREVATEL", в Україні в результаті осучаснення пенсій у березні збільшення 1000 грн можуть отримати ті українці, розрахунковий розмір виплати яких становить 4 166 грн.

При цьому при підвищенні не враховуватимуть доплати, що входять до фактичного розміру пенсії.

Під час осучаснення пенсій підвищення буде індивідуальним. З урахуванням рівня інфляції та розміру зростання зарплат індексацію пенсій в Україні з 1 березня мають провести у розмірі 24% (точну цифру не озвучили).

Якщо осучаснення буде у розмірі 24%, тобто при пенсії у 4166 грн. прибавка становитиме 1000 грн.

Однак, якщо розрахунковий розмір пенсії значно менший за мінімальну пенсію, індексація може таких пенсіонерів не торкнутися.

Інший приклад: ваш розрахунковий розмір пенсії складає 3000 грн. Після осучаснення у березні 2023-го виплату збільшать до 3720 грн.

Таким чином, осучаснення не торкнеться українців, які мали невеликі зарплати чи накопичили маленький стаж.

У такому разі державні гарантії підтягують пенсію до певного рівня, і це збільшення і враховують при осучасненні.

Якщо ваш розрахунковий розмір пенсії близький до фактичного, розмір підвищення буде близько 24%. Звідки взялися 24%? Згідно з формулою, половину зростання зарплат за минулі три роки додають до половини від рівня інфляції. Половина суми цих показників – 24%.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW