Чи вплинули вимкнення електроенергії на якість вакцин від грипу та COVID-19, що зберігаються у криворізьких лікарнях



Центр громадського здоров`я прогнозував, що сезон 2022-2023 років відзначиться одночасною циркуляцією вірусів грипу та коронавірусу SARS-CoV-2, що і визначатиме активність епідемічного процесу. Чи вплинула аномально тепла зима на розповсюдження вірусних інфекцій і чи варто робити вакцинацію під час епідемічного сезону?

Про це кореспондент 0564.ua розпитав у сімейного лікаря з Кривого Рогу Наталії Романенко.

Чи вплинула аномально тепла зима на розповсюдження вірусних захворювань?

Для вірусних захворювань температура повітря +5 та волога погода - це ідеальні умови для розповсюдження. Наразі ми спостерігаємо збільшення кількості захворювань на ГРВІ.

У Кривому Розі найбільше паціенти хворіють на грип, а не на коронавірусну хворобу. Людей з ознаками ГРВІ ми обов'язково тестуємо на коронавірусну хворобу і більшість тестів негативні.

Зазвичай грип себе проявляє різким початком з високою температурою до 40 і вище. 

Яка найраща профілактика від грипу та коронавірусної хвороби?

Вакцинація.

Чи можна вакцинуватись під час спалаху ГРВІ?

Вакцинуватись можна під час всього епідемілогогічного сезону. Єдине, для формування імунітету проти грипу або коронавірусної інфекції організму потрібно близько місяця. Тому після вакцинації під час епідемілогічного сезону ви всеодно можете захворіти на ГРВІ. Вакцинуватись можна також вагітним та жінкам, котрі годують дітей материнським молоком. Варто вакцинуватись і людям, віком від 65 років, а батькам подбати про вакцинацію дітей до 5 років, оскільки вони знаходяться в групі ризику.

Для зберігання вакцини потрібні певні температурні умови. Чи вплинуло вимкнення електроенергії на вакцини?

Це все контролюється. На кришці чи баночці з вакциною є термоіндикатор. Якщо температурний режим порушується – він змінює колір. Перед тим, як вам будуть колоти вакцину, ви можете попросити показати флакон і тим самим будете на 100% впевнені, що з вакциною все добре. Якщо з вакциною щось сталось під час зберігання, її утилізують.

Чи вплинули вимкнення електроенергії на якість вакцин від грипу та COVID-19, що зберігаються у криворізьких лікарнях, фото-1

У великих центрах, де зберігаються вакцини, під час вимкнення електроенергії підключають генератор. Наприклад у Кривому Розі є такий центр на вулиці Володимира Великого. Як тільки зникає електропостачання, одразу вмикається генератор для підтримки температурного режиму вакцин.

Чи вистачає зараз вакцин?

Якщо говорити про вакцини проти коронавірусної хвороби, то їх вистачає. Ви можете звернутись до свого сімейного лікаря або в центри вакцинації і вас обов'язково вакцинують. З цим пролем немає.

А від грипу?

Від грипу в нас вакцини платні. Ви купуєте її в аптеці, приносите до сімейного лікаря і вас вакцинують.

На даний момент її в наявності мало, оскільки в минулому році аптеки замовили велику кількість вакцин від грипу, але попит був невеликим. Через це в цьому році є дефіцит вакцин проти сезонного грипу. Саме тому я рекомендую замовляти вакцини від грипу перед початком епідемілогічного сезону і вакцинуватись, оскільки грип таке саме важке захворювання як і коронавірусна хвороба.

Що робити, якщо людина не встигла вакцинуватись і захворіла на ГРВІ? Який логарифм дій?

Найперше, треба звернутись до сімейного лікаря, щоби самолікування не призвело до ускладнень. ГРВІ зазвичай лікують симптоматично, приймаючи  жарознижуючі препарати і вживаючи багато рідини. Якщо закладений ніс, то призначають краплі для носа, а при болях в горлі - спеціальні пастилки та спреї.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW