Для російських військ використання мобільних телефонів смертельно небезпечно



Для російських військ використання мобільних телефонів смертельно небезпечно, фото-1

Як повідомляють Головні новини Дейком, на початку свого вторгнення в Україну деякі російські бойовики, які наближалися до столиці, Києва, дзвонили за допомогою мобільних телефонів і завантажували відео в TikTok, видаючи своє місцезнаходження українським прослуховувачам.

За словами голови військової розвідки України, українці використовували сигнали мобільного телефону, щоб запустити ракети по їхньому місці, що призвело до руйнівного ефекту.

Зараз, майже рік по тому, незважаючи на заборону на особисті мобільні телефони, російські солдати в зоні бойових дій все ще використовують їх, щоб дзвонити дружинам, подругам, батькам та один одному, і все ще наражаються на українські атаки. Після удару, в результаті якого цього тижня загинули десятки — можливо, сотні — російських солдатів, одного з найбільш смертоносних з початку вторгнення, російські військові самі визнали проблему, використовуючи її, щоб пояснити великі втрати.

«Вже зрозуміло, що основною причиною того, що сталося, стало масове використання, всупереч забороні, особистих мобільних телефонів у зоні дії зброї противника», – йдеться в повідомленні Міноборони РФ . Дані мобільного телефону дозволили Україні, зазначається, «визначати координати місцезнаходження військовослужбовців для нанесення ракетного удару».

Як український чиновник, так і група російських провоєнних блогерів кажуть , що удару сприяли інші фактори, і що міністерство намагалося зняти провину з військового керівництва, поклавши її на солдатів. За їхніми словами, російські командири зібрали велику кількість військ разом, а не розосередили їх, розмістили їх біля боєприпасів, які здетонували під час атаки, і не змогли належним чином замаскувати їхні пересування.

Для російських військ використання мобільних телефонів смертельно небезпечно

Для російських військ використання мобільних телефонів смертельно небезпечно

Прибирання уламків від ракетного обстрілу, внаслідок якого загинули десятки російських солдатів у Макіївці, на контрольованій Росією території України, у середу. Олександр Єрмоченко/Reuters

Але використання особистих мобільних телефонів переслідувало як Україну, так і особливо Росію протягом усієї війни, роблячи війська вразливими до частини технології, яка, хоч як буденна та всюдисуща у повсякденному житті, може становити загрозу існуванню під час сучасної війни.

Українські офіційні особи кажуть, що підтримувані Росією сили використовували дані мобільного телефону для нападу на українських солдатів принаймні з 2014 року, коли прокремлівські сепаратисти почали битися з українськими військами на сході України.

Українські чиновники кажуть, що сепаратисти вперше застосували деякі з найновіших московських форм електронної війни, і українські солдати повірили, що вони стали мішенню, тому що солдати — часто групами — користувалися своїми мобільними телефонами поблизу один від одного. Невдовзі після виклику по їхніх позиціях розпочнеться артилерійський обстріл.

Майже десятиліття потому і Україна, і Росія відточили свої навички використання мобільних телефонів і радіосигналів як ефективного інструменту цілевказування. У той час як деякі російські та українські підрозділи дотримуються суворих правил і гарантують, що мобільні телефони не знаходяться поблизу позицій на передовій, дописи в соціальних мережах з поля бою показують, що мобільні телефони є поширеним явищем серед солдатів з обох сторін, і що зусилля, щоб утримати їх подалі, в кращому випадку нерівні.

Масштаб втрат України в результаті цього невідомий, але вони видаються менш серйозними, ніж Росія.

Інтерв’ю New York Times із російськими солдатами та записані телефонні розмови, перехоплені українськими правоохоронними органами під час війни та отримані The Times, свідчать про те, що російські командири неодноразово намагалися прибрати телефони з поля бою.

Безпосередньо перед вторгненням російським солдатам, дислокованим у Білорусі, наказали віддати свої телефони, розповіли двоє солдатів в інтерв’ю. У перехоплених розмовах можна почути, як російські солдати кажуть, що командири відібрали їхні телефони в лютому.

Але так само часто солдати знаходили способи обійти правила. Вони викрадали телефони в українців, у тому числі вбитих, і передавали наявні телефони, щоб дзвонити додому, показує аналіз журналів дзвінків. У багатьох перехоплених розмовах можна почути, як російські солдати скаржаться, що не довіряють своїм лідерам або почуваються покинутими ними, і кажуть, що їм байдужі правила.

Деякі російські солдати зробили зауваження, які свідчать про те, що вони усвідомлюють, що українська розвідка може прослуховувати — і що вони повинні ретельно підбирати слова, щоб не розголошувати своє місцезнаходження. Але солдати, схоже, не знали, що лише дані мобільного телефону потенційно можуть їх видати, даючи українцям достатньо, щоб точно визначити місцезнаходження телефону аж до житлового будинку.

«Боротьба проти телефонів на фронті в 21-му столітті так само марна, як боротьба проти проституції, наприклад», — йдеться в середу в провоєнному російському блозі в додатку Telegram, який користується багатьма читачами. «Було, є і буде».

Анонімний блогер сказав, що використання не обов’язково було легковажним — наприклад, російські війська використовували свої телефони для публікації повідомлень у Telegram для прямого артилерійського вогню.

Для російських військ використання мобільних телефонів смертельно небезпечно

Для російських військ використання мобільних телефонів смертельно небезпечно

Український солдат читає новини на своєму мобільному телефоні на передовій на півдні України в жовтні. Дімітар Ділкофф/Agence France-Presse — Getty Images

Деякі російські генерали розмовляли по незахищених телефонах і радіостанціях на початку війни, за словами нинішніх і колишніх американських військових, що дозволило українцям знайти і вбити принаймні одного генерала та його штаб через перехоплений дзвінок.

Але аналітики кажуть, що після цих ударів генерали змінили тактику, і, як показує аналіз журналів викликів, високопоставлені командири, схоже, використовують безпечніший зв’язок, ніж звичайні війська. Наприклад, номери телефонів командирів і членів їхніх сімей помітно відсутні в журналах викликів, отриманих Дейком з Київської області в березні, і українські чиновники кажуть, що командири використовують зашифровану мережу.

Українські військові вважають, що росіяни шукають «рукостискання» українських мобільних телефонів з окремими мобільними вежами. Після того, як будь-яка сторона встановлює шаблон або визначає концентрацію сил на своїх телефонах за допомогою інших засобів, таких як безпілотники, часто слідують артилерійські удари.

У квітні в східному селі Гусарівка, що тоді була лише за три милі від фронту, група цивільних знайшла місце у своєму крихітному анклаві, де вони могли отримати мобільний зв’язок. Але невдовзі після того, як там зібралося близько десятка жителів, щоб подзвонити, почалися артилерійські снаряди.

Схема повторювалася настільки, що майже всі в місті не тримали телефони вимкненими або в режимі польоту та уникали збиратися в будь-якому місці надто довго.

Незважаючи на постійну загрозу, солдати з обох сторін продовжують зависати на своїх телефонах. Українці часто мають доступ до супутникового інтернету Starlink поблизу лінії фронту, тобто дзвінки не використовують вежі стільникового зв’язку і зазвичай безпечні.

Але навіть без Starlink спонукання до зв’язку з домом і сім’єю — особливо в такому жорстокому конфлікті, де навіть внутрішній фронт є ціллю російських ракетних ударів — іноді є надто сильним, щоб українські війська протистояти.

Сполучені Штати та їхні союзники з деяким занепокоєнням спостерігали за порушенням дисципліни. В Іраку та Афганістані дислокація американських військ та їхніх союзників була здебільшого відома ворогам, які не мали далекобійної зброї, яка домінувала у війні в Україні.

Були лише натяки на хаос, який можуть випадково створити особисті технології, як у 2018 році, коли дані з фітнес-додатку показали розташування та звички військових баз США та персоналу, включно з американськими силами в Іраку та Сирії.

«Те, про що ми не так сильно хвилювалися 30 років тому, так це те, що кожен раз, коли ви натискаєте кнопку, ви випромінюєте випромінювання», — сказав генерал Девід Х. Бергер, комендант Корпусу морської піхоти, минулого місяця в коментарях Defense Writers Group.

За його словами, командири добре усвідомлювали, що молоді військовослужбовці виросли з мобільними телефонами, і що їхні звички глибоко вкорінені.

“Вони нічого не думають про натискання кнопки”, – сказав він. «Це вони роблять цілий день. Тепер ми повинні повністю відмінити 18 років спілкування цілими днями і сказати їм, що це погано. Через це вас уб’ють».



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW