На Миколаївщині все ще майже 300 релігійних громад належать до УПЦ московського патріархату



У Миколаївскій області за три роки отримання Україною томоса до Православної церкви України перейшло лише три релігійні громади.

Як повідомив заступник начальника управління культури, національностей та релігій Миколаївської ОВА Андрій Шостак, передає "Суспільне", в Українській православній церкві все ще залишаються 296 релігійних громад та організацій. ПЦУ підпорядкування 158 громад.

Шостак зазначає, мова йде лише про УПЦ і тут не згадується московський патріархат, оскільки станом на 7 січня немає висновків щодо прийнятого 27 травня 2022 року оновленого статуту Української православної церкви.

- Державна служба з етнополітики та свободи совісті має провести релігієзнавчу експертизу статуту Української православної церкви на визначення того факту, якою інституцією вона є по своїй суті,- підкреслив  Андрій Шостак.

Докторка політичних наук, професорка Наталія Ніколаєнко пояснила, що причиною появи законопроєктів про заборону УПЦ та обшуків у парафіях стали випадки колаборації служителів церкви з російськими агресорами.

Голова юридичного відділу Української православної церкви Олександр Бахов розповів, що протягом минулого року органи місцевого самоврядування України прийняли 76 рішень, спрямованих на заборону Української православної церкви, в деяких рішеннях її називають московською. У Верховній раді станом на 7 січня зареєстровані сім законопроєктів щодо заборони УПЦ. Проте, зі слів Бахова, в оновленому статуті церкви немає згадувань про зв’язок із московським патріархатом.

Історик церкви, релігієзнавець, доктор богослов'я Анатолій Бабинський каже, що статут не є основним документом, за яким живе церква, адже там можна прописати що завгодно. До того ж зміни статусу не торкаються канонічного життя, канонічних взаємозв’язків церкви. 

До того ж, історик підкреслює, що будь-яка церква в Україні не є юридичною особою, тому заборонити УПЦ цілком не можна.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW