Від 2 до 8 років в'язниці: за що можуть карати роботодавців в Україні до кінця війни



На власників бізнесу або керівників компаній частково лежить відповідальність за життя людей в офісі, магазині чи коворкінгу, які не хочуть спускатися до укриття під час тривоги. Вони можуть отримати кримінальну відповідальність із потенційним позбавленням волі.

Про це повідомляє сайт 056.

Українське законодавство передбачає, що на випадок повітряної тривоги компанія має провести такі підготовчі заходи:

1. Встановити динамік в офісі, якщо в ньому є 25 і більше робочих місць. Динамік має: дублювати сигнал повітряної тривоги; голосом озвучувати адресу найближчого укриття.

2. Розробити й довести до відома працівників документи, відповідно до їх кількості в офісі:

3. Якщо в офісі 50 і більше працівників – План реагування на надзвичайні ситуації.

4. Якщо в офісі менше 50 робочих місць – Інструкцію щодо дій персоналу в разі загрози або виникнення надзвичайних ситуацій.

Якщо до вашого офісу прилетить ракета або в ньому почнеться пожежа від потрапляння уламків і хтось із людей постраждає, правоохоронні органи будуть розглядати цю ситуацію з точки зору закону.

А закон нам говорить, що в керівника компанії чи у ФОПа, до якого завітали відвідувачі, є обов’язки: гучномовець і інструкція. І якщо ви їх не виконали, то вас можуть притягнути в тому числі до кримінальної відповідальності. Для таких ситуацій Кримінальний кодекс України передбачає:

1. Ст. 367 КК України (службова недбалість). За ч. 2 статті — від 2 до 5 років позбавлення волі.

Поки жодного випадку застосування цієї статті щодо ситуацій, пов’язаних з повітряними тривогами, нема.

2. Ст. 270 (порушення правил пожежної або техногенної безпеки). За ч. 2 статті — від 3 до 8 років позбавлення волі.

Цього літа до Верховної Ради внесли законопроєкт № 7546 від 11.07.2022. Він передбачає доповнення Кримінального кодексу ще однією статтею – про порушення законодавства у сфері цивільного захисту в умовах воєнного стану. Частина 2 цієї статті передбачає від 3 до 8 років позбавлення волі за її порушення.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW