Новий рік в умовах війни - про які заходи безпеки слід пам’ятати



Які реалії - такі й зимові свята. Нагадуємо про низку правил безпеки, які актуальні під час війни.

Новий рік не означає, що війна стає на паузу, а росіяни складають руки і чекають, поки свята закінчаться. Тож і на зимові свята слід пам’ятати про власну безпеку та безпеку оточуючих.

Ніяких салютів

Гадаємо, не треба пояснювати, що в часи, коли чи не щодня по всій країні оголошують загрозу ракетних обстрілів, салюти, м’яко кажучи, не доречні. Як мінімум тому, що психіка українців і так тримається “на останній нервовій клітині”. Тож за такі жарти ще й є ризик “отримати на горіхи”. Та й офіційно вони заборонені, тож поліція це контролюватиме.

Краще обійтися без алкоголю

Ну або принаймні випити зовсім трохи, щоб зберегти розум тверезим і не втратити здатність мислити. Адже це тільки здається, що алкоголь покращує настрій і лікує від смутку. Насправді ж усе навпаки. Особливо, коли люди починають тверезіти після активних вливань міцних напоїв.

До того ж у стані сп’яніння люди нерідко втрачають контроль над своїми діями. В результаті після свят поліція публікує невтішну статистику п’яних бійок, аварій та, навіть, випадкових вбивств. 

Не ігнорувати повітряну тривогу

Ніхто не може сказати із впевненістю на 100%, що у новорічну ніч не буде повітряної тривоги. Тому, якщо раптом вона пролунає, краще прослідувати в укриття або скористатися правилом двох стін. Так, зустрічати 2023 рік у бомбосховищі - не те, чого всім би хотілося, але краще так.

Дотримуватися комендантської години

Цього року в українських містах не влаштовують ярмарки, масові святкування, концерти, фестивалі та інші веселощі для великої кількості народу. 

Враховуючи проблеми в електромережі, кафе та ресторани теж навряд чи працюватимуть до пізньої ночі. Та й на вуличному освітленні зараз економлять. Тож, аби не потрапити в якусь неприємну “пригоду”, краще повернутись додому до комендантської години.

Дотримання графіків комендантської години поліція теж контролюватиме.

Менше користуйтеся ліфтом

Це стосується тих, хто живе на верхніх поверхах багатоповерхівок. Зважайте на графіки відключення світла. І якщо знаєте, що електрику ось-ось мають вимкнути, краще пройтися пішки. Бо у випадку чого, невідомо, коли зможе приїхати бригада ліфтерів на ваш порятунок.

Не чіпайте підозрілі предмети

Якщо на вулиці ви побачили невідомий предмет, який нагадує вибухівку чи міну, не чіпайте його і не підходьте. Краще викличте фахівців ДСНС.

Дбайте про інформаційну гігієну

Врешті, від цього залежить ваш моральний стан, а також моральний стан тих, хто поруч із вами. Читайте тільки інформацію у верифікованих каналах та перевірених медіа, а також на офіційних сторінках. Пам’ятайте, що якщо новина викликає занадто сильні емоції, слід пошукати ту ж саму інформацію ще в кількох джерелах і перевірити її достовірність.

Спокійних вам і затишних свят!



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW