Ідентифікувати українських дітей, яких уже усиновили росіяни, буде неможливо, - правозахисниця



За час повномасштабної війни РФ проти України росіяни депортували українських дітей у щонайменше 57 регіонів Росії. Близько 400 неповнолітніх усиновлено на території держави-агресора. 

Про це в інтерв'ю газеті hromadske розповіла правозахисниця, юристка Регіонального центру прав людини Катерина Рашевська.

"З відкритих джерел ми знаємо, що українських дітей вивезли щонайменше до 57 регіонів Росії. Зокрема... на Сахалін. Також є фрагмент інтерв'ю з дівчинкою, яка знаходиться у Дагестані", — сказала Рашевська.

За її словами, у випадках, коли дітей депортують разом з їхніми батьками, росіяни намагаються уникати скупчення українців в одному регіоні, тому їх "розсіюють", щоб інтегрувати в російське суспільство. Водночас РФ не підпускає правозахисників до депортованих дітей, чим порушує Женевську конвенцію, сказала Рашевська.

Правозахисниця зазначила, що, згідно з останніми даними, росіяни всиновили або удочерили близько 400 українських дітей.

"Ідентифікувати українських дітей після того, як їх передали до російських родин, буде нереально. І коли ми говоримо про цих 400 українських дітей, які вже в сім'ях, то варто попрощатися з ними. Так, можливо, нам вдасться повернути їх після закінчення війни", — додала Рашевська.

За даними юриста, в Московській області на цей час проживають два хлопчики, які мають бабусю в Україні, і якщо вони звикнуть бути з російськими батьками, "то ті стануть для них рідними".

"Я не знаю, чи буде вилучення цих дітей і повернення їх назад до України відповідати інтересам (дітям). Своїми діями росіяни здійснюють геноцид. Незалежно від того, чи усиновлюють вони, чи беруть під опіку, чи під тимчасову опіку", — наголосила Рашевська. 

Читайте також: На окупованих територіях росіяни влаштували катівню для дітей, - омбудсмен



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW