Святвечір: 12 пісних страв до святкового столу



Цьогоріч чимало тернополян святкуватимуть Різдво 25 грудня. А отже уже завтра господині накриватимуть стіл до Святвечора.

Що ж приготувати та які страви мають бути на столі обов'язковими - читайте у нашому матеріалі.

Святвечір - це вечір перед Різдвом, за григоріанським календарем його святкують 24 грудня, а за юліанським - 6 січня. У цю дату віруючі готуються відзначати народження Христа і дотримуються останнього дня посту.

За давніми традиціями на Святвечір не їли, доки на небі не засяє перша зірка. Коли цей момент настане, всі сідають на стіл із дванадцятьма пісними стравами, серед яких мають бути кутя та узвар. У цей день не можна їсти м'ясні, молочні продукти та яйця, але дозволена риба.

Кутя

Кутя - це головна страва на Святвечір. Традиційно цю страву готують з пшениці та додають до неї мед, горіхи та родзинки. Кутю готують по-різному не лише у кожному регіоні, але й у кожній родині.Також додають узвар, шоколад, курагу чи халву. Кутя може бути рідкою або густою залежно від регіону. Подекуди кутю готують навіть з рису.

Святвечір: 12 пісних страв до святкового столу (ФОТО), фото-1

Узвар

Узвар, або компот обов'язково має бути на українському різдвяному столі. Він символізує очищення тіла та душі.

Вареники

Зручність страви в тому, що ви за один раз готуєте одразу кілька з дванадцяти пісних страв.Вареники символізують ситість і достаток. Пісні вареники з картоплею чи капустою обов'язково мають бути на різдвяному столі. Вареники подають змащеними олією, засмаженою цибулею або з грибною підливою. У багатьох домівках на святвечір готують солодкі вареники із вишнями чи сливами.

Голубці

Сама назва цієї страви вказує на символічність. Голуб приносить мир та злагоду. Крім того, це страва з капусти, що є символом єднання навколо однієї основи, стабільності та сили.

Тушена капуста з грибами

На різдвяному столі капуста символізує єднання навколо однієї основи. Тому страв з капусти, як і з грибів, так багато на столі у Святвечір.

Грибна юшка

Гриби символізують продовження роду та плодовитість. Тому на різдвяному столі так багато страв з ними. А ще й тому, що вони є одним з важливих складових пісних страв. Грибна юшка і вушка - це дві страви, які гармонійно поєднуються одна з одною.

Квасоля

Страви з квасолі та гороху на Святвечір символізують весну, яка завжди відроджується в людині після занепаду.

Святвечір: 12 пісних страв до святкового столу (ФОТО), фото-2

Оселедець

Риба - це символ християнства. Тому обов'язково серед 12 різдвяних пісних страв повинні бути і страви з риби.

Різдвяний калач

Калач або колач— традиційний обрядовий хліб із білого борошна, випечений у формі кола із крученого й переплетеного тіста, з отвором посередині.

Пампушки

Пампухи на столі - це символ свята та солодкого життя.

Святвечір: 12 пісних страв до святкового столу (ФОТО), фото-3

AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW