Отруєння чадним газом: на Дніпропетровщині одна з найсумніших статистик в Україні



Через російську атаку на енергетичну інфраструктуру, і як наслідок, часті знеструмлення, українці змушені шукати альтернативні джерела світла та тепла. Через необережність люди все частіше отримають отруєння чадним газом. Станом на 22 грудня найбільша кількість випадків зафіксована у Львівській, Київській та Дніпропетровській областях.

Про це повідомляє сайт 056.

"Статистика випадків отруєння чадним газом в Україні є дуже сумною. Лише за місяць – в листопаді – було зафіксовано близько 370 випадків отруєння чадним газом. Буквально в перший тиждень грудня таких випадків було вже близько 100. Найбільше випадків зафіксовано у Львівській, Київській, Дніпропетровській областях", – сказав перший заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін в ефірі телемарафону.

Він додав, що окрім отруєнь чадним газом, є інші загрози під час використання альтернативних засобів обігріву, неправильна експлуатація яких призводить до вибухів або пожеж.

"Днями в Києві на 13 поверсі в одній квартир стався вибух двох блоків безперебійного живлення, що заряджалися від електромережі. Після чого почалася пожежа, яку вдалося ліквідувати лише впродовж години. На щастя, люди не постраждали.

Інший випадок стався на Волині у місті Нововолинськ, де в квартирі вибухнув туристичний газовий балон, через що зайнялася квартира. В результаті вибуху дві людини отримали тілесні ушкодження", – розповів Єнін.

Про трагічний випадок повідомив керівник поліції Київщини Андрій Нєбитов.

"У селі Бобриця сім’я використовувала для освітлення генератор, який знаходився прямо в приміщенні. У результаті отруєння загинув голова родини, його дружину медики встигли госпіталізували до лікарні.

Не нехтуйте інструкцією з експлуатації електрогенераторів та приладів для опалення систем. Вчасно перевіряйте справність роботи газових приладів та вентиляції! Дбайте про своє здоров’я та життя!", – звернувся він.

У побуті чадний газ є продуктом неповного згорання палива – вугілля, газу, бензину. 

Чадний газ неможливо відчути або побачити, оскільки він не має ні смаку, ні запаху, ні кольору. Водночас він легко змішується з повітрям, а також без перешкод розповсюджується. На присутність чадного газу можуть вказувати кіптява, задимленість, жовтий колір полум’я.

Потрапляючи в кров людини, чадний газ зв’язується з гемоглобіном, утворюючи сполуку, яка блокує передачу кисню до тканин організму. Як наслідок – виникають головний біль, задуха, стук у скронях, запаморочення, біль у грудях, сухий кашель, нудота, блювання, зорові та слухові галюцинації, підвищений артеріальний тиск. У важких випадках – параліч, судоми, втрата свідомості та, як наслідок, смерть протягом 3 хвилин.

Нагадаємо, раніше ми писали, чим небезпечні генератори та як уберегтися.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW