Закривавлені конверти та пакунки з вибухівкою - як українські та іноземні ЗМІ висвітлювали кампанію залякування українських дипломатів



На початку грудня та наприкінці листопада українські посольства у різних країнах стали отримувати листи з погрозами та небезпечні пакунки. Як цю тему висвітлювали в українському та іноземному інфопросторі? Ми спробували проаналізували українську та іноземні медіа.

Посольства та дипломатичні установи України в різних країнах зіткнулися з новим викликом - вони стали отримувати різної форми погроз. Невідомі почали підкидати їм небезпечні посилки. 

Серед таких “сюрпризів” вже була вибухівка та закривавлені конверти з очима тварин. У Міністерстві закордонних справ вже прокоментували цю ситуацію, назвавши її новою формою терору. Ми зробили власний огляд того, як цю тему висвітлювали в українському та іноземному інформаційному просторі.

Тут зазначимо, що українське МЗС одразу ж почало публікувати офіційні коментарі щодо терору в свою адресу та повідомляло про нові випадки, яких згодом назбиралося кілька десятків. Тож українські ЗМІ та новинні Telegram-канали здебільшого посилалися саме на офіційних посадовців у своїх повідомленнях. Хоча і не завжди вказували посилання на сторінки тих самих посадовців у соцмережах чи медіа, які їх цитували. 

30 листопада у посольстві України у Мадриді стався вибух

До посольства надійшов конверт, який вибухнув у руках коменданта під час огляду. Цю інформацію підтвердив речник МЗС Олег Ніколенко.

Комендант отримав незначні поранення, йому надають медичну допомогу. Загрози життю немає. 

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба доручив терміново посилити безпеку всіх українських посольств. 

На місці працювали іспанські правоохоронці та піротехнічна служба.

Це повідомлення одразу є опублікували Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, Telegram-канал Ukraine NOW та низка всеукраїнських видань, на кшталт Української Правди та Радіо Свобода. При цьому Ukraine NOW посилалися абстрактно на ЗМІ, а не на речника Міністерства закордонних справ.

Міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес поговорив телефоном із українським колегою Дмитром Кулебою та українським послом Сергієм Погорельцевим після вибуху в посольстві в Мадриді.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на El Mundo.

Зазначається, що Погорельцев розповів Альбаресу про подробиці вибуху, а глава іспанського МЗС поцікавився здоров’ям коменданта посольства, який постраждав у результаті інциденту.

Згодом з'ясувалося, що аналогічну пошту отримала компанія Instalaza у Сарагосі, а також військово-повітряна база в Торрехон-де-Ардос поблизу Мадрида. 

Далі ще два посольства отримали листи з погрозами

30 листопада та 1 грудня ще два посольства, окрім посольства в Іспанії, отримали листи з “дуже конкретними погрозами”. Саме так процитувало Укрінформ очільника МЗС Кулебу. 

За його словами, йдеться про цілеспрямовану широкомасштабну кампанію проти України за кордоном.

“У нас, безумовно, є здогадка, хто за цим стоїть, але потрібно прослідкувати всю мережу агентів і людей, залучених до цієї кампанії”, - підкреслив Кулеба.

Він додав: крім того, що відбулося в середу в Мадриді, “сталися й інші тривожні події, не пов’язані з вибухівкою, проте з надсиланням у посольства України дуже конкретних погроз”.

Українські посольства та консульства продовжують отримувати погрози - офіційна заява МЗС України

2 грудня Міністерство закордонних справ зробило офіційну заяву стосовно погроз в адресу українських дипломатичних установ у різних країнах. Наведемо заяву цитатою:

“Українські посольства та консульства продовжують отримувати погрози.

Після теракту в Іспанії до посольств в Угорщині, Нідерландах, Польщі, Хорватії, Італії, генеральних консульств в Неаполі та Кракові, консульства в Брно надійшли закривавлені пакунки. У пакунках знаходилися очі тварин. Самі пакунки були просякнуті рідиною характерного кольору та мали відповідний запах. Ми вивчаємо сенс цього послання.

Вхід до помешкання посла в Ватикані зазнав вандалізму, посольство в Казахстані отримало повідомлення про мінування, яке згодом не підтвердилося.

Посольство в США отримало лист з ксерокопією критичної статті про Україну, але, як і більшість інших конвертів, цей лист синхронно з іншими надійшов із території однієї європейської країни. 

«Маємо підстави вважати, що відбувається добре спланована кампанія терору та залякування посольств і консульств України. Не маючи змоги зупинити Україну на дипломатичному фронті, нас намагаються залякати. Однак можу одразу сказати, що ці спроби марні. Ми й надалі ефективно працюватимемо на перемогу України», - наголосив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Українські дипломати і надалі будуть успішно працювати над зміцненням обороноздатності України та забезпеченням українців необхідним енергетичним обладнанням для проходження зими.

Українська сторона взаємодіє із правоохоронцями іноземних країн задля розслідування всіх випадків погроз, встановлення причетних осіб та притягнення їх до відповідальності.

За дорученням Дмитра Кулеби всі українські посольства та консульства переведені в режим посилених заходів безпеки.

Закликаємо іноземні уряди гарантувати максимальний захист українських дипломатичних установ відповідно до Віденської конвенції про дипломатичні зносини”

В Іспанії вилучили нові конверти з погрозами, адресовані посольству та консульствам України

Іспанська поліція вилучила на поштовому відділені три конверти із, як вважається, очима тварин, які були адресовані посольству України в Мадриді, генеральному консульству в Барселоні та консульству в Малазі. Про це повідомив речник МЗС Ніколенко 5 грудня.

Розпочато слідчі дії. Загалом вже маємо 21 випадок погроз українським посольствам та консульствам в 12 країнах.

Поліція Іспанії побоюється, що в різних установах по всій території країни з'являться нові посилки з бомбами, - повідомляло BBC з посиланням на іспанські ЗМІ. 

"Поштовий тероризм" в Іспанії: підозрілі пакети надійшли прем’єру і Міноборони

Влада Іспанії повідомила, що глава уряду Педро Санчес отримав подібний пакунок тижнем раніше українського консульства. Вибухівку, направлену на його ім'я, виявили та знешкодили ще 24 листопада, не повідомивши про інцидент. 

Стало відомо про відправку підозрілого пакета на адресу міністерства оборони країни. Про це пише іспанське видання El Mundo. 

Посольство США в Іспанії отримало пакет з вибухівкою, ідентичний тим, які адресували посольству України, авіабазі, військовій компанії у Сарагосі, прем’єру та міністерці оборони Іспанії. Про це повідомили видання El Mundo та El Pais.

Росія ж відмежувалася від "поштових вибухів". Посольство рф у Мадриді виступило з короткою заявою, в якій засудило "будь-які погрози або терористичний акт, тим більше спрямований проти дипломатичного представництва".

6 грудня - нові погрози ще в двох країнах

Посольства України в Румунії та Данії отримали небезпечні пакунки. Про це повідомив очільник МЗС України Кулеба під час брифінгу:

“Усіх, хто продовжує надсилати ці пакунки, тероризувати наші посольства, прошу розслабитися і не витрачати свій час та гроші на поштові марки. Нічого ви цим не досягнете”

Українських дипломатів намагаються залякати. Зафіксували уже 31 випадок погроз у 15 країнах станом на 7 грудня

Дмитро Кулеба на своїй сторінці у Facebook 7 грудня узагальнює інформацію про те, скільки погроз загалом отримали українські дипломатичні установи за кілька днів:

“Вже тиждень як українські посольства і консульства функціонують в режимі посилених заходів безпеки, кордонів поліції, приїздів кінологів, піротехніків та криміналістів.

За останні дві доби підозрілі пакунки надійшли до посольств в Італії, Польщі, Португалії, Румунії та Данії, а також консульства в Гданську. Загалом вже маємо 31 випадок в 15 країнах: Австрія (1), Ватикан (1), Данія (1), Іспанія (5), Італія (4), Казахстан (1), Нідерланди (1), Польща (6), Португалія (2), Румунія (2), США (1), Угорщина (2), Франція (1), Хорватія (1), Чехія (2).

На всіх конвертах зазначається одна й та ж сама адреса відправника: автосалон Tesla в німецькому містечку Sindelfingen. Зазвичай, відправлення відбувалося із поштових відділень, які не були обладнані системами відеоспостереження. Зловмисники також вживали заходів, аби не залишити на пакунках слідів своїх ДНК. Це, зокрема, вказує на професійний рівень втілення цієї акції.

Кампанія терору проти українських дипломатів, яка нині відбувається, безпрецедентна за своїми масштабами не лише в контексті України, але і на світовому рівні. 

Але як би не намагалися вороги залякати українську дипломатію, нічого в них не вийде”

Цю заяву також цитували такі великі Telegram-канали як “Нормальні новини”, “Ukraine NOW”. Серед всеукраїнських видань, які висвітлювали тему терору дипустанов - “Слово і діло”, UNIAN, Стопкор.

“Поштовий тероризм” не зможе залякати українських дипломатів”, - пояснення опублікував Центр стратегічних комунікацій

  • З кінця листопада зафіксовано 33 випадки погроз, замахів на теракт та вандалізму проти українських диппредставництв у 17 країнах. 

  • Поки невідомо, хто стоїть за цими діями, але головний підозрюваний – путінський режим. 

  • Чи повʼязані терористи з російськими спецслужбами, зʼясовують компетентні органи. Не виключається ймовірність, що до таких дій вдаються спонсоровані рф терористи, на кшталт ПВК “Вагнер”.

  • Якщо до “поштового тероризму” причетна москва, це стане додатковою обставиною, що обтяжує покарання представників злочинного путінського режиму.

  • Залякування кривавими конвертами та вандалізмом викликає у світі не страх, а огиду і мотивує знайти та покарати зловмисників. Ці дії не завадять дипломатичному корпусу України досягти покладених на нього державою цілей.

Хто саме стоїть за цим терором та погрозами - поки говорити зарано. Адже розслідування триває. Втім, дійсно можна сказати, що це безпрецедентна за масштабами “акція”, яка спрямована на те, аби дестабілізувати обстановку всередині України та “розхитати” роботу української дипломатичної місії. 

Але чим більше про це говорять в українському та світовому інформаційному просторі, тим більше людей у світі будуть обізнані про “поштовий тероризм” стосовно українських дипустанов. Відповідно, “замовчати” та “забути” про ці інциденти вже не вдасться. 



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW