Чому українці переглядають російські новини та пабліки та чим це небезпечно



Хоч в Україні порівняно з 2021 роком і скоротилась частка людей, які споживають новини з російських медіа, 12% все ж читають та дивляться новини з джерел окупантів. Такі дані містить дослідження, яке було виконано InMind на замовлення міжнародної організації Internews.

Чому ж українці все ще читають російські медіа? Здебільшого це цікавість до того, що там говорять про ситуацію в Україні, у якому вигляді подають ті чи інші новини та події. Хтось читає російські новини, аби посміятись та впевнитись у їх безглуздості. Рідше користувачі шукають там альтернативну точку зору, адже рівень довіри до цих джерел є низьким. Українці можуть також переглядати новини від умовних опозиційних росіян, популярних зірок та ін.

Хоч і більшість не сприймає ці новини серйозно, факт, що пропаганда трапляється в житті українських користувачів, залишається.

Нам здається, що ми повністю здатні фільтрувати новини, відрізняти фейки від правди, проте будь-яка інформація залишає відбиток у нашій голові.

Новини, які ми можемо прочитати у російських джерелах можуть викликати у нас негативні емоції, як то злість, обурення, гнів, зіпсувати настрій і посіяти сумнів. Ця інформація здатна вплинути на наш настрій, сон, апетит та навіть деморалізувати.

Цей негативний коктейль, який щоденно ллється на аудиторію з вуст пропагандистів, сторінок телеграм каналів, соцмереж та сайтів - це те, від чого нам треба захищати себе, свій мозок і наших близьких та рідних.

Головна задача пропаганди - зачепити око і увійти у ваше інформаційне поле, яке ми маємо берегти і захищати. До того ж наш мозок витрачає енергію, аби переробити весь той об’єм інформації, який до нього потрапив і зберігати її.

Для прикладу, ви заходите на російські телеграм канали, які висвітлюють події на фронті. Звичайно, першочергова мета окупантів - виставити свою армію героями, а міць української - применшити, принизити і спаплюжити. Тут ви можете натрапити на різні маніпулятивні та фейкові заяви щодо програшів та поразок наших військових на фронті, великі втрати, і неможливість протистояти російській армії. Така інформація може бути направлена на розхитування українського суспільства, зневіру в армії, а отже - підрив здатності оборонятись. Тож, краще звертати увагу на факти, а не на гучні заяви пропагандистів.

Ще одна мета російських окупантів - ракетними ударами зруйнувати енергетичну систему України, а інформаційно - зруйнувати спротив народу, змусити протестувати проти чинної влади і піти на поступки росії. Про це неодноразово пропагандисти закликали українців зі своїх сторінок та телеекранів. Маємо прецедент мітингів в Одесі, який пропагандисти активно використали для своїх телевізійних шоу. Виявилось, що в одному з місцевих пабліків, який внесений СБУ до координованих Росією, підбурювали людей до протестів, вигадуючи, що всю електроенергію з Одещини перенаправили у Львів.

Звідси випливає ще одна маніпуляція росіян, яка просочується в наше інформаційне поле через відповідні джерела. Це розділення українців на “схід і захід”, а також маніпулюванням питання мови. Такі вкиди спрямовані ні на що інше, як на розкол українського суспільства і підбурення ненависті одне до одного.

Тож, нічого хорошого у російських новинах шукати не варто. Краще той час, який ви витрачаєте на перегляд безглуздої пропаганди, яка не принесе вам ніякої користі, почитайте корисну літературу, прослухайте лекцію чи проведіть час зі своїми близькими. Слідкуйте за своєю інформаційною гігієною.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW