Новомосковцям на замітку! Як розпізнати переохолодження і надати першу допомогу постраждалому



Як розпізнати переохолодження і надати першу допомогу, розповіли в Обласному центрі здоров’я.

На морозі та у сиру вітряну погоду зростає ризик отримати холодову травму. Це дуже небезпечний стан, коли організм втрачає тепло скоріше, аніж встигає продукувати. При цьому страждають серцево-судинна, дихальна та нервова системи.

Стадій переохолодження – три. Спочатку з’являються озноб, слабкість, втома, сонливість, тремтіння м’язів і «гусяча шкірка». При другій стадії холодове тремтіння досягає максимуму, сонливість переходить у розлад свідомості.

Найнебезпечніша – третя стадія. Людина вже не відчуває холод. Це може свідчити про гіпотермію, яка призводить до зупинки дихання і серця. Постраждалий втрачає свідомість. Якщо не надати допомогу якнайшвидше, людина може померти.

Медики радять терміново перенести потерпілого у тепле приміщення і викликати «швидку». Далі – зняти з постраждалого холодний та вологий одяг. Дати теплий чай, калорійну їжу. Накрити ковдрою і бути поряд до приїзду фахівців. Якщо постраждалий знепритомнів – розпочати серцево-легеневу реанімацію.

Холодову травму можуть спричинити підвищена вологість, сильний вітер, надмірна втома, носіння тісного і легкого одягу. Найбільш вразливі до холоду діти і люди старшого віку.

Щоб уникнути переохолодження беріть з собою на прогулянку термос з гарячим чаєм, більше рухайтеся і правильно підбирайте одяг. Він має бути вільним і утепленим, з натуральних тканин. Закривайте пальці рук, вуха і ніс.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW