Перерахунок пенсій з 1 грудня: кому на Чернігівщині підвищили виплати та з чим це пов‘язано



81-й тисячі мешканців Чернігівщини вже перерахували розмір пенсій. Суми виплат збільшилися незначно, але багатьом категоріям громадян.

Підвищення пенсій пов‘язано із збільшенням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, повідомляє телеканал «Дитинець».

– Підвищенню підлягали мінімальні пенсії за віком непрацюючим пенсіонерам, пенсії шахтарям, мінімальні пенсії членів сімей військовослужбовців. Також мінімальні пенсії осіб з інвалідністю внаслідок війни, учасників бойових дій. Перераховані усі надбавки й підвищення, які залежать від прожиткового мінімуму. Зокрема, це надбавки і підвищення ветеранам війни, членам їх сімей, також жертвам нацистських переслідувань, які є особами з інвалідністю і членам їх сімей. Перераховані надбавки донорам. І збільшені максимальні розміри пенсій, а також пенсії за особливі заслуги, – розповідає Любов Кисла, начальниця Управління пенсійного забезпечення ГУ Пенсійного фонду України в Чернігівській області.

Ці виплати пенсіонери вже отримують з 4 грудня. Також підвищили розмір пенсій з причин не пов‘язаних із збільшенням прожиткового мінімуму. Зокрема особам, яким немає 70 років, але вони мають достатній страховий стаж (30 років для жінок і 35 років для чоловіків), з 1 грудня розмір пенсій не може бути меншим за 2500 гривень.

Любов Кисла

Любов Кисла

– Якщо у людини відсутній стаж (30 років для жінок, а у чоловіка 35 років), то пенсія також перераховується, але пропорційно наявному стажу і виходячи із суми 2500 гривень.

Також перерахували пенсії учасника ліквідації наслідків аварій на ЧАЕС, які є пенсіонерами.

– Перерахунки пенсій чорнобильцям, зокрема, проводилися індивідуально, за матеріалами пенсійних справ. Була переглянута кожна пенсійна справа, взята заробітна плата із пенсійної справи людини, і якщо це доцільно було, то пенсія перерахована з 1 грудня.

Всі інші перерахунки проводилися автоматизовано, тому звертатися до органів Пенсійного фонду не потрібно.

Загальна кількість пенсіонерів в області, станом на 1 грудня цього року, склала понад 306,5 тисяч осіб. У порівнянні з 1 січня 2022 року середній розмір пенсій збільшився на 528 гривень, або на 15%.

*  *  *

Приєднуйтесь у Viber та Telegram до спільноти "Чернігівський Фонтан", де тільки найактульніші новини та історії нашого міста.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW