Стало відомо, коли Україна перейде на новий календар свят



Україна вже скоро може перейти на новий календар свят. Тобто є ймовірність, що вже наступного року усі православні церкви святкуватимуть Різдво 25 грудня, а Святий Миколай приходитиме до дітей 6 грудня, а не 19-го.

Священник ПЦУ, ректор Відкритого Православного Університету Святої Софії-Премудрості Георгій Коваленко під час брифінгу Укрінформу розповів, коли можуть перевести церковний календар на Новоюліанський і як це зробити. Також він пояснив, коли варто святкувати найближче Різдво, пише РБК-Україна.

Коли Україна святкуватиме Різдво

Православна церква України ще не прийняла рішення щодо зміни календаря. Однак цього року дозволила парафіям вибирати, коли проводити різдвяне богослужіння - 25 грудня чи 7 січня.

За словами Коваленка, більшість християнського світу живе по Новоюліанському календарю і святкує Боже народження у грудні. Українська церква живе по Юліанському календарі і теж святкує Різдво 25 грудня - але за старим стилем. Ця дата збігається із 7 січня.

«Ми у своїх парафіях порадилися і вирішили, що будемо відзначатимемо дві дати. Різдво багатоденне, як і Великдень - після нього є світлий тиждень, а тоді ще 40 днів. Зазвичай після Різдва були святки аж до Водохрестя. Моя особиста пропозиція - проводити їх від 25 грудня по 7 січня», - заявив священнослужитель

Коли змінять церковний календар

«Пора починати обговорювати те, щоб українська церква прийняла рішення про перехід на Новоюліанський календар. Було б добре, якби це вирішувалось не однією церквою, а всією релігійною спільнотою», - зазначає Коваленко.

Він наголошує, що Новий рік за церковним календарем починається 1 вересня. До цього часу варто було б розв'язати ці питання. А цьогорічні святкування мають стати показовими.

«Треба розуміти, що в церквах люди більш консервативні і вони тяжіють до традицій і прагнуть у них залишитись. Суспільство - більш прогресивне. Думаю, що можливі варіанти, які б задовольняти усіх. Наприклад, нинішній - дозволити тим, хто хоче святкувати Різдво 25 грудня. Це як певний перехідний період», - додає отець Георгій.

Коваленко вважає, що те, що 25 грудня кілька років тому оголосили вихідним - це певний етап дискусії.

«Спочатку треба визначитись в середині кожної церкви, а тоді створювати комісії. Також потрібна певна синхронізація з державним календарем. Бо деякі релігійні свята є державними», - заявив Коваленко.

За його словами, цей процес потребує певної волі духовного верховенства, просвітницької діяльності і державної підтримки, зокрема інформаційної.

«Соціологічні дослідження показують, що постійно зростає кількість людей, які б бажали, щоб ми були ближче до християнського світу, ніж до імперської Росії. Але думаю, що московський патріархат буде проти цього», - підсумував священник.

*  *  *

Приєднуйтесь у Viber та Telegram до спільноти "Чернігівський Фонтан", де тільки найактульніші новини та історії нашого міста.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW