Як виживати без світла: поради для одеситів



Понад 90% опитаних українців готові жити два-три роки в умовах без світла, без тепла, але якщо вони бачать перспективу членства України в ЄС.

Такі дані соціального дослідження, проведеного в Україні, озвучила перша леді України Олена Зеленська в нещодавньому інтерв'ю ВВС Україна. За її словами, українці хочуть бути в європейській родині на рівних.

Редакція 048.ua вирішила підготувати для одеситів і українців в цілому кілька порад, які допоможуть легше пережити блекаути, які нам періодично влаштовує країна-терорист.

Як виживати без світла: поради для одеситів , фото-1

Найголовніше, що потрібно нам у темряві – це світло. З цим проблем у українців не повинно виникнути, адже елемантарно майже всі телефони сьогодні мають ліхтарики. Але в такому випадку батарейки ваших девайсів будуть доволі швидко розряджатися, тому краще підібрати щось інше:

  • свічки. Але з таким джерелом світла потрібно бути пильним, особливо якщо у вас є діти або домашні тварини;
  • світлодіодна стрічка. Для такого джерела світла потрібен постійний струм з постійною напругою, величиною зазвичай 12 В, рідше 24 В і 5 В. В якості джерела енергії може бути, наприклад, батарейка або акумулятор;
  • гірлянди на батарейках – це дуже хороший варіант, адже вони можуть працювати до 2-3-х днів. Від недорогих батарейок світлодіоди в середньому горять 24 години яскраво. Поступово яскравість буде знижуватися;
  • світлодіодні ліхтарі. Вони дуже компактні, а також економно витрачають електроенергію з акумулятора або батарейки;
  • дешеве накамерне світло. Як правило, найдешевші пристрої працюють від батарейок, а дорожчі оснащені акумуляторами, і заряджати їх можна від портативок;
  • гасова лампа. В інтернеті такі лампи називаються "туристичні", але для них необхідно запастися гасом.
Як виживати без світла: поради для одеситів , фото-2

Коли зі світлом розібрались, варто подбати про те, як зарядити свої портативні електроприбори, а особливо мобільні телефони. На цей випадок ми підготували для вас також кілька варіантів: 

  • портативний зарядний пристрій (power bank). Майже в кожній сім'ї такий пристрій був ще до відключень світла, які відбуваються зараз через тероризм з боку росії. Але краще, коли таких пристроїв декілька, оскільки це дозволить заряджати декілька девайсів одразу. На жаль, сьогодні на полицях цей товар став дефіцитним, а в інтернеті такі товари зараз продають за неадекватними цінами. До того ж портативки на торгових майданчиках з безкошктовними оголошеннями не завжди якісні; 
  • генератор. Найпростіший, який допоможе включити пару лампочок та чайник, обійдеться в кілька тисяч гривень. Більш серйозні варіанти зараз коштують дуже дорого.
  • "Пункти незламності" - це найоптимальніший варіант, щоб підзарядити хоча б телефон та ліхтарик. Як правило, в таких пунктах можна ще й зігрітися та скуштувати печива. Завдяки тому, що таких пунктів багато, ви можете знайти їх поблизу свого будинку. Радимо приходити до пункту зі своїм подовжувачем та трійником, якщо хочете зарядити більше одного пристрою.
Як виживати без світла: поради для одеситів , фото-3

Тепер поговоримо про те, як зберегти тепло. Для цього вам необхідно: 

  • підготувати вікна. Варто відрегулюйте фурнітуру вікон, щоб вони щільно закривались для того, аби не було протягів. У разі необхідності встановіть нові гумові ущільнювачі. Також можна встановити прозору тепловідбивну плівку на внутрішню частину віконних рам;
  • утеплити двері. Також варто встановити доводчик на двері у під'їзді;
  • заздалегідь підготувати теплийодяг. Тут вам може допомогти секонд-хенд. Закупіть теплі шкарпетки. Можна також вдягати одразу декілька пар звичайних шкарпеток;
  • якщо у вас декілька кімнат, оберіть одну найкомфортнішу для життя, а інші закрийте;
  • якщо є можливість, переїдьте до родичів, у яких є опалення;
  • щоб зігрітися, можна ходити до "Пунктів незламності". Також ви можете взяти термос, щоб наповнити його гарячою волою, яку вдома можна перелити у пластикову пляшку, яку варто поставити під ковдру у ліжку.

Щоб зберігати продукти з холодильника у випадку відключення світла можна: 

  • зазделегідь зробити кошик, який буде знаходитися за вікном. У випадку морозів у вас буде природний холодильник;
  • щоб холод тримався певний час у холодильнику, потрібно тримати в морозильній камері дві пляшки з водою. У разі відкоючення світла одну з пляшок потрібно буде взяти з морозильної камери і поставити до холодильної.


AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW