Чи можна не з'явитися у віськкомат за повісткою: три поважні причини та кримінальна відповідальність за неявку



Влада України продовжила воєнний стан до 19 лютого 2023 року, а це означає, що військовозобов'язані українці від 18-ти до 60-ти років й надалі отримуватимуть повістки у військкомати. Проте, з вересня 2022 року кількість поважних причин, за якими можна не з'явитися у військовий комісаріат скоротилася до 3-х. 

Відповідальність за неявку передбачена постановою Кабінету Міністрів "Про затвердження переліку поважних причин неприбуття або несвоєчасного прибуття військовозобов'язаного до ТЦК та СП для призову на збори". 

Причини, які дозволяють не з'явитися протягом зазначеного терміну

Лише три поважні причини дозволяють військовозобов'язаному не з'явитися до військомату в зазначений у повістці термін:

  • 1. Хвороба, яка не дозволяє самостійно рухатися.
  • 2. Необхідність догляду за хворою дружиною, чоловіком, дитиною, своїми батьками або батьками дружини/чоловіка (якщо вони проживають в одному домі із військовозобов'язаним, та за відсутності близьких родичів, здатних взяти на себе догляд).
  • 3. Відкрите кримінальне провадження, застосування адміністративного стягнення чи кримінального покарання щодо військовозобов'язаного чи резервіста.

Проте варто пам'ятати, що за наявності поважної причини, військовозобов'язаний має в обов'язковому порядку надати документи, що підтверджують її.

Чи звільняє "білий квиток" від мобілізації під час воєнного стану?

Крім того, "білий квиток" також не є причиною для звільнення від мобілізації. Основним критерієм для призову є причина, вказана в ньому. Лише статус "повна непригодність" дозволяє людині бути повністю звільненою від військової служби за будь-яких умов та обставин у країні. 

Яка відповідальність передбачена за неприбуття без поважної причини?

Відповідальність напряму залежить від кількості разів, що особа не з'явилася до військкомату, а також виду повістки.

Так, максимальний штраф за неприбуття для уточнення особистих даних на сьогодні складає 8 500 гривень.

Якщо ж людина отримувала повістку 3 й більше разів і жодного разу не з'явилася, на неї може бути відкрита судова справа. Що в результаті може передбачати кримінальну відповідальність.

Крім того, неявка військовозобов'язаного за мобілізаційним розпорядженням передбачає позбавлення волі від 3-х до 5-ти років.

Читайте також: 7 джерел світла, які замінять звичайну свічку при відключенні електроенергії: найкращі варіанти на кожен день



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW